Liga I de import

miercuri, 30 decembrie 2009, 12:05
3 MIN
 Liga I de import

Explozia stranierilor nu este un fenomen nou in fotbalul romanesc, jucatorii din afara tarii aparind imediat dupa evenimentele din decembrie 2009. Putini isi amintesc ca primul jucator strain aparut in fotbalul romanesc, in primavara anului 1991, a fost atacantul albanez Roland Agalliu, care a debutat in primul esalon la Universitatea Craiova, el fiind ochit de Sorin Cirtu in urma unor meciuri de Cupa UEFA pe care echipa olteana le-a jucat contra formatiei Partizani Tirana. In curind, s-a itit un veritabil exod albanez in campionatul nostru, dar dintre acele nume timpurii se poate retine doar pe cel al lui Sulejman Demollari, jucator ce evoluat patru sezoane incheiate la Dinamo, fiind unul dintre cei mai buni "ciini" ai vremii. Tot la Dinamo a aparut si primul fotbalist de culoare din campionatul Romaniei, ghanezul Nelson Mensah, care n-a reusit sa rupa gura tirgului. Incet-incet, numarul stranierilor a crescut, ca si aria lor de racolare. Daca rapidistul Nivaldo a fost privit ca o curiozitate – primul sud-american din fotbalul romanesc – acum cu greu poti gasi o formatie din Liga I fara vreun brazilian ori argentinian in lot. S-a ajuns, in ultimii ani, ca echipe romanesti fruntase, cum ar fi CFR Cluj sau FC Vaslui, sa poata alinia cu usurinta un "unsprezece" fara vreun jucator autohton in formatie.

Implantul strainilor in fotbalul romanesc nu s-a dezvoltat doar numeric, in ultimii ani, ci si valoric. Intr-adevar, multa vreme dupa aparitia lui Agalliu, cei mai buni straini care au evoluat vreodata in fotbalul romanesc au ramas pomenitul Demollari si belgianul Godfroid, de la Rapid. In ultima perioada, multi dintre stranierii Ligii I sint internationali ai tarilor lor, unii chiar participanti la Cupe Mondiale (costaricanul Parks si togolezul Nibombé de la Timisoara, angolezul Zé Kalanga de la Dinamo, sau chiar "meteoritul" paraguayan Montiel, trecut pe la Poli Iasi. Altii au venit in Romania cu meciuri jucate in Liga Campionilor, ca Yssouf Koné (CFR Cluj) sau Jacob Burns (ex-Unirea Urziceni). Si daca ar fi sa-l credem pe presedintele FIFA, Sepp Blatter, care sustine ca o echipa africana poate ajunge foarte sus la Cupa Mondiala 2010, una din cele mai bune formatii de pe continentul negru, Coasta de Fildes, are in lot un fotbalist, Emmanuel Koné, care joaca la o formatie din zona codasa a clasamentului Ligii I: International Curtea de Arges.

Si, fiindca fotbalul este un joc, propunem o joaca. Un meci intre cei mai buni dintre romanii si strainii ligii I. Cele doua echipe ar putea arata astfel:

Romani: Pantilimon – Maftei, Moti, Galamaz, Panin – Nicolita, Apostol, Tanase, Fl. Costea – Bucur, And. Cristea

Straini: Arlauskis – Rui Duarte, Cadú, Nibombé, Brandan – Culio, N’Doye, Spadacio, Art. Karamian – Wesley, Kapetanos.

Sinteti siguri ca romanii ar cistiga aceasta partida?

          Topul stranierilor din Liga I

1. Wesley Lopes (Brazilia, FC Vaslui)

2. Pantelis Kapetanos (Grecia, Steaua)

3. Pablo Brandan (Argentina, Unirea Urziceni)

4. Ousmane N’Doye (Senegal, Dinamo)

5. Juliano Spadacio (Brazilia, Rapid)

6. Yssouf Koné (Burkina Faso, CFR Cluj)

7. Giedrus Arlauskis (Lituania, Unirea Urziceni)

8. Artavajd Karamian (Armenia, FC Timisoara)

9. Dusan Kuciak (Slovacia, FC Vaslui)

10. Ricardo Gomes Vilana (Brazilia, Unirea Urziceni)

Comentarii