Incepe sa se lege

duminică, 05 septembrie 2010, 22:03
6 MIN
 Incepe sa se lege

Politehnica: Anghelache – Sandru, Vlaicu, Panait, Eze – Drida, Panc, Cl. Ionescu (’62 – M. Tanasa), Cornea – R. Neagoe (’67 – Tincu) – Palimaru (’80 – Cretu). Antrenor: Ionut Popa.

FC Arges: Coca – Voicu, Cotiga, Avramescu, Murineanu – Al. Popa (’64 – Zaharia), Cirstoiu, Rauta, Boboaca (’51 – Vintila) – Ivanica, Cirstea. Antrenor: Iordan Eftimie.

Cartonase galbene: Cornea (’26), Panait (’63), Vlaicu (’72), Tincu (‘90^4) – Ivanica (’15), Cirstoiu (’23), Rauta (’50), M. Vintila (’55), Murineanu (’72), Cotiga (’77).

Eliminat: Panc (min. 38 – pentru bruscarea lui Ivanica).

Arbitri: George Radulescu (Bucuresti); Daniel Hirlab (Brasov), Jozsef Peter (Sfintu Gheorghe).

1-0, min. 42: Cirstea a deviat in proprie poarta o centrare trimisa de Claudiu Ionescu din lateral stinga;

1-1, min. 57: Marian Vintila a inscris din careu, mingea ricosind la el din transversala, dupa sutul lui Ivanica;

2-1, min. 73: Drida a transformat un penalty acordat destul de usor, dupa ce Panait a fost jenat de Murineanu in careu, la o faza fixa.

Elanul gazdelor, la prima aparitie oficiala in Copou, a facut in start ca saielele la care Ionut Popa a apelat pentru a incropi costumul unei echipe ce vrea sa atace promovarea sa nu fie evidente. Lovitura libera executata de Cornea (‘2), sutul lui Palimaru (‘6) si incercarea cadrata a lui Neagoe (’12) au dat iluzia ca Poli poate trece lejer de o echipa in care doar Voicu si Murineanu au trecut de 23 de ani. Oaspetii au aratat insa apoi de ce scoala pitesteana produce fotbalisti de calitate pe banda rulanta, echilibrind jocul. Plusul de experienta si-a spus insa cuvintul, astfel ca ocaziile mari au aparut tot la poarta lui Coca, portarul pitestean scapind cu fata curata dupa ce l-a blocat pe Drida (ramas singur in minutul 25), a respins sutul lui Palimaru (’28) si a avut sansa la executia lui Ionescu (’30). Anghelache, care-l blocase pe Boboaca in minutul 7, nu a vrut sa ramina mai prejos si a parat sutul lui Cirstea (’31) la coltul scurt, Iasul complicindu-si apoi singur situatia, Panc, jucatorul ce dadea echilibru mijlocului, fiind eliminat. Deschiderea scorului, consemnata in minutul 42, nu avea decit sa-i intarite mai mult pe oaspeti, care au dominat cu autoritate startul actului doi. Anghelache a aminat egalarea in minutele 46 (sut Ivanica) si 48 (incercare Cirstoiu, dupa ce Boboaca luftase incredibil in careu), insa nu a mai putut face nimic in minutul 57. Mutarile febrile facute de Popa au schimbat insa cursul jocului, Iasul prinzind culoare in obraji pe final. Drept urmare, fazele importante s-au mutat la cealalta poarta: Cornea a executat pe linga poarta o lovitura libera (’70), Drida a transformat un penalty, iar Panait (’78 – reluare peste poarta din sase metri!; ’84 – lovitura de cap, prinsa de Coca) a ratat posibilitatea asigurarii unui final linistit.

CSMU Politehnica a cistigat astfel trei puncte foarte importante atit pentru clasament cit si pentru moral, Iasul avind nevoie sa piarda cit mai putine puncte in perioada urmatoare, in care trebuie sa imbine perioada precompetitionala (s-a vazut clar ca multi jucatori sint nepregatiti, lucru ce va face ca antrenamentele urmatoare sa contina si elemente necesare acumularilor fizice, fapt nespecific in perioada campionatului) cu cea competitionala.

Iasul il curteaza pe Ionut Negoita!

