Surse noi de caldura pentru Spitalul Municipal

miercuri, 29 iunie 2011, 21:07
2 MIN
 Surse noi de caldura pentru Spitalul Municipal

Miercuri, reprezentantii administratiei locale au marcat finalizarea celei de-a treia etape a proiectului "Noi capacitati de producere a energiei termice prin valorificarea resurselor de energii regenerabile pentru Spitalul Municipal, Sala Polivalenta si Liceul cu Program Sportiv", cunoscut si sub denumirea "Casa Verde". La instalatia termica existenta, destinata furnizarii agentului termic necesar Spitalului Municipal Roman, au fost introduse doua noi surse de caldura, pe linga cele doua cazane ce functioneaza pe baza de gaze naturale.

Astfel, in centrala termica a Spitalului Municipal Roman au fost montate 20 de panouri solare si opt pompe de caldura. "Pompele de caldura au o putere termica totala de 360 kW, sint montate in centrala termica si vor functiona pe baza schimbului de energie termica dintre apa si sol. Sursa de energie termica pentru pompele de caldura este reprezentata de 64 de puturi forate la 100 de metri adincime si echipate cu sonde duble. In plus, pentru producerea apei calde menajere s-au montat 20 de panouri solare, fiecare din ele avind o suprafata de transfer de trei metri patrati. Interconectarea celor trei surse de energie termica poate functiona in doua moduri. Primul mod este dat de functionarea pompelor de caldura si oprirea cazanelor. Daca radiatia solara este suficienta, atunci caldura de la panourile solare este directionata catre un acumulator de caldura. Daca temperatura exterioara scade sub -10 grade Celsius, atunci sistemul trece pe faza doi de functionare in care sarcina termica este asigurata de cazanele existente, pompele de caldura fiind oprite. Pentru a evita riscul de inghet, pe circuitul primar al pompelor de caldura, precum si pe circuitul primar al instalatiei solare se va utiliza un amestec de apa si etilenglicol", au precizat reprezentantii firmelor care au realizat lucrarile din cadrul proiectului.

Valoarea totala a investitiei este de 1.767.981 de lei, iar contributia municipiului reprezinta 20%, adica 350.000 de lei, diferenta reprezentind finantare de la Administratia Fondului de Mediu. Lucrarile au fost executate de firmele Hidroterm Roman si Elsaco Botosani. "Conform studiului de fezabilitate si rezultatelor obtinute la celelalte doua obiective din proiect – Sala Polivalenta si Liceul cu Program Sportiv -, scaderea cheltuielilor pentru producerea energiei termice si a apei calde menajere la Spitalul Municipal Roman va fi de 35 – 40%. Amortizarea investitiei prin reducerea acestor cheltuieli se va realiza in zece ani, raportindu-ne la intreaga suma investita, sau in 2-3 ani, facind raportare la partea de investitie suportata de municipiul Roman", au explicat reprezentantii Primariei Roman.

Valoarea investitiei pentru toate cele trei obiective din cadrul programului "Casa Verde" a fost de 2.807.012 lei.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii