Lupta pentru calificare se ascute

vineri, 05 decembrie 1997, 00:00
2 MIN
 Lupta pentru calificare se ascute

Duminica se reia campionatul primei divizii masculine de baschet. Practic, intrecerea din acest an are o mare importanta pentru echipele angrenate, pentru ca se doreste restringerea campionatului de la 16 echipe la 12, desi se vehiculeaza tot mai mult ideea ca sistemul preconizat initial va suferi modificari. Oricum, toate cele 16 formatii au incercat sa obtina calificarea in grupa valorica 1-8, care le scuteste de emotiile retrogradarii. In seria B, situatia este practic clarificata: Erbasu-Steaua, Herlitz Tg. Mures, BRD Ploiesti si Forest Sibiu nu mai pot pierde calificarea, indiferent de rezultatele ultimelor patru etape. Celelalte echipe: Elba Timisoara, Sportul Studentesc Bucuresti, Rapid Bucuresti si CSU Galati, se gindesc deja la ce va fi la primavara. Insa, situatia clasamentului in seria A, din care face parte Politehnica Moldrom Iasi, este destul de incurcata. Chiar daca teoretic inca nu sint scapate de griji, SOCED Bucuresti, Dinamo Bucuresti si Carbochim Cluj au sanse reale de a intra in elita. La fel de clara este situatia echipelor Farul Constanta si "U" Cluj, care vor juca in grupa 9-16. Ramin astfel trei echipe angrenate in lupta pentru cel de-al patrulea loc calificator: Poli Moldrom Iasi, Romradiatoare Brasov si West Petrom Arad. Iata si programul pe care-l au cele trei formatii: Poli Moldrom – Farul (a), Universitatea Cluj (d), Dinamo (d), Arad (a); Romradiatoare – "U" Cluj (d), Arad (a), Carbochim (d), SOCED (a); West Petrom Arad – Dinamo (a), SOCED (a), Brasov (d), Farul (a), Iasi (d).
Asadar, un program infernal, astfel ca, teoretic, nimic nu poate fi anticipat. Principalele "cuie" vor fi jocurile Brasov – Arad si Iasi – Arad. La prima vedere, brasovenii au cele mai mici sanse, pentru ca la egalitate de puncte cu celelalte doua, sint dezavantajati de diferenta de puncte din intilnirile directe. In acelasi timp, se poate aprecia ca echipa aradeana va avea un sfirsit de an incandescent, dar ultimile sale rezultate, si unele "previziuni" o mentin cu sanse reale in lupta de calificare. Pentru ieseni, capital va fi ultimul joc, pe 20 decembrie, cind vor primi replica Aradului, pe care trebuie sa o invinga la cel putin trei puncte diferenta. Este putin probabil ca iesenii sa cistige in sala "Dinamo", dar va fi nevoie de victorie la Cluj. Deasemenea, daca Aradul cistiga doua din cele trei partide foarte grele (Dinamo, SOCED – care se disputa la doua zile diferenta, pe 7 si 9 decembrie – si Brasov), situatia se complica evident.
Practic, din acest moment orice pas gresit inseamna o sansa mai putin de calificare. Politehnica Moldrom Iasi trebuie sa-si valorifice sansele pe care le are, pentru a rasplati increderea de care a beneficiat. Primul examen pentru studenti va fi duminica, la ora 10.30, cind vor primi replica echipei Farul Constanta. (Lucian MINUT)

Comentarii