Baietii merg la Olimpiada

luni, 18 august 2003, 23:00
2 MIN
 Baietii merg la Olimpiada

Romania s-a calificat in finala de opt concursului masculin pe echipe din cadrul Campionatelor Mondiale de gimnastica de la Anaheim (SUA), ocupind locul patru in clasamentul final al calificarilor. Romania, care a acumulat 224,770 de puncte, a fost devansata de Statele Unite (227,743 puncte), Japonia (227,046 puncte) si China (225,119 puncte), cele patru echipe, plus urmatoarele finaliste (Coreea de Sud, Rusia, Franta si Ucraina), plus inca patru reprezentative (Canada, Spania, Italia si Germania) au obtinut calificarea la Jocurile Olimpice de la Atena 2004.
Conform clasamentului acestor clasificari, Belarus, Elvetia, Cuba, Letonia, Coreea de Nord si Bulgaria vor avea dreptul sa trimita la Olimpiada doi gimnasti, alte zece tari avind posibilitatea de a trimite un singur sportiv. La aceste 12 echipe, se vor adauga inca trei, invitate de Federatia Internationala de Gimnastica, plus una cu invitatia CIO.
Pentru finala concursului de individual compus, s-au calificat si doi sportivi romani (numarul maxim admis de tara). Daca Marian Dragulescu era asteptat de toata lumea (locul V) in aceasta finala, surpriza provine de la Razvan Selariu, care a obtinut calificarea, in dauna altor „poliatlonisti” recunoscuti ca Dan Potra (campion european absolut – aici, locul 26) sau Ioan Suciu, locul IV. Liderul calificarilor este japonezul Naoya Tsukahara (57,224 p), urmat de americanul Paul Hamm (56,848 p), sud-coreeanul Yang Tae-young (56,749 p) si americanul Jason (56,736 p). Dragulescu a acumulat 56, 640 p, fiind urmat de japonezul Hiroyuki Tomita (56, 424 p) si Razvan Selariu (55,999 p). Trebuie spus, insa, ca aceste punctaje obtinute de gimnasti in calificari, nu au mare relevanta, deoarece in finale (atit la individual, cit si pe echipe) se porneste de la zero.
Gimnastii romani s-au calificat si in trei finale pe aparate. Evident, Marius Urzica s-a calificat la cal cu minere, dar el a fost invins in calificari de chinezul Xiao Qin, care a obtinut nota 9,812 (cea mai mare din concurs). Exercitiul lui Marius a fost cotat doar cu 9,700, pe locul III clasindu-se, la egalitate, francezul Eric Casimir si rusul Nikolai Kriukov. Si Ioan Suciu va fi prezent in finala de la cal, el ocupind pozitia a V-a, la egalitate cu japonezul Takehiro Kashima, ambii notati cu 9,675. La sarituri, Marian Dragulescu a fost cotat, de asemenea, al doilea, cu 9,650, fiind devansat de un alt chinez, Li Xiaopeng (9,871 p). Al treilea a fost canadianul Kyle Shewfelt (9,631), in finala urmind a mai participa si Ioan Suciu, al cincilea cu 9,587 p. De asemenea, Marian Dragulescu este calificat si in finala de la sol, nota sa de 9,575 fiind a treia din concurs, dupa cele ale lui Kyle Shewfelt (9,687) si Iordan Iovcev (Bulgaria – 9,600).
In aceasta noapte s-au disputat ultimele calificari in probele feminine, diferenta uriasa de fus orar (sa nu uitam, Anaheim se afla pe coasta de Vest, in California) impiedicindu-ne sa va informam ce au facut fetele noastre. Seara trecuta, au intrat in concursul de calificare pe echipe doar doua din cele zece grupe, din care nu au facut parte gimnastele din Romania. 7La noapte, va avea loc finala concursului masculin pe echipe. (GIN)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii