Iasul e pe primul loc

marți, 25 noiembrie 2003, 00:00
4 MIN
 Iasul e pe primul loc

„Cine e pe primul loc? Iasul e!”. Refrenul la moda in Copou, cu deplina acoperire in clasament, va mai putea fi cintat de acum cu argumente solide, pentru mai mult de trei luni. Asta deoarece Poli si-a asigurat, practic, titlul neoficial de campioana de toamna in B1, dupa remiza obtinuta simbata, la Moinesti.
A fost un meci fara veleitati spectaculare deosebite, ardoarea cu care s-a jucat compensind, insa, ceva din calitatea derbiului. Gazdele s-au temut de lider, dovada ca obisnuita tripleta ofensiva Riscu – Vasilache – V. Gheorghe a fost descompletata, primul raminind rezerva, iar ultimul devenind virf impins. Mutarea antrenorului moinestenilor, Petre Grigoras l-a facut si pe tehnicianul iesean Simionas sa replice inainte de start, cind stoperul Vaduva a fost retinut in ultimul moment pe banca de rezerve, iar Vintila a devenit titular. Ca cele doua formatii s-au studiat reciproc in amanunt s-a vazut si in timpul jocului. Pe linga perechile obisnuite date de dispozitivele tactice asemanatoare („3-5-2” la gazde, „5-3-2” la oaspeti) s-a remarcat faptul ca Zavate a fost lipit de Cristea, iar Jipa s-a bucurat de o atentie sporita din partea iesenilor, cei doi jucatori de inspiratie ale combatantelor avind parte de un „tratament preferential”.
Dupa un prim act in care Poli si-a impus maturitatea, golul lui Cercel concretizind pe tabela jocul mai inteligent al oaspetilor, lucrurile s-au schimbat la pauza. Mijlocul iesean a facut pasul inapoi si dominarea gazdelor s-a concretizat in urma reusitei lui Riscu, introdus inspirat la pauza. Simionas a incercat sa nu repete patania de la Braila schimbindu-l pe Dragoi, despre care a spus ca a dat tonul retragerii: fata de Onesti si Braila, cind l-a preferat pe Paraschiv, tehnicianul iesean l-a introdus pe Vaduva, dezamagitor dupa ce incheieturile i s-au ruginit de cind nu a mai prins nici macar postul de rezerva. Sesizind pericolul, la rampa a iesit apararea (care a incercat sa impinga jocul departe de poarta lui Dulcianu) si flancul drept, unde Vintila si Mitruc au conlucrat eficient. Echilibrul s-a reinstaurat, iar intrarea lui Chiper i-a mai avertizat o data pe moinesteni ca ar putea pierde si remiza, daca neglijeaza total apararea. Grigoras a riscat insa pe final, scotind un fundas central, Geaman si introducind un jucator ofensiv, Dascalescu iar Simionas a replicat cinci minute mai tirziu prin introducerea lui Croitoru in locul virfului Bilba.
Pina la urma insa, s-a dovedit faptul ca zarurile fusesera aruncate si
remiza a parut echitabila dupa aspectul general al partidei. (Ovidiu MINEA)
Poli-catalog
Dulcianu (6,5) – sigur, nu i se poate imputa golul primit
Vintila (7) – desi a jucat pe un post inedit, fundas dreapta, a readus aminte de jucatorul pe care Steaua l-a rapit Astrei; daca ar fi scos si mingea de pe linia portii la golul lui Riscu, putea fi omul meciului.
Bernard (7) – adevarat capitan de echipa, a strins iarasi din dinti pentru a termina meciul in teren dupa o noua accidentare suferita pe finalul jocului.
Ad. Ilie (6,5) – ezitant la inceput, si-a revenit si a jucat exact.
Ionescu (6,5) – sigur, cu exceptia fazei golului gazdelor, cind, alaturi de Bernard, a fost depasit usor de V. Gheorghe.
Cercel (6,5) – a reusit sa inscrie un gol foarte important, insa apoi s-a pierdut.
Mitruc (7) – s-a daruit total, neferindu-se sa intre in contre.
Dragoi (6) – foarte bun in prima repriza, cind a dat forta mijlocului, distrugind multe actiuni ale gazdelor; s-a „taiat” dupa pauza.
Cristea (6) – incomodat de teren si de stilul de joc al moinestenilor.
Bilba (6,5) – insistent.
Pacurar (6) – a deviat foarte bine la faza golului, nereusind in rest lucruri notabile.
Vaduva (4,5) – a scirtiit din plin cind a intrat, dupa lunga perioada de inactivitate, „reusind” citeva faze penibile; si-a mai revenit pe final.
Chiper (6,5) – echilibrarea jocului pe final s-a datorat si tupeului sau, ce a provocat, printre altele, si avertizarea fundasilor centrali ai gazdelor.
Croitoru a jucat doua minute.
S-a intors Botan!
Disparut din tara in urma cu mai mult de o luna, dupa ce imprumutase diferite sume de bani, fotbalistul lui Poli Unirea Iasi, Mihai Botan, a revenit acasa, dupa un periplu in Italia. Mijlocasul iesean si-a incercat norocul in „Cizma”, impreuna cu sotia, insa, negasind nimic avantajos, i-a contactat pe sefii gruparii din Copou, care i-au dat asigurari ca va fi reprimit la echipa. Ieri dimineata, Botan a venit la stadionul „Emil Alexandrescu”, antrenorul Vasile Simionas incadrindu-l imediat in antrenamentele formatiei pe care o pregateste. „Este un jucator valoros, de care avem nevoie. Trebuie insa sa inteleaga ca este ultima sansa pe care i-o acordam. Ar fi pacat sa-si rateze cariera” a spus Simionas, care a precizat ca Botan este singurul jucator din cariera de antrenor caruia i-a facut referat la conducere pentru sanctionare, datorita abaterilor disciplinare. Botan fusese amenintat cu excluderea din lot si inaintea inceperii campionatului, dupa ce nu se prezentase la citeva antrenamente. (Ovidiu MINEA)
<>b> Pleaca Stan?
Cu o etapa inainte de incheierea turului Diviziei A la fotbal, presedintele executiv al clubului Poli Unirea, Marius Stan, a anuntat ca este posibil sa-si incheie mai devreme contractul cu clubul: „Daca nu se va efectua o reorganizare a activitatii clubului, care acum este la nivel de amatorism, este foarte probabil sa-mi inchei contractul cu sase luni mai devreme, adica la sfirsitul turului”, a declarat Stan, care a recunoscut ca relatiile sale cu vicepresedintele Pavel Hodea, nu sint dintre cele mai agreabile. Acelasi lucru sustine si Hodea, dar nici unul dintre cei doi oficiali nu vor sa detalieze, pentru a nu tensiona atmosfera din sinul echipei, inaintea ultimului meci, care se va disputa simbata, pe teren propriu, cu CSM Medgidia. Un ultim cuvint in aceasta problema il va avea presedintele Consiliului de Administratie al clubului, Gheorghe Nichita. (O.M.)

Comentarii