Ca la Florenta!

vineri, 06 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Ca la Florenta!

Vrem nu vrem, o buna parte din sansele echipei nationale a Romaniei de a participa la viitorul Campionat Mondial se joaca in aceasta seara la Milano. Meciul cu Italia este, fara indoiala, cel mai dificil din intreaga campanie de calificare, iar rezultatul sau ne va indica daca sintem favoritii grupei a VIII-a europene, sau am cedat aceasta postura "macaronarilor". Evident, victoria obtinuta de italieni in aceasta vara, la Campionatul European si faptul ca joaca pe propriul teren fac din ei marii favoriti ai intilnirii, iar noi ne-am cosnidera cu totii foarte bucurosi daca ne-am intoarce cu un egal din Peninsula, in conditiile in care din echipa noastra vor lipsi Hagi, Gica Popescu si Adi Ilie.
Cu toate acestea, poate nu ar trebui sa ne abandonam complet in bratele pesimismului si sa ne aducem aminte doua lucruri importante: din ultimele patru partide jucate impotriva italienilor, romanii au cistigat doua si au incheiat una la egalitate, ceea ce inseamna ca in ultimele doua decenii am avut un oarecare ascendent moral asupra "squadrei azzurra". Apoi, sa ne mai amintim ca in decembrie 1982, trupa lui Mircea Lucescu era cotata cu mult mai putine sanse in meciul de la Florenta cu proaspata campioana mondiala si totusi a reusit un 0-0 de exceptie. In retur, la Bucuresti, cistigam cu 1-0, prin golul lui Loti Bölöni, tocmai cel in care ne punem cele mai multe sperante pentru un rezultat bun in aceasta seara, pe "San Siro"…
Meciul dintre selectionatele Italiei si Romaniei, care se va desfasura astazi de la ora 21.45, este cel de-al 12-lea joc dintre cele doua echipe si primul contind pentru preliminariile Cupei Mondiale. Romania a disputat cu "squadra azzurra", pe teren propriu, patru partide la Bucuresti si una la Sibiu, iar in deplasare a jucat cinci meciuri la Roma, doua la Napoli si cite unul la Milano si Florenta. Palmaresul intilnirilor dintre cele doua echipe cuprinde doua victorii romanesti, doua remize si sapte succese ale italienilor, care au un golaveraj favorabil de 10-18.
Romania a disputat o singura intilnire impotriva Italiei pe stadionul "Giuseppe Meazza" din Milano, care s-a desfasurat pe 5 iunie 1976 si a fost cistigata cu 4-2 (0-0) de "squadra azzurra". Golurile acelei intilniri amicale au fost inscrise de Graziani, Antognoni si Bettega (2), respectiv Lucescu si Dudu Georgescu. Ultima intilnire dintre selectionatele Italiei si Romaniei s-a disputat anul acesta, pe 25 iunie, pe stadionul "Roi Baudoin" din Bruxelles, si a fost cistigata cu 2-0 (2-0) de "squadra azzurra", in sferturile de finala ale Euro 2000. Fata de distributiile din iunie, vor lipsi Petre si Hagi, respectiv Zambrotta si Conte.
In ceea ce le priveste pe gazde, un singur dubiu, in linia de mijloc, a ramas pentru antrenorul Giovanni Trapattoni: Fiore sau Di Biagio? In ceea ce-l priveste pe Del Piero, lucrurile par stabilite: juventistul va sta pe tusa, "Trap" preferindu-l pe mai putin celebrul, dar robustul Delvecchio. "E drept ca sint criticat pentru asta ", a spus antrenorul nationalei italiene, "dar antrenorii stiu de ce fac o asemenea manevra si ma pretuiesc." Din formatie nu va lipsi fundasul Paolo Maldini, care va imbraca al 113-lea tricou al "squadrei azzurra", depasindu-l pe fostul recordman, Dino Zoff. Echipele probabile:
Italia: Toldo – Cannavaro, Nesta, Maldini – Di Livio, Albertini, Fiore, Totti, Coco – F. Inzaghi, Delvecchio.
Romania: Stelea – Contra, Ciobotariu, Chivu, Filipescu – Petrescu, Lupescu, Gilca, D. Munteanu – Ganea, Moldovan.
Partida de la Milano va fi arbitrata de olandezul Jan Wegereef, care va fi ajutat de conationalii sai Eugene Dheelen, Jantinus Mints (asistenti) si Rene Temmink (rezerva).
Tot in aceasta seara, in celalalt meci din grupa a VIII-a preliminara, la Kaunas, Lituania intilneste Georgia. (Ion TEODOR, Nicolae GECU)

Comentarii