„Nu sint Iosefini!”

miercuri, 22 iulie 2009, 22:01
6 MIN
 „Nu sint Iosefini!”

Astazi este ultima zi de pregatire a Politehnicii Iasi in Austria, delegatia moldoveana urmind a reveni miine acasa. "Ziarul de Iasi" a dialogat ieri cu antrenorul iesenilor, Petre Grigoras, pe marginea mai multor teme actuale legate de echipa, ideile tehnicianului fiind expuse in interviul ce urmeaza.

– Domnule Grigoras, doar meciul de joi, cu GKS Belchatow, va desparte de finalul stagiului de pregatire din Austria, asa ca pot fi conturate concluziile acestui cantonament.

– Intr-adevar, partida cu Belchatow va fi ultima repetitie inaintea startului sezonului, pentru ca in tara nu vom mai juca un alt amical. In acest meci, cu o echipa ce a pierdut calificarea in Cupa UEFA din cauza unui singur gol, vom incerca sa efectuam citeva retusuri, concluziile fiind, in mare, stabilite. Ce pot spune acum? Intr-o fraza: nu sint nici super-optimist, nici super-pesimist. Am lucrat bine, am obtinut citeva rezultate bune, in fata unor adversari care, chiar daca nu au fost de calibru mare, au cite un nume, Vasas, Györ, Widezew Lodz, insa mai e mult de lucru. E foarte greu ca in 17 zile de antrenamente sa reusesti imprimarea unui alt stil de joc, a unei alte asezari, mai ales ca transferurile facute nu reprezinta nume mari. Eu, insa, am incredere in jucatorii pe care-i am la dispozitie ca vor ajunge la un nivel de exprimare care sa faca o amintire din obiectivul de evitare a retrogradarii. Eu sint un tip foarte ambitios si mereu imi doresc mai mult decit am reusit cu un mandat inainte. Deci, la Iasi trebuie sa reusesc cel putin cit am reusit la Otelul, daca nu mai mult.

"Nu vreau sa pacalesc pe nimeni"

– Atentie, la Galati ati dus echipa in Cupele Europene, in timp ce Poli nu a fost niciodata prezenta in Europa!

– De ce sa nu speram la acest lucru si la Poli? Bine, nu in acest an, pentru ca toata lumea trebuie sa fie constienta ca ne va fi foarte greu la inceput, cind e mare nevoie de rabdare. S-au pierdut jucatori esentiali, timpul a fost scurt, asa ca, la acest moment, important este sa urcam intr-o zona linistita a clasamentului. In plus, trebuie sa invatam si din alte parti. Sa nu uitam citi bani a bagat Vasluiul in ultimii ani in echipa si tot a prins Cupele Europene cu mari emotii. De aceea, repet, e nevoie de rabdare si realism. Eu nu sint Iosefini, jucatorii nu sint Cristiano Ronaldo sau Messi, iar publicul nu e ca la Liverpool, unde se aplauda din primul pina in ultimul minut, indiferent de scor. Eu imi doresc enorm sa ajung cu Poli in Europa, voi face totul pentru a-l obtine in viitor, insa acest lucru depinde de un complex de factori pe care, sa fim realisti, Poli nu ii indeplineste acum. De aceea, nici nu pot sa-mi iau acum un angajament ferm legat de acest obiectiv, pentru ca mie nu-mi place sa pacalesc pe nimeni.

– Care sint atuurile Iasului in acest moment?

– Eu cred ca e foarte important ca domnul primar iubeste foarte mult fotbalul. In ceea ce priveste echipa, disciplina. Nu e nevoie de un spirit cazon, insa atunci cind e ordine la echipa rezultatele vin mai usor.

– Recent, ati spus ca aveti in lot doar 14 jucatori care pot face fata Ligii I, in timp ce presedintele Politehnicii, Sorin Boca, a spus ca lotul cu care veti ataca noul sezon este deja conturat, in afara fotbalistilor pe care-i aveti in Austria urmind a mai fi cautat un atacant. Nu se bat cap in cap cele doua idei?

– Mie nu-mi place sa umblu cu cioara vopsita, insa ori am fost gresit inteles ori m-am exprimat gresit. Intr-adevar, vom incepe campionatul cu jucatorii pe care-i am acum la dispozitie, bineinteles, daca transferurile lor se vor rezolva. Singurul semn de intrebare apare la Cotan, pe care l-am vazut putin, insa sint sanse mari sa-l pastram, daca ne intelegem cu Petrolul. In ceea ce priveste postul de atacant, toata lumea e constienta ca mai avem nevoie de un virf deoarece Bilba are probleme medicale, iar Bujor este inca foarte tinar.

