Svetuskin a fost ajuns din urma

vineri, 08 august 2003, 23:00
2 MIN
 Svetuskin a fost ajuns din urma

Daca pina acum Memorialul sahist „Mihail Sadoveanu” a fost echilibrat, se poate aprecia ca intrecerea este apoteotica cu trei runde inainte de final, in conditiile in care 21 se sahisti ocupa locurile fruntase in clasament, la distanta de doar un singur punct. In runda a opta, partida vedeta a consemnat o noua remiza pentru moldoveanul Dimitri Svetuskin, care l-a intilnit pe celalalt mare maestrul international, romanul George Grigore. Cu 6.5 puncte adunate, favoritul nr. 1 la start a fost astfel egalat de juniorul bucurestean Vlad Jianu (maestru international, favoritul 11), care a dispus joi de ieseanul Vladimir Danilov. Daca pentru maestra FIDE Alina Motoc runda s-a incheiat cu o infringere in fata maestrului international Alexei Hrusciov (Moldova, favorit 6), victorii normale au obtinut alti doi ieseni, Catalin Navrotescu (maestru international, favorit 8, in fata moldoveanului Deseatnicov, favorit 17) si Camelia Ciobanu (maestra FIDE, favorita 31, in fata lui Bogdan Nechifor). In clasamentul general al turneului A, Svetuskin si Jianu conduc cu 6.5 puncte acumulate, urmati de cinci sahisti cu 6 puncte (Moldovan, Navrotescu, Grigore, Khruschiov si Szabo) si de 14 sahisti cu 5.5 puncte printre care se regasesc iesenii Motoc, Danilov si Dan Taras. In clasamentul feminin Alina Motoc (maestra FIDE) continua sa fie in frunte, urmata fiind de maestra internationala Elena Pirtac (5 puncte, Moldova), Camelia Ciobanu (maestra FIDE, 5 puncte) si Cristina Calotescu (maestra internationala, 4.5 puncte). Din antepenultima runda, disputata aseara, s-au remarcat ca interes partidele: Moldovan – Svetuskin, Navrotescu – Jianu, Grigore – Khruschiov, Motoc – Voiteanu, Danilov – Podgurski, Ciobanu – Marinescu si D. Taras – Deseatnikov.
In turneul B destinat copiilor sub 14 ani, prima pozitie este ocupata, dupa sase runde, de moldoveanul Viorel Postolache (5.5 puncte), care a trecut joi de liderul Veronica Bobutac (Moldova, 5 puncte). Pe locurile urmatoare se situeaza un pluton de cinci sahisti cu 4,5 puncte, printre care se regasesc iesenii Alexandru Scutaru, Andra Luchian si Emanuel Nichifor. Fondurile de premiere care reprezinta 80% din suma acumulata din taxa de participare au fost impartite de organizatori pentru a premia copiii pe trei categorii de virsta (sub 10 ani unde sint 39 de concurenti, sub 12 ani unde sint 6 concurenti si sub 14 ani unde sint 5 concurenti). Primul loc din fiecare categorie urmeaza a fi premiat cu 800 mii lei.
Ultimele doua runde alte turneelor care se desfasoara la Casa Studentilor si la sala de antrenament CS Iasitel (fostul sediu Romtelecom) si unde intrarea este libera sint programate astazi de la ora 16.30 si miine de la ora 9.00. Festivitatea de premiere va avea loc miine incepind cu orele 14.30. (Lucian MINUT)

Comentarii