Pazea Steaua, pazea Dinamo! Viin iesenii

luni, 15 martie 2004, 00:00
7 MIN
 Pazea Steaua, pazea Dinamo! Viin iesenii

Poli: Arcanu – Mitruc, Bernard, T. Petre, Ionescu, Gheban – Bitica, G. Paraschiv, Al. Savu (’89 – Botan), Ad. Cristea – Pacurar (’63 – Bilba). Antrenor: V. Simionas.
Vaslui: Irimia – E. Tudor, D. Badea, Cazangiu, Jovanovic, D. Sinmartean – Pancovici (’85 – V. Badea), C. Ilie, Botez (’80 – Iordanescu) – Fl. Petcu (’90 -V. Frunza), Anghel. Antrenor: G. Stan.
Arbitri: Cristian Balaj (Baia Mare); C. Nica (Constanta), A. Onita (Ploiesti); Observator FRF: A. Huzu (Sibiu).
1-0, min. 41: Tinel Petre a transformat o lovitura libera de la 26 de metri;
1-1, min. 48: Anghel a reluat o centrare de pe dreapta;
2-1, min. 76: Bilba a inscris din apropiere dupa o lovitura libera
3-1, min. 80: Savu a reluat cu capul balonul trimis in bara de Cristea din lovitura libera.
Toate epitetele limbii romane la un loc sint insuficiente pentru a descrie atmosfera existenta simbata, in jurul amiezii, in Copou! Academicele „extraordinar”, „fantastic” sau „excelent” ori adolescentinele „cool” „marfa” sau „beton” ar trebui reinventate pentru ca cititorul sa simta macar o unda a parfumului glorios ce i-a imbatat pe iesenii ce au fost pe „Emil Alexandrescu”. Dar, cum neologismele nu apar peste noapte, pentru „produsul finit” trebuie apelate tot cuvintele uzitate. Sa le stergem de praf si sa dam drumul la treaba!
Pusa la foc mocnit inca din iarna si trecuta prin mai multe reprize de clocot datorita darniciei conducatorilor ieseni si vasluieni vizavi de ziaristi (declaratiile si atacurile lansate au fost mana cereasca intr-o perioada de vacanta, fara multe subiecte senzationale!), partida dintre Poli si FC Vaslui a fost asteptata mai ceva ca un Dinamo – Steaua. Acest lucru s-a simtit din plin si in dimineata partidei, cind suvoaie de oameni au pus stapinire pe Copou. Peste 15 000 de persoane (12 261 de platitori, care au ingrosat cu circa 475 de milioane de lei conturile clubului, aproape 2 500 de abonati si 1000 de invitati) au reusit sa intre pe stadion, chiar daca multi vor privi pe viitor cu compasiune sardelele, dupa inghesuiala indurata. Firesc, cei mai incordati erau Gheorghe Nichita, ce purta un urias fular albastru (al PSD-ului sau al lui Poli?) si Adrian Porumboiu, sosit impreuna cu doi body-guarzi intr-un jeep ce valoreaza cit un jucator serios de divizia A. Dupa „clasicele” reprize de fluieraturi la adresa rivalilor (vulgul nu a mers insa departe!), galeriile si-au incordat muschii, „alb-albastrii”, mult mai numerosi, impunindu-se la capitolul coregrafie in fata „galben-verzilor”.
La 11.04 a inceput nebunia, primul fluier scormonind vulcanul din Copou. Dupa citeva momente de iures ale gazdelor insa intilnirea a luat o turnura nedorita. Miza imensa si teama de gafe ce ii facea pe jucatori sa se simta ca intr-o oala sub presiune au generat un lant de fragmentari, spectacolul fiind de un sublim caragialesc. Peisajul fotbalistic ce te ducea cu gindul la poeziile lui Bacovia a fost inviorat doar de sutul lui Anghel (‘5) si lovitura libera executata de Cristea (’33), deviata de zid la o palma de gol. Vine insa minutul 41. Concentrata pina la limita suportabilitatii, „lava” bucuriei a erupt cu forta la executia lui Tinel Petre, care a transformat cu un sut galactic o lovitura libera de la peste 25 de metri. Golazo! 1-0! Iasul e in delir!
Zimbetele gazdelor au tinut doar 7 minute, excluzind pauza, pentru ca la doar trei minute dupa odihna, Anghel a speculat faptul ca defensiva ieseana era deja cu gindul la divizia A. Dupa ce uralele oaspetilor s-au sfirsit, puteai crede ca o epidemie ce genereaza mutenia a facut ravagii la Iasi.
