Topiti de canicula

vineri, 13 august 2010, 20:37
2 MIN
 Topiti de canicula

Tot vineri indicele temperatura-umezeala a depasit pragul critic cu trei unitati, valoarea de 83 reprezentand un record pentru 2010. "La nivelul solului temperatura pe care am transmis-o a fost si de 43 de grade iar asfaltul a amplificat si mai tare, insa, nu am facut asemenea masuratori", a declarat Costica Calutu, seful Statiei Meteo Botosani. Temperatura medie normala a perioadei se situeaza in jurul valorii de 23-25 de grade.

Specialistii spun ca oficial se poate declara canicula, atunci cand temperatura trece de 35 de grade, iar indicele temperatura-umezeala depaseste 80 de unitati. O alta perioada caniculara a fost inregistrata in iunie.  

Numar record de lesinati din cauza caldurii

Zeci de persoane au avut nevoie in ultimele doua zile de ajutorul echipajelor Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA), dupa ce au lesinat din cauza caldurii sufocante si a aerului aproape irespirabil, umed si fierbinte. "Cu greu am putut face fata solicitarilor, in special in perioada amiezii. Au fost peste 50 de solicitari in judet pentru persoane afectate de canicula", a precizat Cristian Simionescu, medic in cadrul SJA. Specialistii sustin ca cele mai afectate au fost extremele, fie varstnicii cu afectiuni cronice sau care nu se alimenteaza corespunzator, fie tinerii care nu respecta regulile unei alimentatii sanatoase si consuma multe bauturi cu efect energizant.

Unul dintre cele mai grave cazuri a fost cel al unui botosanean de 57 de ani, care a suferit un atac cerebral si a fost transferat in coma, la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi. Potrivit apropiatilor, barbatului i s-a facut rau, dupa ce a stat aproape toata dimineata de joi in soare.

Printre persoanele afectate de canicula se numara si un medic de la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU), care a "cazut" la datorie ieri dimineata la ora cinci si a fost perfuzat de colegul sau. "S-a intamplat din cauza caldurii din unitate. Asteptam cu totii inaugurarea noii locatii a UPU, construita dupa standarde moderne. Pana atunci ne chinuim cu un aparat de aer conditionat", a declarat Gheorghe Apetroaie, directorul interimar al Directiei de Sanatate Publica (DSP).   

DSP cere suplimentare numarului de ambulante

Reprezentantii DSP au cerut suplimentarea numarului de angajati si de ambulante si luarea de masuri de interventie pentru populatia afectata de caldura. "In total au fost 142 de apeluri la dispeceratul SJA. Numarul de ambulante mobilizate pentru interventii in judet este de 15 pe zi si 13 pe noapte, insa ar mai trebui trei pe noapte si una pe zi. Si personalul de la Ambulanta este insuficient si sunt necesari inca opt angajati", a precizat Doina Botez, director adjunct in cadrul DSP. Oficialul a adaugat ca in municipiu au fost stabilite 13 puncte de prim ajutor, majoritatea in farmacii si dispensare.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii