Partide de vinatoare de mii de euro

Subtitlu

joi, 15 ianuarie 2009, 21:10
3 MIN
 Partide de vinatoare de mii de euro

Se spune ca vinatoarea este un sport. Un sport care, de cele mai multe ori, este unul singeros. Un sport destinat barbatilor adevarati, cu spirit de aventura si cu mult singe rece.

Din pacate, nu este suficient ca un astfel de barbat sa poata deveni vinator in adevaratul sens al cuvintului. In afara curajului, a spiritului de aventura, a tariei de caracter, un barbat care vrea sa strabata codrii cu pusca pe umar si sa se poata lauda cu un trofeu adevarat mai are nevoie si de foarte multi bani.

Asta deoarece vinatul adevarat trebuie platit, si nu oricum, ci cu bani grei. Din acest motiv, in ultimii ani, Directia Silvica Neamt, prin intermediul ocoalelor silvice din subordine, a reusit sa incaseze sume mari de bani de pe urma vinatorilor impatimiti, dispusi sa scoata din buzunar mii de euro, pentru a se alege cu un trofeu de vinatoare impresionant.

Mistret de 1 300 de euro, impuscat de un austriac

Una dintre sursele de venit ale Directiei Silvice Neamt a devenit, in ultimii ani, vinatoarea. Odata cu racirea vremii, pe fondurile de vinatoare ale Directiei Silvice Neamt, fonduri de vinatoare ce exista in intregul judet, se organizeaza partidele de vinatoare a animalelor mari, cum ar fi ursii, cerbii ori mistretii. Astfel, pe cele aproximativ 200 de mii de hectare, suprafata ce insumeaza toate fondurile de vinatoare ale silvicultorilor nemteni, au inceput deja sa apara vinatorii adevarati. Acestia vor putea vina pina la data de 31 martie, cind sezonul va lua sfirsit, urmind a fi reluat abia in toamna viitoare.

"In momentul de fata, putem spune ca sezonul de vinatoare pentru animale mari este in toi. S-au stabilit si cotele de vinat pe raza intregului judet Neamt, fiind organizate deja si citeva partide de vinatoare. Pentru acest an vor putea fi vinati 24 de cerbi, 89 de mistreti si 36 de capriori. Cota este obligatorie, iar daca aceste animale nu vor fi vinate de catre vinatori, acest lucru va fi facut de catre silvicultori, astfel incit sa se poata pastra echilibrul ecologic intre specii", ne-a declarat inginerul silvic Doru Balut, responsabil cu activitatea de vinatoare in cadrul Directiei Silvice Piatra Neamt.

Printre cele mai cautate trofee oferite de silvicultorii nemteni in acest an vinatorilor impatimiti se numara cele de mistret. "Pina acum, cel mai mare trofeu a fost impuscat de un vinator din Austria. Este vorbva despre un mistret a carui valoare a fost calculata la suma de 1 300 de euro. De obicei, persoanele care participa la aceste partide de vinatoare sint oameni care isi permit sa plateasca aceste sume impuse de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva. In cea mai mare parte, sint vinatori straini, ce vin din Auistria, Germania, Franta, Italia ori Ungaria. Directia Silvica Neamt colaboreaza cu o agentie de vinatoare, agentie prin intermeidul careia acesti vinatori ajunga sa vineze in padurile din judetul Neamt", a mai afirmat Doru Balut.

Printre vinatorii cu nume ce au haladuit in ultimii ani, la vinatoare prin   Codrii Neamtului s-a numarat si printul Dimitrie Sturdza. Acesta a participat, anul trecut, la o partida de vinatoare in care un prieten al printului a reusit sa doboare un urs in valoare de 5 000 de euro.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii