Premiera ultimilor şase ani

800 de boboci în plus la „Alexandru Ioan Cuza“ faţă de anul trecut

marți, 29 septembrie 2015, 01:58
3 MIN
 800 de boboci în plus la „Alexandru Ioan Cuza“ faţă de anul trecut

Pentru prima dată în ultimii şase ani, Uni­versitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi nu a pier­dut studenţi la admiterea din vară ci, din con­tră, faţă de cifrele de anul trecut, a înmatriculat un număr de aproape 6.000 de studenţi, cu 800 mai mulţi decât anul trecut. 

Prof.dr. Gheorghe Iacob, prorector al instituţiei de învăţământ superior responsabil cu programe de licenţă, a precizat că numărul studenţilor este în scădere din anul 2008, atât ca număr total de tineri înscrişi la studiu, cât şi noi admişi. Dacă în 2008 „Cuza“ avea înmatriculaţi aproape 42.000 de studenţi, anul acesta sunt aproximativ 25.000.

„Înmatriculăm cu 800 mai mulţi tineri decât anul trecut, după opinia noastră există câteva explicaţii. Una dintre ele se re­fe­ră la cunoscuta creştere a procentului de absolvenţi la facultate. O alta priveşte şi creşterea ni­ve­lului economic sau a celui de trai din Româ­nia. Nu fac niciun fel de propaganda actualului guvern, dar cei 800 de studenţi în plus sunt toţi la taxă, pentru că la buget primim de 15 ani aceeaşi cifră, până în 3.500“, a explicat prorectorul.

Aces­ta a adăugat că la admiterea de anul acesta s-a observat o creştere importantă pentru domeniile ştiinţifice – au fost creşteri la matematică, la chimie sau la fizică, iar Facultatea de Matematică a reuşit anul acesta să îşi închidă admiterea încă din sesiunea de vară.

„Profesorii de la matematică au făcut o cerere, neştiinţifică să îi spunem, dar din care a rezultat că toţi absolvenţii de matematică îşi găsesc posturi după terminarea studiilor, mulţi chiar posturi bune“, a specificat prof.dr. Gheor­ghe Iacob.

Creşteri semnificative la nivelul numărului de studenţi s-au remarcat şi la Economie sau la Filosofie.

Doar jumătate dintre studenţi termină studiile

Prorectorul a adăugat că motivul pentru care există această scădere de aproape 17.000 de studenţi nu se datorează doar numărului mic de studenţi înscrişi la cursuri în anul întâi ci are la bază o serie de motive, printre care şi micşorarea numărului de tineri dintr-o promoţie, dar şi a faptului că aproximativ 50% dintre cei care se înscriu la cursurile de licenţă nu le termină.

„Aici a fost o dezbatere în urmă cu vreo doi ani – nu este vorba de abandon şcolar, ci este un proces foarte complicat în urma căruia se ajunge în această situaţie. Unul este că luăm studenţi pe bază de dosar, lucru care se întâmplă şi în universităţile occidentale. Dar studenţii de la Drept termină aproape toţi, la Informatică la fel, pentru că acolo se dă concurs“, a spus prof.dr. Gheorghe Iacob.

El a precizat că la Informatică s-a ajuns la o cerere a pieţei atât de mare încât companiile recrutează studenţii încă din anul al II-lea, iar între universitate şi firme există o convenţie ca studenţii să fie lăsaţi să îşi termine studiile până la momentul angajării. Profesorul a specificat că se remarcă, între cei care nu termină cursurile de licenţă, faptul că sunt şi absolvenţi nepregătiţi care nu fac faţă la „Cuza“.

„Ştiu instituţii în Iaşi unde studenţii sunt trecuţi pentru că sunt norme care trebuie păstrate. Noi nu putem face aşa, «Cuza» trebuie să păstreze un standard. Am desfiinţat în ultimii trei ani aproape 300 de norme, am ajunge de la aproape 1.800 la sub 1.500. Am făcut şi eco­nomii în acest sens, dar încercăm să ţinem şi calitatea la un anumit nivel şi acesta se reflectă în gradul de promovare“, a completat prorecto­rul.

Comentarii