Grigoras si noile achizitii

– Ati pomenit de Cotan si Bujor. Puteti trece in revista ceea ce asteptati si de la ceilalti jucatori nou-veniti?

– Constantin are experienta si multe calitati pe care sper sa si le puna in valoare. In Birladeanu am mare incredere. Cred ca ma va putea depasi, pentru ca eu am fost un fotbalist mediocru (ride). De la Poparadu si Florin Sandu astept mai mult, mai ales de la ultimul, care e iesean. Pe Costache l-am adus pentru ca Pecnik, care a avut destule erori, sa aiba concurenta, in timp ce Straut e dublura lui Buta. Bine, in cazul tuturor ramine sa ne intelegem la pret ori la perioada de imprumut. Mie nu-mi place sa lucrez cu jucatori imprumutati pe un an.

– Aveti multi jucatori noi in lot. Fata de anul trecut, au venit opt fotbalisti si au plecat 12. Nu va e teama de o lipsa de omogenitate?

– Mie nu mi-e teama decit de Dumnezeu! Cind am preluat Galatiul, aveam noua puncte in iarna, cind am adus 17 jucatori noi. Iar in returul acelui sezon am facut 30 de puncte!

– Vi i-ati dorit mult pe Marinescu si Curelea. Cum ati reactionat cind ati aflat ca Poli nu a reusit sa aduca nici jucatori de la echipe de Liga a II-a?

– Firesc ca am fost dezamagit. Asta nu inseamna ca de acum trebuie sa ne oprim.

– Care e postul cel mai acoperit la ora actuala?

– Cel de portar! Chiar daca nu sint super-valori, cei trei portari care sint in lot sint jucatori pe care te poti baza.

– Ce veti face daca nu se va reusi transferarea unui virf?

– Eu am primit promisiuni din partea conducerii ca se va reusi acest lucru. Daca, totusi, nu se va putea, mergem mai departe, cu speranta ca lucrurile se vor indrepta. Eu nu sint genul de antrenor care spune ca pleaca daca nu ii este adus X sau Y.

– Cine va fi capitan de echipa in viitorul sezon?

– In Austria au purtat banderola Buta si Munteanu. Cred ca Munteanu va fi primul capitan.

– La ce trebuie sa se astepte suporterii Politehnicii de la echipa lor favorita in viitorul sezon?

– La un fotbal spectaculos. Mie imi place fotbalul ofensiv. Niciodata echipele pe care le voi antrena nu vor sta pe doua linii, la 20-25 de metri de poarta. Decit sa pierd cu 1-0 mai bine pierd cu 5-4! De aceea si joc mereu in 4-3-3, un sistem care avantajeaza fotbalul ofensiv. Sper ca fotbalul pe atac pe care-l voi propune sa atraga cit mai multa lume in tribune si, impreuna, sa putem cladi ceva frumos in Copou.

"Grig" si tinerii de la Poli

– Sint multi jucatori tineri la capitolul achizitii, insa doar Buhusi urca din propria pepiniera.

"Peste tot unde am lucrat,  am promovat multi tineri din propria pepiniera. Uitati-va doar la Constanta si Galati. De asta data, din pacate, nu am reusit sa iau prea multi jucatori formati la Poli, din varii motive. Va dau doar un exemplu. Am avut in cantonamentul din Poiana Brasov un fotbalist format la Iasi, nu-i dau numele, care s-a prezentat cu sapte kilograme in plus la reunire. Iar cit a stat acolo nu a dat jos nici o suta de grame! Nici Ronaldinho n-ar face asta! E totala lipsa de respect. Fiti sigur ca voi incerca sa generez o emulatie la Centrul de Copii si Juniori si la Poli II. Voi merge la antrenamente, la meciuri, voi aduce linga echipa mare pe toti tinerii care au talent. Pentru ca ei sa ramina acolo nu va depinde numai de mine" a raspuns Grigoras in cadrul interviului de mai jos.

Reamintim ca astazi, de la ora 12:00, are loc ultimul amical al Politehnicii in cantonamentul din Austria, contra echipei poloneze GKS Belchatow.

Comentarii