^ Presedintele oaspetilor, Catalin Barbu, a protestat la adresa arbitrilor in repetate rinduri, el fiind eliminat dupa acordarea penaltiului. La final, oficialul argesenilor a declarat: "Luni dimineata, la ora 9, toti jucatorii, antrenorii si conducatorii de la FC Arges vor fi prezenti in fata Comisiei Centrale de Arbitri, pentru a protesta impotriva arbitrajului. Acest arbitru a furat munca unor copii de 18-22 de ani. Mai bine stateam acasa si nu ne prezentam". Barbu a fost contrat de presedintele iesenilor, Grigore Sichitiu: "Inexactitati ale arbitrului au existat, insa de ambele parti. Nu cred ca arbitrul a decis rezultatul. Si noi putem spune ca s-a exagerat cu eliminarea lui Panc". ^ Panc a fost eliminat direct, dupa ce l-a impins tare pe Ivanica, in zona fetei, la o faza banala, inaintea unei lovituri libere dintr-o zona neutra. Iesenii sustin ca noua achizitie a lor a fost provocata de jucatorul oaspetilor, care ar fi injurat. ^ Peste 2 500 de ieseni au venit simbata la meci, beneficiind de intrare libera. Spectatorii de la tribune au incurajat echipa, scandind in citeva rinduri "Iasul! Iasul!". In schimb, in repriza a doua, circa 40 de membri ai fostei galerii a Politehnicii, care s-au asezat la peluza dinspre tabela de marcaj, au protestat impotriva primarului Iasului, Gheorghe Nichita, scandind "Nichita, esti o mizerie!", acestia afisind si un banner pe care scria: "In Iasi, doar Poli conteaza". ^ Sichitiu a multumit suporterilor pentru sprijin – "I-am simtit extrem de apropiati pe spectatori, fapt pentru care le multumesc" – si a laudat atitudinea jucatorilor: "N-am mai facut niciodata o echipa in trei zile! Echipa s-a autodepasit in conditiile in care a facut doar trei antrenamente. Rezultatul le poate da incredere pentru jocurile urmatoare".  ^ Iordan Eftimie a venit la final in vestiarul lui Ionut Popa pentru a-l felicita. Antrenorul iesenilor, care a fost primit cu mare simpatie de tribune, fiind aplaudat cind a intrat pe gazon, nu a dat declaratii dupa meci. ^ Dupa ce in prima etapa a jucat in echipament verde-negru, Poli s-a imbracat in galben-albastru in meciul cu argesenii. ^ Prenumele decarului oaspetilor, Cirstea, este Rover! ^ Banderola de capitan de echipa a gazdelor a fost purtata de trei jucatori, Claudiu Ionescu, Robert Neagoe si Adrian Drida. ^ Jucatorii ieseni si-au incasat primele salarii, imediat dupa meci. ^ Oficiali ai CSMU Politehnica au purtat discutii cu Ionut Negoita, omul de afaceri care locuieste in Bucuresti si a sponsorizat pe Dinamo, fiind curtat pentru a investi la noua echipa ieseana. ^ Poli continua sa incerce sa se intareasca, astazi fiind asteptati in Copou, Bogdan Farcas (20 ani, 1,88 metri), portarul Universitatii Cluj, si patru jucatori straini. Unul dintre ei, Reuven Oved, este un mijlocas israelian de 26 de ani, fost internationalde tineret care a jucat la mai multe formatii de frunte din tara sa, in ultima vreme fiind legitimat la Hapoel Petah Tikva.  Ceilalti sint doi francezi si un spaniol.

Declaratiile tehnicienilor

Ioan Cimpeanu (antrenor secund Poli): "Ne bucura aceasta victorie, obtinuta cu greu. Desi avem multe carente fizice si am evoluat mult timp in zece oameni, echipa a luptat mult. Problemele in joc au fost generate in special de randamentul liniei de mijloc. In plus, oaspetii au fost foarte bine pregatiti. Ma bucura prestatia lui Anghelache, un portar care va mai creste in valoare".

Iordan  Eftimie: "Sint nemultumit de arbitraj. Ne-a tocat cu galbene, iar penaltiul a fost acordat dupa ce jucatorul Iasului a cazut singur in careu. Romanii arbitreaza cum arbitreaza si se mai vaita de ce sint adusi strainii. In ceea ce priveste eliminarea lui Panc, nu stiu ce s-a intimplat, pentru ca nu am vazut faza".

 

Remember CSMS!

Unul dintre cei mai bine pregatiti statisticieni ai fotbalului din Romania, Mihai Olaru, ne-a semnalat ca in ziua jocului CSMU Politehnica – FC Arges s-au implinit exact 50 de ani de la primul joc al unei echipe iesene in elita. Echipa orasului se numea CSMS (Clubul Sportiv Muncitoresc Studentesc) Iasi, iar partida s-a disputat pe actualul "Emil Alexandrescu", care se numea "23 August", arena care fusese reinaugurata pe 23 august 1960 intr-un meci cu Moldova Chisinau.

Primul meci al Iasului in Divizia A s-a disputat contra formatiei Minerul Lupeni, CSMS invingind cu 3-0 (1-0), cu goluri marcate de Demien (min. 1), Unguroiu (min. 54) si Voica (min. 88). Gazdele au evoluat in formula Ilie Florea – Sandu Scarlat, Petre Motoc, "Puiu" Dragomirescu – Liviu Don, Dan Danulescu – Teodor Dram, Emil Avasilichioaiei, Gheorghe Voica, "Puiu" Unguroiu, Ladislau Demien, antrenor fiind Jean Unguroiu.

Comentarii