Poli se trezeste insa si incet – incet, pune stapinire pe joc, dominind cu autoritate ultima jumatate de ora. Dupa sutul bun al lui Bernard, Paraschiv (’61) si Bilba (’67) sint opriti miraculos de Irimia din incercarile de a-si pune autografele pe lista marcatorilor, insa portarul vasluienilor va „muri” in 5 minute, tot cu retetarul fazelor fixe in fata, Bilba impungind si Savu rasucind cutitul in rana oaspetilor, dupa doua lovituri libere. Era minutul 80 si, la 3-1, gazdele incep temporizarea, nedevenind radicali spre varianta antijoc gen „otraviti fintinile, pirjoliti padurile”, preluata in fotbal de la Stefan cel Mare, cel care a avut atitea amintiri placute la Vaslui.
O noua racheta „sol-aer” marca Tinel Petre, lansata in min. 85, sau bara MVP-ului oaspetilor, Anghel (’87), l-au lasat linistit pe omul ce manevreaza tabela de marcaj, asa ca atunci cind si-a incheiat ziua de lucru pe teren, Balaj a dat si tonul startului fiestei iesene. Pentru citeva ore, avind drept muze pe jucatorii ieseni, 15 000 de oameni au uitat de necazuri si si-au adus aminte ca viata e prea scurta sa nu te bucuri de ea. (Ovidiu MINEA)
Buluc la intrare
^ Portile stadionului s-au inchis cu jumatate de ora inainte de meci, aproape 1000 de oameni raminind pe dinafara! ^ La final, Gheorghe Nichita s-a imbratisat si sarutat cu Adrian Porumboiu. Gestul de la „oficiala” a fost salutat de spectatori, intre acestia si fostul arbitru aparind un schimb de aplauze. ^ Pe cel mai interesant baner afisat de suporterii ieseni scria: „Ni s-a prescris vitamina A. Voua C!” Fotbalistii ieseni au incasat la finele meciului cite 7,5 milioane de lei, atingerea cotei de 20 de milioane (prima de simbata) fiind prevazuta pentru aceasta saptamina. ^ La 11.45, Ion Craciunescu a parasit stadionul din Regie, pentru a urmari la televizor repriza a doua a meciului din Copou. Seful arbitrilor a avut mai multe convorbiri telefonice cu Porumboiu si Nichita, fiecare sustinind un alt punct de vedere.
Tristete ascunsa in bucurie
Bucuria de final a iesenilor, care au celebrat si ziua antrenorului de portari, Ioan Cimpeanu, a fost brusc stopata atunci cind Gabriel Paraschiv a aflat ca in dimineata meciului i-a murit mama. El a fost dus cu masina la Moreni de Marius Stan, clubul punindu-i la dispozitie vin, tuica si articolele funerare necesare.
Porumboiu si-a premiat patru jucatori
In ciuda infringerii, patronul vasluian Adrian Porumboiu stie sa-si aprecieze jucatorii care au dat totul pentru o mare lovitura de la Iasi. Daca exorbitanta prima de 2500 de dolari nu a mai putut deveni reala, patru dintre jucatorii echipei din Vaslui, Eusebiu Tudor, Dinu Sinmartean, Darius Badea si Florin Anghel au fost premiati de catre fostul mare arbitru cu cite 300 de dolari.
Nu ne sta nimeni in cale!
Daca lupta pentru promovare intre echipele din Iasi si Vaslui s-a lamurit prin victoria directa din Copou, se pare ca nimeni nu le mai poate sta in cale baietilor lui Simionas, dupa ce Petrolul Moinesti a fost invinsa la Focsani, iar brailenii n-au reusit sa se impuna la Navodari.
Rezultate: Poli Iasi – FC Vaslui 3-1; Unirea Focsani – Petrolul Moinesti 2-1; FC Onesti – Poiana Cimpina 0-3 (m.v.); Midia Navodari – Dacia Braila 0-0; Callatis Mangalia – Electrica Constanta 0-0; Gloria Buzau – Precizia Sacele 0-1; Metalul Plopeni – Laminorul Roman 2-0; CSM Medigia – Oltul Sf. Gheorghe 3-0.
