Peste o suta de grefieri au protestat in fata Palatului de Justitie din Suceava, pentru sporuri salariale neacordate

joi, 09 aprilie 2009, 19:04
3 MIN
 Peste o suta de grefieri au protestat in fata Palatului de Justitie din Suceava, pentru sporuri salariale neacordate

Peste o suta de persoane, personal auxiliar si conex din instantele sucevene, au protestat, joi, timp de o jumatate de ora, incepand cu ora 10.00 pe treptele Palatului de Justitie din Suceava, reclamand neplata drepturilor salariale restante.

Reprezentantul protestatarilor, Dana Urdoi, grefier in cadrul Curtii de Apel Suceava, a declarat, joi, ca actiunea nu reprezinta o greva, ci un protest spontan fata de neplata drepturilor salariale restante.

"Sunt drepturi salariale pentru care ne-am judecat si detinem hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Sunt actiuni formulate pentru drepturi inca din anul 2000, iar plata acestora nu s-a facut, desi s-au recunoscut prin lege, s-au dat prin lege si s-au recunoscut apoi si prin hotarari judecatoresti. Acestea sunt drepturi salariale date printr-o lege organica, apoi anulate prin ordonanta de urgenta, ceea ce este ilegal", a explicat reprezentantul protestatarilor. Printre sporurile salariale obtinute prin hotarare judecatoreasca se numara si cel pentru solicitare neuro – psihica, ce reprezinta 50% din salariul de baza a grefierilor si a celorlalte categorii de personal auxiliar.

Dana Urdoi a spus ca a doua transa a acestor drepturi salariale trebuia platita incepand cu luna martie, insa acest lucru nu s-a mai facut.

Ea a precizat ca Ministerul Justitiei a initiat un proiect de salarizare a personalului din Justitie incepand cu luna aprilie, iar magistratilor li s-au recunoscut aceste drepturi, mai putin personalului auxiliar, in pofida faptului ca acesta detine hotarari judecatoresti definitive si irevocabile in acest sens.

"Se munceste in mod constant peste program fara a fi platite orele suplimentare inca din luna noiembrie 2008. Unii colegi au inteles aceasta situatie din spirit de solidaritate tinand cont de situatia generala, economica, dar dorim sa ni se achite drepturile salariale asa cum au fost stabilite", a mai spus Urdoi.

La randul sau, prim-grefierul Curtii de Apel Suceava, Doina Fodor, a declarat ca activitatea instantelor nu a fost afectata prin declansarea acestui protest spontan. Ea a spus ca la protest au participat doar grefierii care nu au lucrari urgente, restul personalului desfasurandu-si activitatea curenta, conform planificarilor.

Saptamana viitoare, o delegatie a personalului auxiliar din cadrul instantelor sucevene vor pleca la Bucuresti unde se preconizeaza pichetarea Ministerului Justitiei, pentru sustinerea acelorasi revendicari.

Presedintele Curtii de Apel Suceava, Cezar Hancu, a subliniat de asemenea ca protestul spontan nu a afectat sedintele de judecata si nici compartimentele de relatii cu publicul – arhiva, registratura, primire de cereri. "Este un demers just, avandu-se in vedere ca exista legi si hotarari judecatoresti care stabilesc plata acestor drepturi salariale, si acestea cu intarziere, stabilindu-se prin hotarare de guvern anul trecut, ca plata sa se faca esalonat pe timp de 18 luni, in  octombrie 2008, martie 2009 si noiembrie 2009, in cazul Tribunalului si Curtii de Apel. Personalul auxiliar de la judecatorie nu a fost inclus in prevederile acestei ordonante – 75/2008, pentru ca nu aveau la acea data hotarare judecatoreasca in acest sens, aceasta fiind obtinuta ulterior, astfel incat nu au primit nimic, deocamdata", a explicat presedintele Curtii de Apel Suceava.

Proteste similare erau anuntate, pentru ziua de ieri si la judecatoriile din Campulung Moldovenesc si Radauti.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii