Si-am ris prosteste, fara voia mea

duminică, 27 iunie 2010, 17:18
3 MIN
 Si-am ris prosteste, fara voia mea

Textul de mai jos este, in intentie, o scrisoare deschisa. Isi propune sa semnaleze unui om epuizat de obligatii si responsabilitati citeva detalii din biografia lui Ioan Petru Culianu. 

Dupa cum s-a anuntat, dl doctor Burlea a primit o amenda de 700 lei. E mult prea putin pentru fapta sa. Dl doctor a darimat pur si simplu casa Culianu (cladire de patrimoniu), de parca ar fi fost vorba de un cotet sau de o magazie. Sigur, pentru domnul Burlea, amenda reprezinta o suma perfect derizorie, cum si este, in realitate, pentru un intelectual de talia sa. Pentru dl doctor, o astfel de suma e negresit o nimica toata. Cheltuiala pe lapte, sa zicem, in dimineata unei zile.

Indraznesc a semnala dlui Burlea citeva date pe care cu siguranta le-a trecut cu vederea din pricini asa-zicind profesionale, fiind domnia sa un intelectual subtire, foarte solicitat si cu preocupari profunde, de larga respiratie politica. De-o pilda, l-as informa ca in casa pe care tocmai a pus-o jos s-a nascut, in 5 ianuarie 1950, un anume Ioan Petru Alexandru Culianu. Fireste, nu-i fac nici o vina dlui doctor ca a ignorat acest amanunt. Multi altii, in situatia sa, impartasesc aceeasi binemeritata ignoranta. Ce ne-am face, altminteri, daca ar trebui sa ne incarcam mereu mintea cu astfel de detalii irelevante?

Cu toate ca inteleg criza acuta de timp a dlui doctor, vastitatea preocuparilor sale si acutul sau simt umanitar, voi face adaos alte citeva amanunte, cu promisiunea de a fi succint. Ioan Petru Culianu a invatat pina in 1967 la Iasi. La liceul "Vasile Alecsandri" – care in vremea lui Culianu functiona tocmai in casele Alecsandri din fata Universitatii de Medicina -, i-a avut ca profesori pe Camil Motas (la Fizica), pe Marioara Hrib (la Istorie). De altfel, extraordinara doamna Hrib – cu care am invatat si eu mai tirziu – i-a fost diriginta. In 1967, Ioan Petru Culianu a absolvit liceul ca sef de promotie si a dat examen la Universitatea din Bucuresti. Ca sa rezum, pina in 1967, Ioan Petru Culianu a locuit, a scris si a studiat in casa din Sf. Atanasie 13 (pe care dl Burlea a demolat-o de curind). As aminti, fiindca veni vorba, ca viitorul istoric al religiilor a debutat, in numarul din 4 martie 1967 al revistei iesene Cronica, cu o povestire intitulata Si-am ris prosteste, fara voia mea… Titlul e un vers dintr-un poem de Geo Dumitrescu si se potriveste in chip desavirsit, am impresia, cu situatia actuala a cladirii.

Nu pot sa trec cu vederea ca, pentru Ioan Petru Culianu, casa din Iasi, "casa Usher", cum a numit-o, a reprezentat, dupa propria-i marturisire, o "geografie a certitudinii" si, cu o alta expresie remarcabila, "tarimul mitologiilor… personale". In consecinta, macar pentru o persoana, venerabila casa din strada Sf. Atanasie a avut o inriurire esentiala. Ioan Petru Culianu a scris (nu stiu daca a aflat dl doctor) si proza. Iar atmosfera acestei case s-a pastrat cu siguranta in universul imaginar al autorului.

Bineinteles, nu voi pretinde dlui Marin Burlea (care e, orisicitusi, un intelectual delicat) sa impartaseasca sentimentele savantului Culianu fata de casa parinteasca. Si nici macar sa respecte memoria locului peste care a devenit, dintr-o gluma a unui destin parsiv (caci destinul este mereu parsiv), proprietar. I-as fi pretins, cu toate acestea, sa consulte, inainte de a darima edificiul de care e vorba (ridicat pe la 1800 si intrat in posesia familiei Culianu in 1926), o lista a cladirilor de patrimoniu din Iasi. Nu e foarte complicat. Dl Burlea ar fi inteles astfel (pe cit e posibila intelegerea in cazul sau) ca legea ii interzice cu desavirsire sa procedeze dupa bunul plac in privinta casei din Sf. Atanasie 13.

Nu stiu daca legea e dreapta. Dar cita vreme exista una, ea trebuia respectata fara tocmeala. Dl doctor nu a facut-o. Consecintele s-ar cuveni sa fie drastice. Din pacate, nu sint si dl doctor si-a pierdut, prin amenda firava pe care a primit-o (cu seninatate si barbatie, banuiesc), doar banii pe micul dejun.

In incheiere, mi-as permite sa completez eruditia dlui doctor Burlea. Ioan Petru Culianu (sper ca a retinut acest nume) a predat la universitati prestigioase din Olanda, Italia si Statele Unite si a redactat in franceza, italiana si engleza peste douazeci de lucrari. Actualmente, cartile se retiparesc la Polirom, o editura din Iasi. La BCU, pot fi consultate gratuit…

Comentarii