Tablouri celebre de peste un milion de euro, cautate in curtea lui Soric

miercuri, 18 mai 2011, 21:26
5 MIN
 Tablouri celebre de peste un milion de euro, cautate in curtea lui Soric

Jaful din Piatra Neamt ii uimeste pina si pe politisti. Oamenii legii au descoperit ca suspectul a furat din casa Victoriei Stoiciu mult mai multe obiecte de valoare decit se estimase initial. Femeia, in virsta de de 72 de ani, a ramas fara cinci tablouri de Nicolae Grigorescu, unul de Tonitza, doua picturi semnate Corneliu Baba, un tablou de Octav Bancila, o opera semnata Stefan Popescu si una de Stefan Luchian, mai multe statuete din fildes, un ceas de buzunar din aur si suma de 1.410 lei. Hotul a intrat in casa in dimineata zilei de 17 mai, prin usa uitata deschisa de la demisolul imobilului.

Barbatul a legat-o pe batrina de miini si a petrecut nu mai putin de sapte ore in casa acesteia. In jurul orei 15.00, o vecina a venit la femeia sechestrata in propria locuinta sa vada ce mai face. Hotul a legat-o si pe aceasta, a mai stat un pic in casa, dupa care a plecat.

Politia a fost anuntata in aceeasi zi, dar dupa ora 17.00, cind fiica vecinei, alarmata ca mama acesteia nu se mai intoarce acasa, s-a dus la locuinta de la numarul 63 din strada Stefan cel Mare. Cele doua femei au reusit sa ofere citeva semnalmente despre hot, iar acum politia efectueaza cercetari. Oamenii legii sint de parere ca barbatul a actionat la pont, dupa un filaj de mai multe zile, dintr-o casa nelocuita, din vecinatatea casei Stoiciu, avind in vedere ca nu a declansat sistemul de alarma al imobilului.

Picturile sustrase nu erau lucrari de dimensiuni foarte mari, cele mai multe fiind pinze de mai putin de un metru patrat. Singurul tablou mai mare era "Carul cu boi", de Nicolae Grigorescu, lucrare ce avea dimensiunile 0,50 x 1,15 cm. Acest lucru i-a usurat treaba hotului, mai ales ca era a furat pinzele fara rame. Un hot destul de civilizat, avind in vedere ca anchetatorii au aflat de la batrina ca barbatul a vorbit frumos tot timpul cit a stat in casa.

Cel mai probabil, faptasul a urmarit-o pe batrina dintr-o casa vecina. Louinta in care a stat acesta este proprietate privata, dar nu era locuita de nimeni. Cercetarile politistilor au ajuns si la fostul sef al IPJ Neamt, Aurelian Vasea Soric. Daca dimineata ciinii politisti au pierdut urma la citeva sute de metri de casa acestuia, mai tirziu, o duba a politiei a oprit in dreptul locuintei lui Soric, iar unul dintre anchetatori a intrat in cabinetul notarial al sotiei fostului sef al IPJ Neamt.

Despre obiectele furate, oamenii de cultura din Piatra Neamt spun ca aveau o valoare inestimabila. "In urma cu mai bine de 15 ani, am organizat o expozitie doar cu opere de arta din colectia particulara Stoiciu. Imi amintesc ca acea expozitie a fost realizata la sapte ani de la moartea unicului fiu al familiei. Ceea ce detine familia Stoiciu este de o valoare inestimabila, opere de arta care sint extrem de bine cotate pe piata", a afirmat Violeta Dinu, sefa Muzeului de Arta din Piatra Neamt.

Aceasta nu a ramas impresionata doar de valoarea colectiei, ci si de numarul pieselor detinute de familia Stoiciu. "Aveau foarte multe tablouri, vaze din sticla, statuete si alte lucruri pretioase. Stiu ca pasiunea aceasta de a colectiona se tragea de la parintii raposatului Spiru Stoiciu, negustori din Braila, de origine greaca. Cele mai multe piese au fost cumparate dupa al doilea razboi mondial, cind evreii paraseau tara si le dadeau colectionarilor pe un pret sub valoarea de piata", a mai spus Violeta Dinu.

Politia efectueaza in continuare cercetari. Pina acum nu a fost realizat un portret robot, dar politistii au mai multe semnalmente care sa ii ajute in cautarea hotului. "Suspectul este un tinar de aproximativ 30 de ani, brunet, cu ochi caprui si nas drept, are o inaltime de 1,68  – 1,73 m, este slab si are o constitutie atletica. La momentul comiterii faptei avea un fes pe cap, era imbracat cu un hanorac si purta adidasi", a declarat inspector principal Catalina Badeanu, purtator de cuvint IPJ Neamt.

Batrina de 72 de ani mai are in proprietate si alte tablouri valoroase, mostenire de familie. Pentru nici unul dintre obiecte, insa, aceasta nu are asigurare. Obiectele furate vor fi date in urmarire generala, iar politistii spera ca in cel mai scurt timp sa fie efectuat si un portret robot al faptasului.

Filmul actiunii

Din casa familiei Stoiciu din Piatra Neamt au fost furate marti mai multe opere de arta si bunuri de mare valoare, dintre care patru tablouri cu valoare de patrimoniu. Surse oficiale, dar care doresc sa-si pastreze anonimatul sustin ca la inventarul facut de proprietara sechestrata de hoti s-a facut o prima evaluare a pagubei: tabloul "Flori galbene" cu semnatura lui Nicolae Tonitza, "Fructe" – Octavian Bancila, "Flori" – Stefan Popescu, "Natura moarta" – Corneliu Baba, "Maci" – Stefan Luchian, "Peisaj cu casa", "Baiat", "Car cu boi" si "Fata pe piatra" – purtind semnatura marelui Nicolae Grigorescu, dar si un ceas din aur de buzunar, precum si suma de 1.410 lei. Operele furate, de o valoare artistica inestimabila, pot ajunge la peste un milion de euro, tinind cont ca la ultima licitatie a unui tablou semnat Stefan Luchian s-a platit suma de 132.000 de euro.

Organele de cercetare au mai descoperit ca din obiectele de arta aflate in proprietatea familiei Stoiciu au fost furate cele mai valoroase, ca dovada ca furtul fusese programat minutios, iar impresionanta avere a familiei Stoiciu, fosti lucratori in cooperatie inainte de ’89, pe vremea cind aveau un magazin cu rochii de mireasa de mare lux si audienta, era protejata cu sistem de alarma, numai ca, proprietara fiind in casa, alarma era dezactivata.

Pentru cei care au curiozitatea cu privire la modul in care si-a adunat averea familia Stoiciu, surse neoficiale dezvaluie informatii conform carora, in mai 2003, aceasta a vindut o casa mostenita in Piatra Neamt, acolo unde noul proprietar a descoperit, in urma unor sapaturi facute la fundatie, doi saci din plastic care contineau peste 40.000 de bancnote valabile in regimul comunist, a caror valoare era de peste 4 milioane de lei in acea vreme.

Familia Stoiciu este cunoscuta in Piatra Neamt pentru interesul si gustul pentru arta, concretizat si prin pozitia pe care o detine fiica proprietarei, Vasilica Stoiciu Frunza, consultant artistic al Operei Nationale Romane din Iasi.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii