Paval se incapataneaza sa tina in functiune masina de spalat bani Termica: Locuinte inghetate

miercuri, 30 septembrie 2009, 20:33
4 MIN
 Paval se incapataneaza sa tina in functiune masina de spalat bani Termica: Locuinte inghetate

Numai ca de atunci si pana acum, multi au ales sa se debranseze definitiv si sa-si monteze centrale. Asadar, nimeni nu stie acum care e situatia din teritoriu: unde anume ar trebui centrale, pentru cate apartamente, ori care va fi randamentul acestora? Cu toate acestea, aparatul de vot pesedist din Consiliul Local a decis ca proiectul sa fie, totusi, implementat. Ideea care a stat la baza deciziei a expus-o insusi primarul: "Macar, sa vedem cum merge…". Cat va costa acest experiment? Trei miliarde de lei vechi, suma care, potrivit studiului de fezabilitate, ar ajunge pentru incalzirea a 200 de apartamente!

Intrebare: daca un studiu de fezabilitate facut din birou a durat aproximativ noua luni, instalarea microcentralelor si punerea lor in functiune se poate face in doar 90 de zile?

  

In iarna 2008-2009, conducerea SC Termica SA Vaslui a decis, la sugestia primarului Vasile Paval, sa nu mai furnizeze agent termic acolo unde sunt putini abonati pe scara sau in bloc. Aceasta decizie s-a luat pentru a reduce cheltuielile firmei de termoficare, ce inregistra la acel moment pierderi de circa 60% din cauza defectiunilor de la sistemul de furnizare, vechi de peste 30 de ani. Pentru a nu-i lasa in frig pe cei carora le-a inchis cu japca robinetul, Primaria Vaslui a promis ca le va da calorifere electrice si ca va suporta si o parte din costul facturii de energie electrica. Desigur, nu toti abonatii care au fost in cauza au beneficiat de aceasta masura. Oficialii Termica habar nu aveau despre cate apartamente este vorba, vehiculand cifre diferite, insa de ordinul sutelor, iar primaria a distribuit doar cateva zeci de calorifere. Iarna a trecut cum a trecut, iar edilii si sefii de la Termica au decis, in primavara, ca in sezonul rece 2009-2010 pentru acele apartamente se vor monta microcentrale de scara ori de bloc. Asadar, a fost intocmit un studiu de fezabilitate (cat o fi costat si asta!), care a fost prezentat in sedinta de Consiliu Local (CL) de ieri de catre directorul adjunct al societatii, Gabriel Chirila.

Studiul propune doua variante: una care prevede doar incalzirea apartamentelor, costurile ridicandu-se la 3.807.420 lei si alta care prevede atat incalzirea, cat si furnizarea de apa calda, costurile ridicandu-se, in acest caz, la 13.444.422 lei. In ambele variante, este vorba, fireste, despre montarea de microcentrale in tot orasul, nu doar in zonele unde sunt putini abonati la Termica, lucru care se poate observa si din sumele prezentate. De ce nu s-a facut un studiu doar pentru nevoile firmei de termoficare? Pentru ca aceasta nu detine date exacte despre numarul de abonati pe care ii are in momentul de fata. Asa cum spuneam, de-a lungul timpului, nu s-a putut prezenta niciodata o situatie exacta, ci doar estimari.  

O idee tampita

Revenim la acel studiu facut din birou, care a fost gandit la inceputul anului si finalizat abia acum, la sfarsitul lunii septembrie, cand deja vremea este intr-un proces continuu de racire. Datele folosite in analiza prezentata de Chirila provind din scriptele pe care Termica le avea in primavara, date neactualizate cine stie de cand. Ca situatia din studiu nu bate cu cea din teren, o spune conslierul local Adrian Tighici, care este totdata si directorul firmei Gaz-Est: "Studiul ar trebui sa se faca din nou, in baza unei inventariei riguroase a apartamentelor care mai sunt bransate, pentru ca la noi (Gaz-Est – n.r.) au venit foarte multi proprietari de aparatamente care vor sa-si monteze centrale proprii pentru ca au solicitat debransarea de la Termica. Zilnic, avem circa 10-15 astfel de cereri".

Un calcul sumar scoate la iveala ca in sezonul cald al acestui an abonatii Termica s-au imputinat cu cateva sute, poate chiar 1.000. Asadar, in momentul de fata, oficialii de la Termica nu au nici cea mai mica idee unde ar fi nevoie de aceste centrale, dar sustin cu tarie ideea montarii lor.

Cu aceeasi tarie o sustine si edilul-sef Vasile Paval, care vrea cu orice pret ca masina de spalat bani Termica sa ramana in functiune. Dupa ce cativa consilieri locali ai PD-L au sustinut logica lui Tighici si ca implementarea actualului studiu ar fi o idee tampita, primarul Paval, intarit de conslierul PRM (PSD) Florin Sarbu, a tinut o mica pledoarie cu care si-a convins intregul aparat de vot ca e o idee buna. Cum a reusit? Dupa ce a mentionat cateva din esecurile firmei la care CL este actionar majoritar, Paval a lansat ideea de baza: "Sa incercam macar asa, sa vedem cum merge!". Acest "argument" a convins pe toata lumea, unii fiind in stare sa voteze cu ambele maini aprobarea studiului si implementarea lui.  

Calcule si estimari

Conform planurilor aberante pe care le au edilii si cei din conducerea firmei de termoficare care mai sufla doar cu o nara, montarea microcentralelor ar trebui sa se faca in perioada octombrie-decembrie. Adica exact in perioada rece. Desi tarziu, tot ar fi bine daca s-ar face si atunci. Insa nu putem fi decat sceptici in aceasta privinta, intrebandu-ne daca lucrarile s-ar putea finaliza in 90 de zile, cand doar un nenorocit de studiu de fezabilitate facut de pe scaun a durat noua luni.

Numai ca edililor prea putin le pasa daca lucrarile se vor termina la timp. Paval vrea doar sa hraneasca in continuare gaura neagra, care a acumulat de-a lungul anilor o datorie de peste 60 de miliarde de lei vechi, pe care Guvernul vrea, acum, sa le stearga, lucru pe care nu l-ar face si pentru o firma privata. Un instrument de spalat bani cum e Termica este numai bun, mai ales in perpectiva alegerilor prezidentiale care vor avea loc peste putin timp.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii