Un raport promitator

joi, 03 martie 2011, 19:31
3 MIN
 Un raport promitator

De curind a fost dat publicitatii Raportul asupra situatiei presei din R. Moldova pe anul 2010, elaborat de jurnalista Doina Costin, de la Centrul pentru Jurnalism Independent din Chisinau. Documentul, elaborat cu sprijin financiar suedez, contine cinci capitole, intre care si un pasaj despre evolutia presei din zona transnistreana.

Parcurgerea atenta a raportului consolideaza ideea ca presa din R. Moldova a evoluat ascendent in anul 2010, beneficiind de un sprijin mai consistent din partea societatii civile, aflata sub conducerea unui guvern democratic. Se poate usor detecta un spirit pronuntat obiectiv, explicabil prin schimbarile politice din anul 2009 – indepartarea Partidului Comunistilor si a liderului acestuia, Vladimir Voronin, de la conducerea tarii. De asemenea, nu trebuie pierdut din vedere ca Romania s-a implicat in sustinerea presei din tara cuprinsa intre Prut si Nistru, chiar daca postul de televiziune Publika TV (inaugurat la 7 aprilie 2010) are la baza capital privat (este vorba de o investitie a grupului de presa Realitatea-Catavencu, cea mai mare investitie facuta de un trust media romanesc peste hotare).

Evolutia pozitiva a presei din R. Moldova este ilustrata si de saltul consistent facut in clasamentul inclus in "Indexul libertatii presei pe plan mondial", publicat de asociatia Reporters sans frontieres  – locul 75 ocupat in 2010, dupa ce in 2009 presa din R. Moldova era plasata pe locul 114! (in acest clasament Romania ocupa locul 53). Tendinta pozitiva s-a datorat, in primul  rind, diversificarii  surselor media, incurajarii concurentei, consolidarii principiilor informarii obiective, pluraliste si corecte, adoptarii unor legi favorabile libertatii de exprimare, dar si diminuarii cazurilor de agresiune impotriva profesionistilor media.

Au aparut in anul 2010 noi publicatii periodice – ziarele Evenimentul Zilei, Adevarul, Gazeta de Sud, iar in presa vorbita si-au facut simtita prezenta pozitiva doua posturi tv de stiri – Jurnal TV si Publika TV si patru posturi de radio – Publika FM, Radio Sport, Prime FM si Aquarelle FM. Tot in 2010 a aparut si Media Image Group, o companie cu sediul in Romania si care furnizeaza servicii profesioniste de monitorizare a presei si analiza de continut media catre organizatii guvernamentale/ neguvernamentale.  

Un alt element important in aceasta evolutie a fost adoptarea, in aprilie 2010, a unei legi cu privire la libertatea de exprimare, intrata in vigoare in octombrie 2010 si care contine prevederi referitoare la extinderea dreptului la libera exprimare, la libertatea de a critica statul si autoritatile publice, la interdictia cenzurii, la protectia surselor etc. O alta lege adoptata in 2010 si demna de semnalat este cea referitoare la deetatizarea publicatiilor periodice publice, ale carei efecte se vor rasfringe asupra sporirii libertatii editoriale si libertatii media.

In ceea ce priveste presa on-line, in anul ce s-a scurs s-a produs un adevarat „boom" al acesteia in R. Moldova, si aceasta in conditiile in care in aceasta tara nu exista prevederi legale care sa reglementeze Internetul si continutul pe Internet. Acesta este un avantaj pentru presa de acest gen si un dezavantaj pentru mijloacele mass-media traditionale, care sint nevoite, pentru a rezista, sa investeasca eforturi si resurse considerabile. De asemenea, anul 2010 a adus si o sporire a independentei presei fata de politic, tipul de jurnalism servil, dirijat si superficial fiind in regres.     

Drumul spre democratie, economie de piata, stat de drept al Republicii Moldova trece, obligatoriu, si printr-o potentare a rolului presei scrise, vorbite si, mai nou, on-line. Sub acest unghi de vedere, roadele anului 2010 sint benefice si promitatoare.

Comentarii