Viata fara salariu minim si fara pensii de stat

miercuri, 29 iunie 2011, 21:11
3 MIN
 Viata fara salariu minim si fara pensii de stat

Un proiect de reforma a sistemului salariilor, pensiilor si asigurarilor de sanatate din Romania a fost prezentat, recent, la Institutul de Studii Populare (ISP), fundatie a Partidului Democrat Liberal. Proiectul propune desfiintarea salariului minim pe economie si a sistemului public de pensii. Abia lansata, ideea a strins pareri pro si contra din partea nemtenilor.

Deopotriva, reprezentantii institutiilor, ai sindicatelor si ai patronatelor afirma ca, in contextul economic actual, este obligatorie reglementarea prin lege a salariului minim garantat in plata. "Salariul se stabileste, de obicei, prin negocierea intre angajator si angajat. Statul ar putea sa nu intervina pentru stabilirea cuantumului salariului minim pe economie, insa in contextul economic actual este necesar sa existe acest salariu minim, care sa respecte cosul zilnic si cheltuielile minime lunare ale unei persoane. In viitor, cred ca ar fi un lucru benefic sa se renunte la salariul minim garantat in plata, lasindu-se astfel angajatorilor si angajatilor libertatea negocierii remuneratiilor", a afirmat inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt, Ioan Popescu.

"Exista state care au renuntat la sistemul public de pensii – precum Japonia, unde exista doar sistemul privat in acest domeniu. In astfel de tari, insa, a devenit o traditie ca fiecare patron sa plateasca lunar contributiile pentru salariatii sai la fondurile de pensii administrate privat. Sistemul privat de pensii nu se «clatina» atit de usor precum sistemul pensiilor de stat, insa cred ca in Romania nu se va putea realiza prea curind un astfel de demers. Pe de alta parte, desfiintarea salariului minim ar fi un joc murdar facut in interesul patronilor care vor sa ofere salarii cit mai mici si sa aiba profit cit mai mare. In cazul desfiintarii salariului minim pe economie, sindicatele si salariatii pot negocia cu patronatele salariile minime la nivel de ramura de activitate", considera liderul sindicatului Romantub, Mircea Anton.

Ioan Ifrim, administratorul societatii Auto Stefan, considera ca renuntarea la reglementarile privind salariul minim pe economie ar arunca piata muncii in haos, iar desfiintarea sistemului public de pensii ar fi benefica, insa doar daca se aplica peste minim 30 de ani. "Salariul minim garantat este singura masura de a asigura un trai decent marii majoritati a angajatilor. Noi sintem in «zona rosie» a tarii, din punct de vedere al produsului intern brut pe cap de locuitor. In zona de nord-est a tarii sint sase judete, unul mai sarac decit celalalt. In acest context, desfiintarea salariului minim garantat in plata ar conduce la haos. Nu as fi de acord cu desfiintarea pensiilor publice, dat fiind ca, pina acum, oamenii au contribuit zeci de ani la acest sistem, pentru a avea o pensie la batrinete. Pentru renuntarea la sistemul de pensii publice este necesara trecerea a cel putin 30 de ani in care salariatii sa nu mai contribuie, din salarii, la bugetul asigurarilor sociale, astfel incit o astfel de masura sa fie aplicata in mod corect", a opinat Ioan Ifrim.

O alta propunere mentionata in proiectul de reforma este cea de privatizare integrala a sistemului de sanatate. Reprezentantii Guvernului sustin ca astfel de masuri nu fac parte din intentiile puterii si ca acestea pot fi luate doar pe termen foarte lung, nu pe termen mediu.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii