"Sintem in stare de colaps"

vineri, 28 ianuarie 2000, 00:00
3 MIN
 "Sintem in stare de colaps"

La festivitatea de premiere a celor mai buni sportivi ai Iasului, doi antrenori au primit premii speciale din partea DJTS: Iulian Bituca si Constantin Radu, ultimul, antrenor si presedinte al clubului CSS Gym-Conrado Profesorul Radu si-a dedicat intreaga viata gimnasticii ritmice. Ne-am obisnuit ca in fiecare an sportivele pregatite de el sa cistige in jur de 50-60 medalii pe sezon. Cu ce sacrificii se obtin aceste rezultate, prea putini stiu. Poate doar cei de la Inspectoratul Scolar Judetean si DJTS, cei mai importanti sustinatori ai gimnasticii ritmice la Iasi. Pe Constantin Radu l-am gasit in biroul sau de la Liceul "Anghel Saligny". Intrebat cum a inceput anul 2000, acesta a inceput sa povesteasca: "Ne confruntam cu o problema nemaiintinita. Trei fete care sint la lotul national vor sa paraseasca clubul. Raluca Puiu a ales Constanta, iar Mihaela Hilitanu si Irina Bunduc s-au dus la Oradea. Pe 30 ianuarie se incheie perioada de transferari si pina acum nu a luat legatura cu mine decit cineva de la Oradea. Urmeaza discutiile, insa daca cluburile respective doresc transferul lor, vor trebui sa bage mina adinc in buzunar. Noi nu sintem profesionisti si pina acum nu s-a intimplat niciodata ca cineva sa cumpere sportive decit in cazul unei mutatii de domiciliu in alt oras, din motive familiale. Stiam doar de Hilitanu si, in principiu, am fost de acord. Fiind senioara si facind parte din lotul national, o dubla legitimare ar fi fost un lucru bun, pentru ca la Oradea sala de antrenament este mai inalta." Cunoscut ca unul dintre acei "nebuni" care trudesc in sala de antrenament, prof. Radu pare a fi coplesit de probleme. "In conditiile unor salarii modice, am problemele cu antrenoarele Catalina Radu, Iulica Ciobanica si Gabi Valache, cu sportivele, cu sala care nu are inaltimea necesara si nu este incalzita, fara dus. Copiii transpira si nu au unde sa se spele. Astept sa se usuce transpiratia pe ei ca sa se duca acasa, in cartierele lor marginase, unde apa calda este ceva interzis. Am foarte putine obiecte, care sint folosite prin rotatie. Nici echipament nu avem. Tot ce am facut pina acum a fost din cirpeala si nu m-am plins niciodata. Acum sintem intr-o situatie de colaps. In vestul tarii sint conditii foarte bune si, in doi ani, vom pierde pozitia de lider in acest sport, pozitie care va fi foarte greu de recistigat", ne spune reputatul tehnician iesean.
Constantin Radu face absolut totul la CSS GymConrado: "Sint o moasa comunala. Trebuie sa-i aduc pe copiii de la tara, sa verific apa in camin, sa chem instalatorul la avarii, etc. Apoi du-te dupa director, dupa sponsori, la scoala sa vad cum invata copiii. Am nevoie de bani pentru taxe si legitimari, pina acum n-am achitat. De dimineata pina seara tot timpul il rezerv gimnasticii." Cum rezultatele sint dintre cele mai bune, profesorul Radu a primit o oferta de a antrena in strainatate: "Din 1992 sintem ajutati de Asociatia de Prietenie Belfort ’90 si primarul de acolo ne-a propus un salariu de 10000 franci mie si ajutoarelor mele. Nu doresc sa plec, insa cu banii pe care ii cistig aici de-abia reusesc sa supravietuiesc de pe o zi pe alta. Mai am timp de gindire pina in martie. Vreau sa ramin, dar trebuie sa fim ajutati pentru a supravietui."
Plecarea antrenorului Constantin Radu ar echivala cu disparitia gimnasticii ritmice la Iasi. Ar fi regretabil sa se intimple asa, pentru ca Iasul este pe primul loc in tara la acest sport. O solutie ar fi angajarea celor mai bune sportive ale clubului la SC Iasi XXI. Cum acest lucru este posibil pentru sabreri, canotori si arcasi, de ce nu ar putea fi angajate si citeva gimnaste? Cele ajunse la virsta senioratului trebuie tinute in Iasi, si numai pe promisiuni nu se poate realiza acest lucru. Cine salveaza gimnastica ritmica? (Daniel SIMION)

Comentarii