A cumpărat din Centrul Iaşului o bucată de gresie cu 750 lei, crezând că e smartphone

luni, 23 februarie 2015, 09:48
2 MIN
 A cumpărat din Centrul Iaşului o bucată de gresie cu 750 lei, crezând că e smartphone

Un tânăr de 25 ani a fost jucat pe degete de un individ chiar în centrul Iaşului. A crezut că l-a prins pe Dumnezeu de un picior, dând 750 lei pe un smartphone fără a-şi mai bate capul cu hârţogăraia tipică de la magazin. În scurt timp însă, băiatul şi-a dat seama că-şi cumpărase o bucată de gresie învelită într-o husă.

Într-una din zilele trecute, un tânăr de 25 ani stătea liniştit pe o bancă în parcul „Săulescu” din zona Piaţa Unirii. De el s-a apropiat un individ care i-a fluturat prin faţa ochilor un telefon inteligent nou, spunând că îi face o ofertă greu de refuzat. Tânărul i-a picat rapid în plasă. A scos 750 lei şi i-a înmânat „negustorului” care s-a făcut nevăzut ca prin farmec. Când s-a uitat mai bine la obiectul care îi apăsa greu în palme, a observat că era o bucată de gresie pusă într-o husă.

Păgubitul s-a dus abia după două zile la Poliţie să depună plângere. „În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune”, au precizat reprezentanţii IPJ Iaşi.

REGULI DE AUR pentru a-i ţine departe pe escroci:

Nu există scheme garantate pentru îmbogăţire.

Nu accepta imediat o propunere ce pare tentantă. Când crezi că ai identificat o oportunitate, documentează-te mai întâi pentru a lua o decizie corectă, în cunoştinţă de cauză.

Nu semna niciun document sau înmâna bani până nu faci propriile verificări ale persoanei/firmei cu care vrei să colaborezi.

Nu da niciodată bani sau date personale unei persoane pe care nu o cunoşti sau în care nu ai încredere. Acest lucru include şi transferul unor sume de bani în ţară sau străinătate prin metode de plată pe care nu le cunoşti/cu care nu eşti familiarizat.

Pe internet, accesează direct site-ul de care eşti interesat. Evită să utilizezi link-urile trimise prin email.

Nu te încrede în testimonialele „uimitoare“: găseşte din alte surse probe solide cu privire eficienţa unui produs sau succesul unei companii.

Întotdeauna caută consiliere independent – de specialitate şi legală – când este vorba de bani, timp sau angajamente.

Dacă ai identificat un escroc sau ai devenit victima lui, sesizează imediat poliţia.

Ţine minte: escrocii sunt vicleni şi inteligenţi. Ştiu cum să te manipuleze pentru a îşi atinge scopul.

Fii suspicios şi vigilent. Dacă ceva este prea frumos pentru a fi adevărat, probabil că te afli în vizorul unui escroc.

 

Comentarii