Un arbitru marocan fluiera pe terenurile iesene

miercuri, 18 martie 1998, 00:00
3 MIN
 Un arbitru marocan fluiera pe terenurile iesene

Recunoscut ca vechi si puternic centru universitar, Iasul a atras in permanenta tineri care au dorit sa-si continue studiile. Fie ca au fost romani sau straini, zeci de mii de studenti si-au petrecut aici una dintre cele mai frumoase perioade din viata. Cum 5-6 ani trec uneori greu, multi dintre ei au cautat sa combine timpul afectat studiului cu hobby-urile. Paradoxal, pentru unii, arbitrajul in fotbal a insemnat o relaxare, desi aceasta "meserie" este privita aproape in permanenta cu suspiciune, hulita adeseori.
De citiva ani, in familia arbitrilor de fotbal ieseni si-au facut simtita prezenta si studentii straini. Povestea a inceput exact acum 19 ani, cu algerianul Terchoun Djell (care acum activeaza in prima divizie a tarii natale si este foarte apreciat), si a continuat cu alte 4-5 nume (libanezi, sirieni, iordanieni). Sint patru ani de cind un marocan de 27 de ani din Agadir, Said Nouri , student la Facultatea de Farmacie face arbitraj. Said a visat de mic copil sa ajunga un nume in aceasta activitate si, sprijinit moral de tatal tau, a facut cursurile de initiere la Agadir, sub indrumarea fostului mare arbitru marocan Jaid Mohamed. Odata cu venirea in Romania, pentru studii, el a avut sansa sa intilneasca la Iasi un colectiv in care prezenta unui strain nu reprezenta o noutate. Primit cu caldura, marocanul a refacut cursul de specialitate si a intrat efectiv in "piine". Aproape 60 de meciuri conduse la centru si 40 in postura de asistent nu reprezinta nicidecum o bagatela, dorinta de a se impune, de a capata experienta, primind in fata unor mici piedici. Oarecum firesc, a fost privit cu neincredere la fiecare inceput de partida, dar corectitudinea sa, justetea deciziilor, au determinat in final echipele sa-si exprime gratitudinea. Faptul ca din partea observatorilor a primit in pemanenta note bune, spune mult despre valoarea tinarului arbitru marocan. Despre el, presedintele Colegiul Judetean de Arbitri din Iasi, Valentin Buimistriuc , unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in arbitrajul romanesc a spus: "Pe Said il cunosc de mai bine de trei ani. Este receptiv si a progresat foarte repede. Chiar daca i-a fost mai greu cu termenii specifici in limba romana, a facut o teza foarte buna la examenul de categoria I, in februarie, avind sanse mari sa obtina aceasta clasificare. Sigur ca nu are inca o experienta bogata, dar anticipez ca va ajunge departe."
Pentru Said Nouri, arbitrajul reprezinta o satisfactie deplina, chiar daca sint unele momente de tensiune specifice. Astfel, s-a intimplat sa tremure serios dupa un penalty acordat intr-un debut de partida, sau si-a infrint emotiile unui derby printr-un dialog purtat cu jucatorii in… limba franceza.
Dragostea pentru fotbal nu se limiteaza numai la arbitraj, Said fiind un suporter infocat al echipei din orasul natal. Mai mult, a fost martorul evenimentelor tragice in care regretatul Ion Oblemenco , antrenor la Hassania Agadir, a fost victima infarctului care avea sa-i fie fatal. In Romania, tinarul marocan nu pierde emisiunile sportive si (se putea altfel?), a urmarit cu sufletul la gura meciurile Marocului in Cupa Africii, alaturi de un grup masiv de prieteni.
Fiind in ultimul an de studii, Said Nouri se va intoarce acasa, unde intentioneaza sa-si puna in valoare cunostintele profesionale dobindite in Romania. In ceea ce priveste arbitrajul, el spera sa se impuna in rindul cavalerilor fluierului din Maroc. Cine stie, poate intr-o zi vom mai auzi de el, poate chiar la vreo editie a Cupei Mondiale!. (Lucian MINUT)

Comentarii