Medici de familie platiti cu sute de milioane

marți, 02 martie 2010, 22:40
3 MIN
 Medici de familie platiti cu sute de milioane

Cei 164 de medici de familie botosaneni au inregistrat anul trecut venituri medii lunare de peste 10.000 de lei, mai bine de jumatate dintre ei obtinand peste 15.000 de lei lunar.

Datele CAS arata ca cea mai mare suma ridicata anul trecut de un medic de familie botosanean a fost de 318.000 de lei, cu o medie lunara de 26.500 de lei. Banii provin din servicii medicale efectuate si o suma fixa alocata pentru pacientii de pe liste.

In 2009, doar 15% dintre banii decontati de CAS medicilor au reprezentat servicii medicale, restul fiind veniturile per capita, adica punctajul fiecarui pacient aflat pe lista inmultit cu coeficientul corespunzator varstei, pentru un bebelus primindu-se cei mai multi bani, iar pentru un adult cei mai putini.

Venituri mai mari in mediul rural

Reprezentantii CAS spun ca sumele mari se intalnesc in special in mediul rural, unde medicii ajung si la sporuri de 35% pentru conditiile in care lucreaza. La polul opus se afla un medic de familie din mediul urban, unde sporurile sunt aproape inexistente, si care are doar 1.000-1.500 de asigurati. Chiar si asa, cele mai mici venituri, pana in 10, sunt de aproape opt-noua mii de lei.

Reprezentantii CAS spun ca veniturile medicilor au crescut datorita valorii punctului per capita, insa din acest an lucrurile se vor schimba. "Ministerul doreste ca pacientul sa aiba parte de servicii cat mai bune din punct de vedere calitativ, astfel ca s-a crescut ponderea pe care medicul o are la venit din serviciile medicale prestate si va primi mai putin de pe urma numarului de pacienti de pe liste", a precizat Rodica Hutuleac, presedinte director general al CAS Botosani.

Reprezentantii institutiei care deconteaza banii spun ca aceste castiguri sunt justificate, iar de cele mai multe ori medicii raman cu sume mult mai mici decat cele mentionate. "De regula cei care au aceste venituri pe cabinet au angajati si cate doi-trei asistenti, poate chiar contabil sau femeie de serviciu. Medicul plateste utilitatile, salariile, darile la stat, consumabile si tot din banii acestia, fiind persoana cu libera practica, trebuie sa isi faca si el un contract de asigurare la Casa de pensii si ramane cu mult mai putini bani in buzunar", a mai spus presedintele CAS. Un medic cu un venit mediu lunar de 10.000 de lei poate plati salarii, dari la stat si cheltuieli de intretinere de 3.500 de lei.

Doctorii reclama conditiile grele de munca

Medicii de familie recunosc ca, in mediul rural, veniturile sunt mai consistente, dar spun ca si volumul de munca este mai mare. Acestia sustin ca, de cele mai multe ori, sunt obligati sa investeasca intr-un spatiu pe care nici macar nu-l detin, autoritatile locale refuzand sa se conformeze legii si sa le vanda cabinetele. "La prima vedere, pare o suma mare, dar si cheltuielile sunt mai mari. Nu reprezinta un exces, pentru ca dupa ce platesti toate cheltuielile, darile la stat, medicul ramane cu un venit lunar asemenea unui medic care face garzi sau asemenea unui contabil. Care medic doreste un venit mare sa mearga in rural, care nu sa ramana in oras", a precizat Doru Culicianu, vicepresedintele Colegiului Medicilor.

Cu toate acestea, multi dintre pacientii din mediul rural sunt nemultumiti ca doctorii la care sunt inscrisi lipsesc de multe ori de la program, invocand fie deplasari pe teren, fie drumuri la CAS, la Botosani. In sesizarile trimise responsabililor sistemului sanitar, asiguratii mai reclama limbajul uneori prea sofisticat pentru a-l intelege.

Pacienti pasati spitalelor

Un studiu efectuat de corpul de control al Directiei de Sanatate Publica a aratat ca anul trecut aproape 60% din cazurile care au ajuns la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) de la Spitalul Judetean puteau fi rezolvate de medicii de familie. "La UPU ar trebui sa ajunga numai oameni pe targa, nu pe picioarele lor cu trimitere de la medicul de familie, care nu are nici macar un calmant sa le dea", a spus un asistent din cadrul  UPU.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii