Ofensiva boxului iesean

luni, 06 martie 2000, 00:00
3 MIN
 Ofensiva boxului iesean

La Sala Polivalenta a avut loc simbata dupa-amiaza o interesanta gala de box profesionist, pe gustul celor 1500 de spectatori. Gala a inceput cu meciuri de amatori, cea mai spectaculoasa intilnire fiind cea dintre Raj Costache (Energia) si Gabriel Fandarac (CFR), disputata in limitele categoriei 60 kg. Meciul a fost extrem de echilibrat, cei doi antrenindu-se intr-o lupta fara menajamente. Arbitrii l-au preferat pe Fandarac, insa la fel de bine putea cistiga si Costache, extrem de suparat la finalul meciului. Echilibrat a fost si meciul dintre Radu Zarif (Vointa) si Dragos Oprea (S.C.Bacau), acesta din urma primind decizia arbitrilor. Dupa ce publicul s-a incalzit cu meciurile de amatori, in ring au intrat profesionistii. Prima disputa a avut loc intre ieseanul Florin Oanea si Marian Benciu (Box Club Lacatus Bucuresti), in limitele categoriei 58 kg (super- pana). Oanea a dominat clar disputa, adversarul sau renuntind la lupta dupa cinci reprize. A urmat intilnirea de la semigrea (79 kg), dintre Mihai Gearba (Iasi) si Nicolae Gabriel (Bucuresti). Mai batrin cu 5 ani decit adversarul sau, de-abia trecut la profesionism, ieseanul nu a avut probleme in a se impune. Lipsa de experienta a lui Gabriel a fost evidenta, acesta luindu-i frica lui Gearba. De-abia in ultima repriza bucuresteanul si-a etalat cunostintele, dar prea tirziu. Mihai Gearba a primit decizia juriului si in sala lumea se intreba daca Vasile Citea si Marian Lacatus nu s-au inteles in prealabil, intr-atit de dezechilibrate erau meciurile. Ceva mai echilibrata a fost partida dintre Marius Polac si Vasile Pavel. Desi Polac (Box Club Profesionist Iasi) a punctat mult mai clar, decizia arbitrilor fiind indiscutabila, acesta a fost si cel mai strins meci al galei. Singura partida in care nu au evoluat ieseni a fost cea dintre Dan Stroe (Buzau) si Florin Ilie (Bucuresti), primul maltratindu-si adversarul. In cele din urma arbitrul a pus capat disputei, buzoianul cistigind prin k.o. tehnic in repriza a treia. Ultima confruntare a galei a fost si cea mai asteptata, intrucit era vorba de un meci la categoria super grea (peste 96 kg). Danut Moisa (Iasi) l-a intilnit pe Ion Ene (Bucuresti), multiplu campion national. Ideea de echilibru a fost insa ucisa din fasa de catre foarte agresivul iesean. Ceva mai tehnic, Ene nu a putut face fata ofensivei totale a lui Moisa, renuntind la lupta dupa doua reprize.
Asadar, toti iesenii care au urcat in ring au invins. Este un succes al lui Vasile Citea, o satisfactie ca nu a organizat degeaba gala. Totusi, boxerii din Capitala nu au reusit decit rareori sa-si depaseasca conditia de sparring-parteneri. Cei patru pugilisti ai lui Vasile Citea au practicat un box ultraofensiv, fiecare reprezentind o promisiune pentru viitor. Ramine ca managerul lor sa le organizeze si meciuri pentru centura la Iasi, pentru ca un meci cu titlul national in joc reprezinta cu totul altceva.
Una peste alta, gala a fost o reusita, desi mai sint multe lucruri de pus la punct. Inainte de startul competitiei a trecut prin sala si ministrul Crin Antonescu, iar la meciuri au asistat senatorul Ioan Solcanu si deputatul Traian Dobre. Acesta din urma a si practicat boxul in tinerete, nobila arta numarindu-se printre pasiunile sale. De altfel, deputatul PDSR a premiat citiva pugilisti amatori, numarindu-se printre sponsorii galei alaturi de DJTS, Fundatia pentru Tineret, Polirom si Radio VOX T. Ioan Solcanu ne-a declarat ca a venit la gala la invitatia lui Vasile Citea pentru a se deconecta, fiind impresionat de calitatea meciurilor si de ceea ce au aratat iesenii. Printre arbitri s-a numarat si fostul campion Paul Dobrescu, care a avut numai cuvinte de lauda la adresa lui Vasile Citea si a elevilor sai. Managerul de la B.C.Profesionist ne spunea ca organizeaza gala pentru a vedea de ce sint in stare baietii lui si, daca va iesi bine, vom vedea in curind la Iasi si meciuri pentru centura. Pe cind o noua gala, domnule Citea? (Daniel SIMION)

Comentarii