Locul domnului Dinu Lazar

miercuri, 28 mai 2008, 21:40
3 MIN
 Locul domnului Dinu Lazar

Mai precis, aproape toata lumea. Unii ciriie de patru decenii. Dinu Lazar a beneficiat de conditii avantajoase inca din tinerete; a absolvit sectia "operatorie-film" din cadrul I.A.T.C.-ului, pe cind erau anual scoase la concurs doar 8-10 locuri; a folosit cele mai performante aparate de fotografiat din lume intr-o vreme in care noi abia gaseam de cumparat un film color mai acatarii; a lucrat la singura agentie de presa, desigur, comunista, "Agerpres", iar legitimatia de acolo stirnea spaima oricarui militian de la circulatie; Dinu Lazar a realizat fotografii de moda la singura revista de specialitate ce aparea in Romania ceausista… Bla-bla-bla. Uite de aceea nu am putut noi face fotografii valoroase, pentru ca Dinu Lazar ne-a furat, fara sa vrea, toate subiectele, modelele, aparatele si filmele.

Dupa 1989, Dinu Lazar a intrat cu forte proaspete si in lumea virtuala a Internetului si in era digitala. A initiat reviste de specialitate si a devenit primul posesor al unui site fotografic romanesc pe cind multi dintre noi nici de posta electronica nu auzisem. Acum colaboreaza cu prestigioase agentii straine de presa iar fotografiile sale fac parte din albume de invidiat, bineinteles, tot straine. Cel mai tare il enerveaza mocofanii si lipsa de profesionalism. Iar in aceste privinte, noi, cirtitorii mioritici, sintem fruntea fruntilor. Iar Dinu Lazar nu vrea sa stea in frunte. E greu de tot sa il mai stirnesti la o disputa, dar daca il prinde cu chef de gluma biziitul vreunui infatuat caruia firul din barbuta abia ca i-a mijit de sub aparat, atunci obraznicul trebuie sa se tina bine in sa pentru ca lui Dinu Lazar nu-i plac deloc, dar deloc, barbile. Desigur, cele fotografice.

Dorim postere cu peisajele mirifice din Romania? Dinu Lazar ni le poate oferi. Vrem sa privim cu alti ochi tara pe care ne laudam ca o iubim? Dinu Lazar ne ofera visele ochilor sai. Nu stim cum se pot face adevarate imagini artistice din foto-reclamele unor produse banale? Sa ne uitam la cataloagele pentru care a lucrat acelasi Dinu Lazar. Avem nevoie de portretele unor oameni celebri, asa cum ar fi Constantin Noica, de exemplu? Le gasim in arhiva enorma a fotografului (sau, tiparite – fara plata dreptului de autor si fara mentionarea celui care le-a facut! – acolo unde nici nu ne asteptam, adica pe la marile si selectele noastre edituri). Fotoreportaje dinamice? Are. Imagini memorabile, extrase din timpul filmarilor unui lung metraj? Exista. Mai pe scurt, nu avem noi cerinte si pretentii cite domenii fotografice au fost acoperite cu daruire, profesionalism si talent de catre Dinu Lazar.

La sfirsitul saptaminii trecute, fotograful bucurestean a venit pentru doua zile in Iasi. Prelegerea pe care a sustinut-o la Centrul Cultural Francez, in cadrul Atelierului de fotografie, s-a intitulat "Tehnici si abordari in fotografia peisajului si a scenelor citadine". Dupa proiectia fotografiilor si conferinta, i-am intrebat pe trei tineri prieteni ce parere si-au facut despre Dinu Lazar, omul pe care il cunoscusera pina atunci doar in forma sa virtuala – din bloguri, forumuri si site-uri. Mi-au raspuns la unison ca e mai modern in imagini si mai la curent cu noutatile tehnice decit erau ei insisi.

Pentru cei care mai au dubii ca Dinu Lazar este unul dintre cei mai mari fotografi profesionisti romani – din toate vremile! – adaug citeva detalii (ne)semnificative. Intrebat fiind cum de a avut norocul sa fotografieze aburii plutind pe deasupra Marii Negre, domnia sa a raspuns cu modestie ca nu are nici un merit. El doar urmareste permanent doua buletine meteorologice hiperspecializate, unul pentru piloti si altul pentru marinari, si de acolo a aflat ca un aer rece va veni inspre tarm si, in acelasi timp, un curent cald de apa se va apropia de mal. Adica vor fi aburi. Deductia e simpla. Ca orice deductie facuta de un om care poate face o scadere. Ce a facut domnul Dinu Lazar in dimineata conferintei? S-a trezit la ora 4 (patru) ca sa prinda un rasarit de soare pe dealurile dimprejurul Iasului. De unde a stiut cum sa ajunga acolo? Simplu. Are un G.P.S., monitorizat de 12 sateliti, in care toata harta Europei se afla detaliata cu o eroare de zece metri.

In Fotografie, dupa cum se vede, locul domnului Dinu Lazar este liber. Cine se incumeta sa urce pe scena?

Comentarii