Etapa viitoare (simbata, 20 martie): FC Vaslui – Unirea Focsani (in tur, 0-0); Petrolul Moinesti – FC Onesti (1-3), Poiana Cimpina – Midia Navodari (3-3), Dacia Braila – Callatis Mangalia (0-1), Electrica Constanta – Gloria Buzau (2-1), Precizia Sacele – Metalul Plopeni (1-0), Laminorul Roman – CSM Medgidia (0-0), Oltul Sf. Gheorghe – Poli Iasi (0-4).
Clasament seria I
1. Iasi 16 12 3 1 35-11 39 (^12)
2. Vaslui 16 9 3 4 25-10 30 (^6)
3. Moinesti 16 9 3 4 24-12 30 (^6)
4. Braila 16 9 3 4 30-19 30 (^6)
5. Callatis 16 7 3 6 19-18 24 (0)
6. Focsani 16 7 2 7 22-18 23 (-4)
7. Onesti 16 6 5 5 22-25 23 (-4)
8. Plopeni 16 6 4 6 12-18 22 (-2)
9. Precizia 16 5 5 6 10-12 20 (-1)
10. Roman 16 6 2 8 17-22 20 (-1)
11. Medgidia 16 5 4 7 16-17 19 (-5)
12. Midia 16 5 3 8 13-21 18 (-9)
13. Electrica 16 5 3 8 12-22 18 (-3)
14. Oltul 16 5 2 9 13-23 17 (-4)
15.Buzau 16 5 1 10 18-25 16 (-8)
16. Cimpina 16 3 2 11 15-30 11 (-13)
Declaratii
Gheorghe Nichita (presedinte CA, Poli, primarul Iasului): „Ma bucura enorm victoria, aparuta dupa o a doua repriza foarte buna, la fel de bucuros fiind si de atitudinea sportiva a suporterilor, ce au demonstrat ca in fotbal poate exista si civilizatie. Imi cer scuze fata de iesenii care nu au mai putut intra la stadion, insa riscam sa se produca vreo nenorocire daca mai permiteam accesul pe o arena arhiplina. Cred ca echipa a fost trezita de „injectia” pe care i-a facut-o Vasluiul, cind a egalat. Am cistigat o batalie importanta, nu insa si razboiul, oaspetii nostri fiind o echipa foarte puternica. In ceea ce priveste arbitrajul, cred ca la 1-1, Balaj a tolerat foarte multe faulturi ale oaspetilor, judecind multe faze in favoarea lor”.
Adrian Porumboiu (finantator, FC Vaslui): „Victoria Iasului este incontestabila. Jocul a fost slabut, departe de asteptari. La noi, doi jucatori nu au avut echipamentul Vasluiului. Ce a jucat Costel Ilie astazi a demonstrat de ce l-a aruncat Ceahlaul. Asta e insa viata. La fotbal, ca si la piata, nu stii ce marfa cumperi, chiar daca e scumpa. Sint mere mari si frumoase iar pe dinauntru sint gaunoase.
In ceea ce priveste arbitrajul a fost in nota jocului. Daca Balaj e arbitrul numarul 1 al tarii, inseamna ca ne-am dus dracului! A dezavantajat ambele echipe, demonstrind ca face parte din corpul de balet al arbitrajului, care a cuprins nume ca Bimbi Rotarascu, Velea sau Necsulescu. Balaj nu e nici in primii 50 de arbitri ai Romaniei! Aveau dreptate cei de la Steaua, cind l-au catalogat cum l-au catalogat la finele meciului cu Farul”.
Marius Stan (presedinte, Poli): „E impardonabil sa acuzi arbitrajul dupa un asemenea meci. Ar trebui sa ne ducem cu totii la alte sporturi. Cred ca Porumboiu face aceste declaratii pentru a continua presiunile asupra arbitrilor, ce au fost facuti raketi sau balerini. Cred ca CCA ar trebui sa se sesizeze!”.
Vasile Simionas (antrenor, Poli): „O saptamina ce a inceput rau pentru mine s-a incheiat fericit. Am cistigat meritat, in afara golurilor avind multe alte ocazii la care Irimia a avut interventii foarte bune. Un rol important in victorie l-a avut publicul. Ar fi nedrept sa fac remarcari. Trebuie sa fim foarte atenti in continuare, sa nu risipim avansul pe care l-am luat”.
Gabi Stan (antrenor, Vaslui): „Lipsa de concentrare la fazele fixe ne-a costat. Anghel si Botez nu au fost recuperati total, lucru ce s-a simtit. Irimia a dormit la citeva faze, din care au iesit golurile”.
Grupaj realizat de Ovidiu MINEA

Comentarii