Bugetul, o necunoscuta

luni, 18 iulie 2005, 23:00
4 MIN
 Bugetul, o necunoscuta

Desi astazi ar fi trebuit sa plece in cantonament la Vatra Dornei, handbalistii de la Politehnica si-au aminat plecare macar cu o zi. Unul dintre motive provine din faptul ca trei jucatori din lot, Bondar, Mironescu si Chike, ar trebui sa-si depuna dosarele pentru admitere in invatamintul superior insa, la fel de bine, jucatorii n-au tragere de inima sa mearga la munte, atita vreme cit trebuie sa recupereze doua salarii restante aferente sezonului trecut. Daca o jumatate din bani reprezinta drepturile pe luna iunie, cealalta jumatate reprezinta suma retinerilor din salarii din timpul campionatului a caror recuperare le-a fost promisa la indeplinirea obiectivului de mentinere in Liga Nationala. Nici la capitolul noutati in lot nu sint vesti, Tancau fiind in continuare singurul jucator care se antreneaza cu iesenii dar care evita inca sa semneze un contract pina nu se clarifica situatia financiara a echipei. Si daca pe Roua si Lungu nu se va mai conta, iar Pralea este si el pe picior de plecare (inca nu este dispus sa semneze prelungirea contractului, sperind la un transfer in ligile secunde din Franta, unde ar putea sa dea probe), iesenii trag pina acum concluzia ca mai mult pierd jucatori decit aduc altii, in ciuda intentiilor initiale de a suplimenta lotul pentru a rezista iuresului pronosticat in sezonul viitor.
Se cauta jucatori buni si ieftini
Solutiile cu jucatori imprumutati de la echipele bucurestene Steaua si Dinamo intirzie sa apara desi ieri se astepta un raspuns. „Inca nu avem un raspuns clar in aceasta directie. Noi cautam jucatori insa de un anumit nivel. Ori Steaua ne-a oferit in urma cu ceva vreme varianta moldoveanului Alexandru Colesnic, liber de contract dar cu o cota mult peste posibilitatile noastre.” – spune antrenorul Costel Schender, care incearca sa mai gaseasca variante disponibile pentru ca iesenii sa poata aborda cu sanse de mentinere campionatul. Concret, dupa plecarea lui Lungu, Buga ar putea fi o solutie la postul de portar dar situatia se complica daca si Pralea va alege strainatatea. In privinta pivotului, Tancau este in opinia lui Schender o solutie mai buna decit Roua, insa concurenta ramine o problema doar in compania tinarului Moraru, inca lipsit de experienta. La fel de complicata se anunta situatia in centru unde solutii noi pe inter dreapta nu prea sint, la fel si la postul de conducator de joc. Crainiceanu s-a reaccidentat la genunchiul operat, nu va pleca in cantonament si reprezinta o solutie incerta in continuare. Ciocoiu (care ieri a implinit 40 de ani) nu mai poate tine un meci intreg pe ambele faze, iar Craescu (care si el si-a serbat ieri ziua de nastere, implinind 20 de ani) este inca prea crud pentru un post de asemenea responsabilitate. Asa ca iesenii amusina tot mai tare spre doi dintre jucatorii de la Bucovina Suceava, Tcaciuc si mai ales Chirut. Incercind sa impuste doi iepuri dintr-un foc, Politehnica umbla dupa Chirut care poate fi o solutie pe conducator de joc si inter insa discutiile sint in faza preliminara chiar daca jucatorul s-a aratat interesat de oferta facuta de ieseni. Probleme apar la nivelul conducerii echipei bucovinene, care vrea sa revina in Liga Nationala si nu este dispusa sa cedeze jucatori. „Chirut mai are un an de contract si nu cred ca va pleca, asa cum nu va pleca nimeni din lot. Noi cautam sa ne intarim nu sa pierdem jucatori. Din punctul meu de vedere Iasul va avea prima optiune pentru Chirut, si asta la un pret accesibil, atunci cind noi ne vom fi indeplinit obiectivele sau vom fi prea departe de a le realiza.” – ne-a declarat Petru Ghervan, antrenorul sucevenilor, care apreciaza ca Politehnica nu-si va permite sa plateasca acum grila pentru jucator, dupa ce acesta a parcurs deja trei ani de contract cu Bucovina.
Mai trebuie 5000 lei noi pe luna
Asadar lucrurile sint incurcate rau si problemele majore vin tocmai din lipsa sigurantei bugetului pentru sezonul viitor. Conducatorii Politehnicii vor sa faca performanta, asa cum a cerut imperativ primarul Gheorghe Nichita, insa, deocamdata, nu se pot intinde prea mult tocmai pentru ca nu stiu ce bani ofera municipalitatea. Timpul trece, solutiile se imputineaza pe zi ce trece si mult asteptata sedinta cu conducatorii sportului iesean (unde ar trebui sa se imparta 1,5 milioane de lei pina la finele anului 2005) se tot amina de saptamini bune. „Nu mai stiu nimic de sedinta respectiva. Sper sa se tina cit mai curind pentru ca si asa sintem in intirziere.” – spune directorul CS Politehnica, Leonida Antohi, care apreciaza ca fata de bugetul din sezonul trecut (100 mii euro) ar mai avea nevoie de un plus de 5.000 lei noi pe luna pentru a asigura echipei conditii cit de cit optime pentru a face performanta. Reamintim ca aportul lunar al Primariei (10 mii lei) si cel al Consiliului Judetean (2.500 lei) a reprezentat tocmai fondul de salarii pentru jucatori in sezonul trecut, bani pe care echipa ieseana de handbal mizeaza in continuare pentru a putea atinge pragul minim de performanta. (Lucian MINUT)

Comentarii