Vremea odihnei

marți, 13 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Vremea odihnei

Dupa Campionatul Mondial de la Edmonton si ultima runda in Golden League, atleta Gabriela Szabo a decis ca a venit timpul ca dupa 12 ani de munca sa se opreasca, macar pentru citeva luni. "Dupa ce in perioada 1995-2001 am avut un program incarcat, petrecut in aeroporturi, hoteluri si pe piste, am hotarit ca este mai bine pentru mine sa fac o pauza. In afara de a ma pregati, de a minca si a dormi nu am mai facut altceva in ultimii 12 ani. Nu am mai avut o vacanta in care sa fac tot ce-mi doresc, sa simt ca sint o persoana obisnuita. In plus, vreau ca lumea sa ma cunoasca asa cum sint si nu doar de la televizor, din timpul marilor concursuri. Simt ca nu mai am motivatie si nici placere; stiu ca aceasta ti-o cauti singur, mergind la antrenamente si competitii, dar la mine nu mai este cazul. Toate se fac la momentul potrivit si vreau sa intilnesc cit mai multa lume, cit mai multi fani", a mai spus Gabi. Ea vrea sa poata face treburi gospodaresti, obisnuite pentru o femeie, pentru a se simti mai bine. "Pentru prima data de cind m-am mutat in casa noua, am reusit sa-mi sterg dulapurile de acasa. Aceasta s-a petrecut chiar de ziua lui Zsolt. Cind m-a sunat sa ma intrebe ce i-am pregatit, am recunoscut ca am uitat si l-am rugat sa mearga sa cumpere ceva de la McDonald’s", povesteste Gabi. Pentru onomastica sa de joia trecuta, Zsolt a spus ca i-a pregatit o surpriza sotiei sale, fara a oferi alte detalii.
Multipla medaliata in intrecerile mondiale de atletism a precizat ca "refacerea de la un concurs la altul nu mai era rapida, asa cum s-a intimplat in trecut si am decis sa ma opresc. Poate si «ceasul meu biologic» s-a dereglat; veneam din Africa, de la 40 de grade, in Europa, unde era iarna. Acum vreau sa ma odihnesc si sa simt ca am un alt mod de viata. Voi reveni pe stadion atunci cind o sa ma simt din nou pregatita". Zsolt a spus ca antrenamentele de pe continentul african au fost unele impuse de anumite situatii. "Nu am plecat acolo pentru lux sau alte facilitati, pe care in tara le puteam avea, oricum, ci pentru clima. Musculatura se simte excelent doar la caldura, acolo unde ne pregatim nu sint noroaie sau zapada. In plus, facem si munci gospodaresti, gatim, mergem la cumparaturi sau la plimbare. Aveam o negresa care ne facea curat, doar atit. Am legat numeroase prietenii si ne face placere sa mergem in Africa. Uneori mai mergem, la pregatire, la 4 – 500 de km de Johanesburg, aproape de granita cu Mozambicul si intimpinam numeroase impedimente, dar le-am trecut pe toate", a mai spus Zsolt.
In anul 1999, cel mai important din cariera sa, Gabi a alergat 6.900 km (in 9 luni), a luat parte la 18 competitii, dintre care 6 in sala. Ea a rezistat acestui ritm pentru ca a fost extrem de rezistenta psihic, in primul rind si pentru ca s-a pregatit atent de fiecare data. Dupa ani in care tinuta sport a fost o obisnuinta, Gabi are acum timp sa se imbrace asa cum si-a dorit mai mereu. Recent ea s-a reintilnit cu diriginta sa din liceu, de la Bistrita. "Am fost de curind la Bistrita si mi-au dat lacrimile, dar nu de bucurie. Ceea ce am vazut acolo mi-a lasat un gust amar. Am vrut sa refacem pista de la liceu, dar zgura cumparata si trimisa de noi acolo a disparut", a mai spus Gabi. (S.V.)

Comentarii