Pentru un loc in Europa

marți, 17 aprilie 2007, 20:59
2 MIN
 Pentru un loc in Europa

Intre doua etape de campionat, fotbalul romanesc traieste acum, la mijloc de saptamina, evenimentul semifinalelor Cupei Romaniei, competitie care asigura cistigatoarei un loc in Cupa UEFA. Daca Steaua si (mai ales) Rapid mai rivnesc o prezenta in Liga Campionilor, pentru celelalte doua echipe ajunse in aceasta faza, Poli Timisoara si Pandurii Tirgu-Jiu, Cupa ramine singura sansa europeana. In aceasta seara, pe stadionul "Giulesti" are loc semifinala soc dintre Poli Timisoara si Steaua, o intilnire intre doua echipe care au de salvat un sezon ratat. Steaua are in palmares 21 de astfel de trofee, dar ultimul eveniment de acest gen a avut loc acum opt ani, cind echipa din Ghencea a invins, in finala, dupa lovituri de departajare, pe Rapid. Mai mult, ultima prezenta stelista in semifinalele Cupei Romaniei, s-a petrecut in 2002, cind Steaua a pierdut ambele manse in fata rivalei Dinamo.  Daca acceptam decizia Tribunalului de la Lausanne, care a atribuit palmaresul vechii Politehnica Timisoara obscurei echipe a lui Claudio Zambon din liga a III-a, echipa de pe Bega nu a atins niciodata o asemenea faza. Insa Politehnica Timisoara are cistigate doua trofee, in 1958 (1-0 cu Progresul Bucuresti, in finala) si in 1980, cind a cistigat cu 2-1 (dupa prelungiri), finala contra Stelei.
Acum, insa, ambele echipe parcurg momente dificile. De la preluarea echipei de catre Balkan Petroleum, Poli Timisoara se anunta mereu o candidata la titlu sau la un loc in Europa, dar dezamageste mai mereu. Singura sansa a Timisoarei de a juca in Cupa UEFA este cistigarea Cupei Romaniei, finala avind loc pe Bega. Despre Steaua, locul II rivnit in campionat se indeparteaza din ce in ce mai mult, iar daca echipa lui Cosmin Olaroiu pierde meciul de astazi, risca sa ramina chiar in afara Europei. Se remarca doar din aceste rinduri miza meciului din Giulesti, care a determinat presiunile celor doua echipe de a se aduce arbitri straini, presiuni soldate cu chemarea brigazii maghiare, conduse de Ferenc Bede, ajutat la margini de Zoltan Tompos si Imre Attila Nagy. Demna de remarcat este si prezenta galeriei Rapidului la meci, care va sustine din rasputeri, alaturi de "Commando Viola", formatia de pe Bega, lipsita in aceasta seara de portarul titular Marius Popa (accidentat) si de atacantul ex-stelist Andrei Cristea, trimis la echipa a doua pentru acte de indisciplina.
Semifinala Poli Timisoara – Steaua va incepe de la ora 20,45 si va fi transmisa in direct de Antena 1. Miine seara, de la aceeasi ora si pe acelasi canal TV, vom putea urmari a doua semifinala, intre Rapid si Pandurii

Comentarii