Aplauze si lacrimi la slujba de pomenire a decanului romano-catolic de Bucovina, Stefan Babias

marți, 23 martie 2010, 20:50
3 MIN
 Aplauze si lacrimi la slujba de pomenire a decanului romano-catolic de Bucovina, Stefan Babias

Cateva sute de credinciosi catolici au participat, marti, la Catedrala Romano-Catolica "Sfantul Ioan Nepomuk" din Suceava, la slujba oficiata de episcopul de Iasi Petru Gherghel pentru pomenirea decanului romano-catolic de Bucovina, Stefan Babias, care a incetat din viata duminica. Biserica era neincapatoare, multi dintre credinciosii prezenti la slujba de pomenire oficiata ieri dimineata, incepand cu ora 8.30, neavand loc pe bancile din lacasul de cult iar foarte multi au urcat la balcoane ca sa poata asista la ceremonia religioasa. Aceasta a constat dintr-o liturghie cu requiem si, pe langa acesta, au participat alte 20 de fete bisericesti. In toata biserica domnea o atmosfera incarcata de emotie, multi dintre credinciosi abia putandu-se abtine sa nu planga.

In discursul rostit cu acest prilej, ES Petru Gherghel a elogiat activitatea preotului Stefan Babias, care, pe parcursul celor 24 de ani de preotie, a slujit in mai multe parohii, unde a renovat si reparat bisericile. Din cei 24 de ani cat a slujit ca preot, 23 de ani a fost la diverse parohii din judetul Suceava. Episcopul de Iasi a aratat ca la Catedrala Romano-Catolica "Sfantul Ioan Nepomuk" din Suceava preotul Stefan Babias a terminat de refacut exteriorul si renovase altarul pentru jertfa Domnului. "Parintele s-a daruit pentru oameni, pentru acestia a muncit. A fost un om foarte deschis, placut, a deschis biserica pentru atatea initiative pentru ca lumea sa-l cunoasca pe Dumnezeu", a mai spus ES Petru Gherghel.

La aceasta ceremonie a participat si presedintele Uniunii Polonezilor din Romania, deputatul Ghervazen Longher, care a subliniat ca intreaga comunitate catolica din Bucovina si, in special, comunitatea poloneza este indurerata de trecerea la cele vesnice a preotului Stefan Babias. Printre oficialitatile sucevene prezente la eveniment s-au numarat presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul Sorin Popescu si primarul Ion Lungu. Toti au asistat la slujba de la inceput si pana la sfarsit, lui Gheorghe Flutur dandu-i-se cuvantul. Presedintele Consiliului Judetean Suceava a spus ca decesul decanului romano-catolic de Bucovina este o pierdere si a recunoscut ca a avut o buna colaborare cu el, amintind de discutiile recente cu acesta pe tema programului "Pastele in Bucovina".

Dupa Sfanta Liturghie, sicriul cu trupul neinsufletit a fost scos din Catedrala Romano-Catolica "Sfantul Ioan Nepomuk" din Suceava in aplauzele credinciosilor si ale preotilor. Mama decanului de Bucovina, Genoveva Babias, era coplesita de durere si plangea, tinand in brate un tablou cu o imagine a fiului sau, pe care a fost nevoita sa il conduca pe ultimul drum. Alte aplauze si lacrimi au urmat cand masina in care fusese depus trupul neinsufletit al decanului Stefan Babias plecase spre orasul natal al acestuia, Siret. Deputatul Longher Ghervazen a spus ca aplauzele sunt o premiera pentru comunitatea romano-catolica din Bucovina si, de asemenea, reprezinta o manifestare spontana a credinciosilor care au ales sa procedeze in acest fel, in semn de apreciere pentru cel care a fost un preot bun, timp de peste 20 de ani. De altfel, si ES Petru Gherghe facuse referire in predica sa la acest gest care nu este specific in partile Bucovinei, dar care a fost facut de tinerii care erau prezenti cand s-a anuntat decesul fostului Papa, Ioan Paul al II-lea.

Trupul neinsufletit al preotului Stefan Babias a fost condus in Parohia Romano-Catolica din Siret, urmand ca decanul de Bucovina sa fie inmormantat in cursul zilei de astazi, slujba incepand cu ora 10.30. Decanul romano-catolic de Bucovina, preotul Stefan Babias, in varsta de 50 de ani, a murit, duminica dimineata, in urma unui stop cardio-respirator. Stefan Babias, care s-a nascut 29 aprilie 1960, a fost decan romano-catolic de Bucovina din 15 martie 2005.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii