12% în plus la leafă pentru toţi angajaţii instituţiilor judeţene

luni, 24 august 2015, 01:55
2 MIN
 12% în plus la leafă pentru toţi angajaţii instituţiilor judeţene

Este vorba de salariaţii Consiliului Judeţean şi ai altor 13 instituţii din subordine. Creşterea propusă este maximul permis de Guvern.

Angajaţii Consiliului Judeţean (CJ) şi ai altor 13 instituţii din subordine vor beneficia de o creştere salarială de 12%. Potrivit unui proiect de hotărâre care va fi dezbătut miercuri de către consilierii judeţeni, majorarea va fi valabilă începând cu 1 august 2015.

Creşterea salariilor vine în contextul în care Guvernul a decis, în luna iunie 2015, că autorităţile locale pot stabili în acest an o creştere salarială de până la 12%. Singurele condiţii constau în încadrarea cheltuielilor de personal în limita bugetului aprobat pe anul în curs şi în limita plafonului de cheltuieli de personal.

Noile prevederi au fost introduse în OUG 27/2015 care completează OUG 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 30 iunie. „Nivelul scăzut al salariilor din CJ şi din instituţiile din subordinea sau de sub autoritatea acestuia generează o lipsă acută de personal, prin neprezentarea candidaţilor la concursurile organizate pentru ocuparea posturilor vacante şi prin migrarea personalului calificat către alte sectoare de activitate mai bine retribuite, în ţară sau în străinătate, cu suspendarea raporturilor de serviciu sau prin demisie”, se arată în raportul de specialiate aferent proiectului de hotărâre.

Potrivit reprezentanţilor CJ, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice a informat instituţia că nivelul maxim al cheltuielilor de personal repartizat judeţului Iaşi pentru anul 2015 a fost suplimentat cu o sumă de aproape 6,7 milioane lei, în contextul în care necesarul pentru acoperirea creşterii salariale este de 3,5 milioane lei (fără angajaţii din spitale). Suplimentarea fondurilor s-a făcut de către Guvern printr-o rectificare bugetară, astfel că nivelul maxim al cheltuielilor de personal din administraţia judeţeană a ajuns la aproape 260 milioane lei.

Creşterea de 12% va fi calculată asupra salariului de bază din luna iulie 2015, precum şi asupra sporurilor, indemnizaţiilor şi celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care nu fac parte salariul de bază. Astfel, salariile vor creşte în rândul angajaţilor CJ şi la instituţii precum Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor, Camera Agricolă, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, unităţile medico-sociale din Răducăneni şi Bivolari, Filarmonica de Stat „Moldova”, Teatrul „Luceafărul”, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi”, Muzeul Literaturii Române, Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale, Şcoala de Arte „Titel Popovici” şi Serviciul Public Judeţean de Pază şi Protecţie Iaşi. 

Comentarii