Vine randul nemtilor?

miercuri, 27 iunie 2012, 22:25
3 MIN
 Vine randul nemtilor?

Dupa terminarea meciului din aceasta seara, de pe stadionul "Narodowy" din capitala Poloniei vom sti echipele care se vor bate, duminica seara la Kiev, pentru titlul european. Cele doua echipe s-au intalnit de foarte multe ori in turneele finale: de cinci ori la Cupa Mondiala si de doua ori la Europene. Italienii au avantaj atat la palmaresul acestor intaniri la nivel inalt (3-4-0), cat si la bilantul general (14-9-7). Semnificativ este faptul ca dintre cele sapte intilniri esentiale, doua victorii italiene s-au rezolvat dupa prelungiri. Este vorba, in primul rand de neuitata semifinala din editia mexicana a Cupei Mondiale

1970, pe care cei mai in varsta si-o amintesc si acum. Dupa 90 de minute in care se prefigura o banala victorie italiana cu 1-0, libero-ul german Karlheinz Schnellinger a egalat in ultimele secunde. In prelungiri, un meci care nu se arata deloc memorabil a luat foc: a fost 2-1 pentru germani, 3-2 pentru "azzurri", 3-3 si in final, "il bambino d’oro di Milano", Gianni Rivera, a adus victoria echipei pregatite de Ferrucio Valcareggi. Prima data, insa, cele doua echipe s-au intalnit in grupele editiei chiliene a Mondialului (1962), scorul fiind 0-0, in care mai mult s-au atacat tibiile decat mingea. Tot un 0-0 fara sare si piper s-a intregistrat in Argentina (1978 – grupe semifinale), dar in 1986, Italia si RFG au sustinut finala mondiala la Madrid. Italia a castigat cu 3-1, dupa o repriza secunda memorabila, prin golurile marcate de Paolo Rossi, Marco Tardelli si Sandro Altobelli, germanii reusind doar golul de onoare pe final, prin Paul Breitner. Ultimul joc a avut loc chiar la CM 2006, in Germania, semifinala fiind adjudecata tot de italieni in ultimele minute de prelungiri, prin reusitele lui Fabio Grosso si Alex Del Piero. La Euro, s-au jucat doua partide in grupe: una a fost meciul inaugural al editiei 1988 (gazduita de Germania), scorul fiind 1-1, a doua a fost un meci decisiv la Euro 1996, cand Zola a ratat un penalty, scorul a ramas alb (desi italienii au avut aproape tot meciul un om in plus!) si au plecat acasa, mai mult din pricina cehilor decat a nemtilor. Asadar, superioritate istorica zdrobitoare pentru "squadra". Ultima intalnire amicala a avut loc in februarie 2011 pe stadionul din Dortmund si s-a incheiat cu scorul de 1-1, Giuseppe Rossi (absent la Euro 2012) egaland avantajul german obtinut de Klose.

Daca la capitolul istoric, Italia sta exceptional, Germania pare a fi favorita acestei intalniri. In decurs de sase ani, Joachim Löw (tanarul asistent al lui Jürgen Klinsmann la CM 2006) a construit cu migala o echipa ofensiva si robusta in care scheletul Bayern ii asigura o omogenitate de invidiat. Nu gresim daca spunem ca intr-un campionat in care pana si Spania da un gol si tine de rezultat (pana la urma, intre autobaza si "tiki-taka" nu-i mare diferenta din punct de vedere a spectacolului), Germania joaca generos. Surprinzator de ofensiv a evoluat la aceasta editie chiar si Italia, dar din doua motive: antrenorul Cesare Prandelli (unul dintre putinii tehnicieni peninsulari care sparge traditia) si relativa fragilitate a apararii, in comparatie cu defensiva in care straluceau Cannavaro si Nesta. Insa astazi, la Varsovia, italienii nu vor fi confruntati cu antijocul englezului Roy Hodgson, ci cu rampele de lansare Schweinsteiger si Özil, in spatele unui varf rasat ca Mario Gomez. Prandelli are probleme si in atac fiindca nabadaiosii Cassano si (mai ales) Balotelli au ramas datori suporterilor. Este de asteptat ca Germania sa arate mai multa prospetime in joc fata de Italia: nemtii si-au asigurat calificarea inca de vineri, intr-un meci fara prea mari probleme contra Greciei, in schimb italienii au sustinut duminica partida chinuitoare cu Anglia. Desi aveau o caruta de cartonase la bord, echipa Italiei il va avea suspendat doar pe fundasul de rezerva Christian Maggio. De asemenea, fundasul Chiellini ramane in continuare in stand-bye, in timp ce Germania are tot lotul la dispozitie, inclusiv Thomas Müller si Lukas Podolski, care s-au odihnit si in meciul cu Grecia.

Germania: 1. Neuer – 20. Boateng, 5. Hummels, 14. Badstuber, 16. Lahm – 6. Khedira, 7. Schweinsteiger – 13. Müller, 8. Özil, 9. Schürrle – 23. Gomez. Antrenor: Joachim Löw.

Italia: 1. Buffon – 7. Abate, 15. Barzagli, 19. Bonucci, 6. Balzaretti – 21. Pirlo – 8. Marchisio, 18. Montolivo, 16. De Rossi – 10. Cassano, 9. Balotelli. Antrenor: Cesare Prandelli.

Arbitru: Stéphane Lannoy (Franta)

Comentarii