Peste 13 milioane de lei, cel mai mare ajutor de somaj acordat unui sucevean

miercuri, 10 martie 2010, 20:49
5 MIN
 Peste 13 milioane de lei, cel mai mare ajutor de somaj acordat unui sucevean

Un sucevean primeste un ajutor de somaj mai mare decat salariile pe care le incaseaza, lunar, zeci de mii de angajati din sectorul public si privat din judet. Conform evidentelor Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Suceava, un director al unei societati sucevene de transport de persoane, trecut recent in somaj incaseaza, lunar, un ajutor de 1.347 de lei, echivalentul a circa 328 de euro, la un curs al monedei europene de 4,1 lei. Chiar daca acest ajutor de somaj in cuantum de 1.347 de lei nu se numara printre primele zece din tara ca marime, putem spune totusi ca, raportat la indicatorii economici de pe plan local, este un venit destul de bun. Asta daca luam in considerare salariul mediu net la nivelul judetului Suceava care, in luna decembrie, era de 1.062 lei iar unul brut era de 1.436 lei. Reamintim ca si la capitolul salarii sucevenii stau mai prost decat multe alte judete din tara si chiar din Regiunea de Nord – Est, salariul mediu net la nivel national fiind in luna decembrie de 1477 de lei iar cel mediu brut fiind de 2023 lei.

Cat priveste alte aspecte referitoare la somajul din Suceava, mentionam ca la nivelul AJOFM exista un clasament care se actualizeaza lunar si conform caruia la ora actuala si ocupantul locului doi in clasamentul celor mai mari ajutoare de somaj din judet se poate mandri cu un venit peste salariul mediu. Astfel, managerul unei societati din domeniul industriei alimentare care a fost recent trecut in somaj incaseaza lunar un ajutor de 1.286 de lei. Locurile trei si patru sunt, de asemenea, ocupate de persoane care incaseaza, lunar, ajutoare de somaj de peste 1.000 de lei. Este vorba de un asistent analist programator si un instalator ale caror ajutoare de somaj sunt cu 15 si, respectiv, 21 de lei mai mici decat salariul mediu net pe judetul Suceava. Un sef de echipa recent trecut in somaj incaseaza, lunar, un ajutor de 995 de lei, cu 25 de lei mai mult decat un fost director de vanzari de la o firma de internet, disponibilizat recent. Un lacatus care inainte sa fie trecut in somaj lucra la o firma ce repara fatade de imobile a ajuns sa beneficieze de un ajutor lunar de 963 de lei, cu opt lei mai mult decat cel al unui inspector financiar la serviciile caruia banca a renuntat intre timp. In schimb, un consilier bancar intrat in somaj castiga cu 20 de lei mai putin decat lacatusul clasat pe locul 7 in "Topul somerilor suceveni". Pe locul 10 in acest top este un macaragiu trecut in somaj si care primeste un ajutor lunar cu doar doi lei mai mic decat cel al ocupantului pozitiei a noua in clasament. Directorul coordonator al AJOFM Suceava, Aurelia Focsa, a explicat ca macaragiul respectiv lucrase in strainatate o perioada si incaseaza ajutoare platite la valoarea indemnizatiei din tara in care a muncit.

Cum se calculeaza indemnizatia de somaj si cat timp se acorda?

Directorul coordonator al AJOFM Suceava, Aurelia Focsa, a explicat ca in functie de vechimea in munca si de valoarea cotizatiei se calculeaza cuantului ajutorului de somaj pentru fiecare persoana apta de munca. Astfel, perioada pentru care se acorda ajutorul de somaj este de sase luni, pentru un stagiu de cotizare de pana la cinci ani, de noua luni, pentru cei care au o vechime intre cinci si 10 ani si de un an pentru cei cu o vechime peste 10 ani.

Pe toata aceasta perioada, beneficiarii primesc lunar o indemnizatie egala cu 75% din salariul minim, la care se adauga un procentaj din media salariilor din ultimul an lucrat, in functie de vechime. In acest an, cuantumul fix indemnizatiei este de 450 de lei, intrucat salariul minim pe economie este de 600 de lei. In ce priveste procentajul acordat suplimentar pe langa indemnizatia propriu zisa, in functie de vechimea in munca, se acorda diferentiat. Astfel, pentru o vechime de pana in cinci ani se adauga 3% din media salariilor nete din ultimele 12 luni. Pentru o vechime in munca intre cinci si zece ani, beneficiarul ajutorului de somaj primeste in plus 5% din media salariilor nete realizate in ultimele 12 luni. Pentru un stagiu de cotizare intre zece si douazeci de ani se acorda un plus de 7% din media salariilor nete realizate in ultimele 12 luni, iar pentru o vechime de peste 20 de ani, ajutorul de somaj creste cu 10% din media veniturilor din ultimul an.

Mentionam ca si absolventii oricaror forme de invatamant pot solicita la AJOFM acordarea unui ajutor de somaj, numai ca in cazul acestora statul da o indemnizatie echivalenta cu 50% din cuantumul salariului minim pe economie. La aceasta nu se mai adauga niciun alt procentaj calculat suplimentar. De asemenea, absolventii beneficiaza doar de o indemnizatie acordata pe o periada de sase luni.

Comparatie cu situatia la nivel national

In timp ce pentru cei mai multi romani, in general, si suceveni, in special, care au intrat in somaj este aproape imposibil sa traiasca o luna de zile din ajutorul de la stat, sunt unii carora soarta le surade. Conform unor evaluari ale Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), cel mai bine platit somer din tara incaseaza, lunar, peste 5.000 de lei. Cea mai mica indemnizatie de somaj din top zece depaseste 2.500 de lei. Cel de pe primuol loc din clasamentul celor mai mari ajutoare de somaj din tara ar fi un constantean, care castiga lunar 5.316 lei si care a intrat in somaj dupa 27 de ani de munca, salariul pe care il avea la data intrarii sale in somaj apropiindu-se de echivalentul a 10.000 de euro. Pe locul doi se afla un aradean care a ajuns la un ajutor de somaj de 3.800 de lei, insa doar daca i se iau in considerare si platile compensatorii primite la disponibilizare. Indemnizatii de peste 3.000 de lei iau si cateva persoane care au lucrat in strainatate si care incaseaza ajutoare platite la valoarea indemnizatiei din tara in care au muncit, statul in care au lucrat este obligat sa vireze indemnizatia in Romania. De mentionat ca doar trei din cei care se claseaza in TOP 10 al celor mai mari ajutoare de somaj din tara sunt cetateni care au domiciliul in Bucuresti si niciunul nu este din vreunul din cele opt judete din vechea provincie a Moldovei.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii