Se sparge buba

marți, 02 mai 2006, 21:05
4 MIN
 Se sparge buba

Criza financiara acuta prin care trece sportul iesean a inceput sa-si arate efectele letale. Cu restante acumulate la salariile jucatorilor pe aproape trei luni, echipa ieseana de handbal se pregateste de dezintegrare, dupa ce ieri mai multi jucatori au depus memorii la Federatia Romana de Handbal si la CS Politehnica prin care cer acordarea statutului de jucator liber de contract. Cu toate ca cea mai mare parte dintre handbalisti au contracte valabile si pentru sezonul urmator, ele risca sa fie anulate tocmai din cauza neonorarii intelegerilor semnate. Claudiu Dediu, Chike Onyjekwe si Liviu Mironescu au fost primii care au depus aceste memorii iar Radu Craescu si Andrei Velicu sint si ei pe punctul de a-i urma. Alti citiva jucatori nici nu au nevoie de asemenea acte in conditiile in care le expira contractele in vara (cum este cazul lui Florin Spiridon si Bogdan Pralea), Eusebiu Tancau ii expira si lui contractul, dar va depune memoriu pentru a urgenta despartirea de actualul club, in vreme ce Marius Bondar are contract pina in 2010 dar si o dezlegare in alb care-l face liber incepind din 31 iunie. „Am tras semnale de alarma de mai mult timp si inevitabilul s-a produs. Conform regulamentului, jucatorii pot cere acordarea statutului de jucator liber dupa 45 de zile in care nu sint respectate contractele.”, spune antrenorul Costel Schender. Desi se prefigura posibilitatea ca Politehnica sa-i poata pierde pe toti acesti jucatori fara sa-si recupereze nici un ban din investitiile facute, seful Departamentului tehnic la CS Politehnica, Dan Cornel, este de alta parere. „Chiar daca vor fi declarati liberi de contract, jucatorii nu vor pleca gratis. Pe Dediu, Chike, Mironescu si Bondar am dat bani cind i-am transferat si exista grile care trebuiesc platite. Vom vedea si in ce conditii vor pleca ceilalti.”, ne-a declarat Dan Cornel. Replica la gestul facut de handbalisti nu are inca nici directorul CS Politehnica, Leonida Antohi, care anunta ca va studia cazul in profunzime. „O sa ma uit pe regulament sa vad in ce conditii pot obtine statutul de jucator liber. O sa convoc apoi si membrii sectiei, pentru a vedea care este viitorul acestei echipe.”, spune si Antohi, care incearca in aceste zile sa descurce itele legislative pentru a obtine in continuare finantare de la Consiliul Local si Consiliul Judetean.
Desi demersul handbalistilor abia a inceput situatia se mai poate rezolva atita vreme cit FR Handbal acorda de obicei o perioada de gratie pentru stingerea litigiilor. „Dupa inregistrarea memoriilor, invitam partile si dam un termen de cinci zile in care solicitam ca situatia sa revina la normal. Daca nici atunci nu se rezolva litigiul contractele isi incheie valabilitatea.”, spune Mihai Bocan, oficial in cadrul FR Handbal, care a explicat si modul in care jucatorii declarati liber de contract se pot transfera la alte echipe. „Daca este vorba de jucatori nascuti dupa 1 iulie 1981, clubul are dreptul sa primeasca o suma de transfer dupa ce se scad compensatiile pentru ultimul an si datoriile catre jucator, vorbind aici de sume anuale de compensare a cheltuielilor de educatie si antrenare in valoare de pina la 1500 euro pe an de contract.”, a mai adaugat Bocan. Desi Politehnica isi va recupera astfel o parte din banii investiti, pierderile reale sint net superioare in conditiile in care clubul iesean ar putea sa obtina sume mult mai mari daca ar negocia direct transferul jucatorilor la alte echipe. Practic, de salvarea situatiei create sta modul in care se vor gasi in perioada imediat urmatoare resurse pentru a „contracara” memoriile facute, pentru a negocia ulterior despartirea de citiva jucatori in conditii avantajoase si pastrarea unei structuri de lot capabile sa incerce revenirea in Liga Nationala in sezonul viitor.
Interes mare pentru ieseni
Paradoxal pentru o echipa retrogradata, Politehnica are multi handbalisti care stirnesc interesul echipelor din tara. Cel mai curtat jucator este de departe Claudiu Dediu, al treilea marcator din liga, care a fost cautat de cistigatoarea Challenge Cup, Steaua Bucuresti, dar si de CSM Bistrita, Bucovina Suceava (virtual promovate in Liga Nationala), CSM Medgidia si Stiinta Bacau, dupa ce in iarna a fost la un pas sa plece la Caracal. Tot Steaua este interesata de Florin Spiridon, curtat in paralel de U Resita si Lignitul Tg. Jiu. Mironescu are oferte de la Medgidia si Suceava, Chike de la Armatura Cluj, Medgidia, Suceava si Bacau, Pralea de la Bacau si Suceava, Bondar de la Minaur Baia Mare, Cluj, Medgidia si Bacau iar Tancau de la Bacau. Poate parea surprinzator sirul de oferte venite de la Stiinta Bacau (care a ratat in acest an promovarea) dar in urbea bacoviana se pare ca se intentioneaza formarea unei trupe de soc pentru la toamna, in care se va investi foarte mult. Discutiile sint avansate si mai multi jucatori de prim esalon au fost ofertati pentru a construi o echipa in jurul actualilor dinamovisti Leonard Bibirig si Gabriel Armanu, care vor aparea in postura de antrenori-jucatori.

Comentarii