”Temele” lui Ştefan Georgescu, noul rector al UMF Iași

joi, 05 noiembrie 2015, 02:54
2 MIN
 ”Temele” lui Ştefan Georgescu, noul rector al UMF Iași

După cum a anunţat „Ziarul de Iaşi“ săptămâna trecută, noul şef al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, prof.dr. Ştefan Georgescu, a stabilit un record în rândul rectorilor instituţiilor de învăţământ superior din Iaşi: acesta a fost singur la Bucureşti, chemat de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, pentru a-şi ridica numirea oficială. 

Surse apropiate cabinetului ministrului au precizat că, în cadrul întâlnirii care a avut loc luni la Bucureşti, atât noul ordonator de credite al UMF Iaşi, cât şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, s-au pus de acord asupra atribuţiilor pe care le va avea acesta din urmă. Deşi legal va avea aceleaşi drepturi ca un rector întreg, sursele citate ne-au precizat că au convenit de comun acord ca misiunea principală a acestuia să fie organizarea alegerilor din iarnă într-un mod cât mai transparent şi mai eficient, pentru a nu plana niciun dubiu asupra viitoarei conduceri a instituţiei de învăţământ superior.

Mai mult, ministrul i-ar fi spus lui Ştefan Georgescu să respecte orice decizie va lua Comisia de Disciplină în cazul evaluărilor interne ale personalului administrativ bănuit că ar fi avut vreo implicare în cazul dosarelor modificate „din pix“ la admiterea studenţilor străini pe locurile cu taxă în valută.

Astfel, în mod oficial, de luni şi până după viitoarele alegeri, când ministrul va confirma dorinţa comunităţii academice şi îl va numi în funcţie pe noul rector, prof.dr. Ştefan Georgescu a preluat şefia universităţii. „Am discutat amănunte despre situaţia existentă cu ministrul şi am venit acasă cu temă de lucru, care este, bineînţeles, cea a necazului care există la nivel de universitate şi care este pe cale de a se rezolva în condiţii cât se poate de fericite, cred eu“, a precizat prof.dr. Ştefan Georgescu.

Acesta a adăugat că a convenit şi cu ministrul că, deşi nu este specificat concret în Legea Educaţiei Naţionale, poziţia sa este una interimară şi cu aceleaşi obligaţii şi responsabilităţi cu cea a unui rector ales. „Pentru că, dacă îi ziceţi ordonator de credite, rector sau orice altă denumire, cred că asta nu are niciun fel de relevanţă. Treburile de făcut sunt aceleaşi, şi trebuie să fie cineva care să le facă“, a precizat profesorul.

Reamintim faptul că la UMF Iaşi s-a petrecut o situaţie unică de până acum în sistemul de învăţământ românesc, de după aplicarea Legii 1/2011: rectorul a demisionat, locul său a fost luat de prorectorul responsabil cu strategia universitară, însă prorectoratul vacantat de acesta nu a mai fost ocupat şi, prin urmare, Senatul, în urma unei şedinţe încinse, a decis numirea în calitate de ordonator de credite a profesorului dr. Ştefan Georgescu, fost candidat la funcţia de rector în 2012.

 

Comentarii