Visul unor nopti de iarna

miercuri, 27 decembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Visul unor nopti de iarna

Anul acesta s-a mizat pe Cupa
La inceputul acestui sezon, cind a fost intrebat ce obiectiv isi propune cu Penicilina pentru viitorul apropiat, antrenorul echipei iesene de volei, Nicu Roibescu, spunea: "Ne asteapta un campionat lung si obositor, iar faptul ca vom fi nevoiti sa jucam si in cupele europene probabil ne va impiedica sa repetam parcursul bun din ultimii ani in Divizia A. De aceea, ma gindesc daca nu ar fi mai bine sa ne axam pe Cupa Romaniei in aceasta toamna, adica sa ne calificam in finala competitiei si apoi sa o cistigam".
Previziunile antrenorului iesean au fost dintre cele mai exacte: programul foarte aglomerat al turului de campionat si problemele medicale care au aparut la citeva jucatoare iesene de-a lungul sau, culminind cu accidentarea de durata a Laurei Dulcianu, poate cea mai in forma voleibalista a gruparii iesene in aceasta toamna, au facut ca Penicilina sa nu aiba un parcurs stralucit in Divizia A si sa incheie prima parte a campionatului in afara podiumului clasamentului. La fel de adevarat este ca si ghinionul a jucat rolul sau in toata aceasta poveste, caci nu poti sa nu vorbesti de el atunci cind toate cele cinci meciuri (din unsprezece) pe care le joci la tie-break le pierzi…
In Cupa Romaniei, acolo unde se joaca dupa sistemul KO, adica se califica echipa mai buna dupa o dubla mansa tur-retur, lucrurile au stat cu totul altfel. Penicilina a intrat direct in sferturile de finala ale competitiei, datorita faptului ca anul trecut se calificase in semifinale si fusese desemnata cap de serie. In sferuti, adversara echipei antrenate de Nicu Roibescu si Aurelia Ichim a fost Unic Piatra Neamt, vechea rivala moldoveana a Penicilinei. Desi se prognoza o dubla mansa foarte echilibrata, echipa noastra a trecut ca buldozerul peste Unic, administrindu-i un sec 3-0 atit acasa, cit si in deplasare. Evident, toata lumea era constienta ca hopul cel mare inaintea finalei abia urmeaza, meciurile din semifinale cu campioana en-titre, Rapid, urmind sa decida daca echipa noastra are cu adevarat valoare sa se bata in acest an pentru Cupa.
Obiectiv: Top Team Cup
Inainte de infruntarea cu Rapid a avut loc, insa, turneul Cupei Confederatiei Europene de la Zagreb, turneu la care Penicilina s-a prezentat excelent si a fost la un pas de a realiza marea surpriza, respectiv calificarea in sferturile de finala ale competitiei. Desi invinsa de puternica reprezentanta a Rusiei, care a si cistigat turneul, Penicilina a tinut steagul sus, invingind la rindul sau echipa gazda, din Croatia si formatia ucraineana. Aceste rezultate bune obtinute la Zagreb, in conditiile in care Laura Dulcianu a lipsit din sextetul nostru, au reprezentat un balon de oxigen si de incredere pentru voleibalistele iesene inaintea semifinalei cu Rapid.
Meciul tur s-a disputat in Giulesti si a fost caracterizat de o puternica nota de echilibru. Rapidistele lui Costinel Stan s-au impus cu 3-1, insa foarte putin a lipsit ca Penicilina sa nu i-a si un al doilea set si sa impinga meciul in tie-break. Scorul foarte strins inregistrat in fiecare set arata ca in meciul retur echipa noastra avea nevoie tot de o victorie cu 3-1, dar la o diferenta totala de punctaveraj de minim patru puncte, pentru a urca in finala.
Cu citeva zile inaintea meciului decisiv, cind l-am intrebat pe Nicu Roibescu daca el crede ca asa ceva e posibil, mi-a spus cu mult optimism: "Da, de ce nu? Eu as vrea chiar sa batem Rapidul cu 3-0, caci stiu ca putem!" Peste citeva zile, cind a avut loc partida retur, cind Penicilina conducea cu 2-0 la seturi si rata trei mingi de meci consecutive, mi-am dat seama ca tehnicianul iesean fusese din nou foarte aproape de o previziune precisa. N-a fost sa fie 3-0, a fost in cele din urma 3-1 si o calificare en-fanfare a Penicilinei in finala, dar obiectivul stabilit pentru finalul acestui an fusese atins. "Tot ce imi doresc acum este sa ajung sa joc in Top Team Cup, echivalenta fostei Cupe a Cupelor, competitie in care joci patru meciuri in deplasare si patru meciuri acasa. Imi doresc foarte mult asta pentru a aduce din nou la Iasi echipe de mare valoare ale volieului european si pentru a incununa efoturile din ultimii ani ale tuturor celor care au muncit la Penicilina", spune Nicu Roibescu.
Pentru a ajunge acolo unde a dorit, in Top Team Cup, echipa ieseana are acum doua sanse: sau sa cistige finala Cupei Romaniei in fata Universitatii Bacau, sau – daca nu va putea face acest lucru – sa spere in victoria formatiei bacauane in campionat, ceea ce ar insemna automat calificarea Penicilinei in cupele europene. Asa cum il stim, probabil ca Nicu Roibescu a inceput deja sa calculeze probabilitatile de succes ale fiecarei variante si cauta modelitatea de a obtine maximum de eficienta din specularea lor. Oricum, pronosticul sau pentru anul 2001 este: "Vom fi din nou in Europa". Si ati vazut ca de obicei nu se prea inseala la previziuni… (Ion TEODOR)

Comentarii