De Business

Punem punctul pe știi

Antibiotice SA şi-a dublat exporturile de antiinfecţioase injectabile în SUA

marți, 02 august 2016, 01:50
3 MIN
 Antibiotice SA şi-a dublat exporturile de antiinfecţioase injectabile în SUA

In primele şase luni ale anului, compania farmaceutică a raportat vânzări totale în creştere cu 9% până la 143,8 milioane lei.

Penicilina produsă la fabrica de medicamente din Iaşi cucereşte treptat piaţa Statelor Unite ale Americii (SUA). Antibiotice SA şi-a dublat, în primele şase luni ale acestui an, exporturile de produse antiinfecţioase injectabile din gama penicilinelor pe piaţa americană. În schimb, exporturile companiei către Rusia, Comunitatea Statelor Independente, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est au rămas la nivelul anului trecut, conducerea Antibiotice afirmând că de vină peste această situaţie este conjuctura geopolitică. „În primul semestru al anului 2016, exportul de produse finite a crescut semnificativ. Principala creştere a fost realizată pe piaţa SUA, unde livrările s-au dublat comparativ cu perioada de referinţă a anului 2015. Antibiotice exportă în SUA produse antiinfecţioase injectabile din gama penicilinelor. De asemenea, s-a înregistrat o dublare a exporturilor şi în zona Europei în timp ce în alte zone, precum Rusia, Comunitatea Statelor Independente, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est, exporturile au rămas relativ la nivelul din 2015 din motive legate şi de conjunctura geopolitică din anumite pieţe de desfacere”, se precizează în raportului semestrial întocmit de conducerea Antibiotice SA, transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În semestrul I din acest an, veniturile din vânzările pe pieţele externe ale companiei Antibiotice au însumat 54,5 milioane de lei, indicator în creştere cu 18 procente faţă de anul 2015, când a fost realizată o valoare de 46,26 milioane lei. Aceste rezultate s-au obţinut în special din valorificarea produselor finite înregistrate la export, au subliniat în scris oficialii Antibiotice. Cele mai importante creşteri s-au consemnat în dreptul produselor sub formă de injectabile, utilizate în spitale pentru tratarea infecţiilor, capsulelor şi supozitoarelor.

„În contextul în care compania a început proiectul de construcţie a unei noi capacităţi de producţie pentru unguente şi supozitoare, creşterea vânzărilor pentru aceste forme farmaceutice reprezintă rodul strategiei de majorare a cererii acestora pe pieţele externe”, spune Mihai Stoian, directorul pe probleme de afaceri internaţionale în cadrul companiei Antibiotice SA. Per total, vânzările societăţii au crescut cu 9% în semestrul I din 2016, circa 143,8 milioane de lei fiind valoarea veniturilor din vânzări, înregistrată în primele şase luni ale acestui an de Antibiotice SA. Profitul brut aferent semetrului I din 2016 este de 18,85 milioane lei, faţă de 16,63 milioane lei, cât s-a consemnat în perioada similară a anului 2015. În intervalul ianuarie-iunie 2016, compania Antibiotice a raportat către BVB o cifră netă de afaceri de 89,4 milioane lei, în creştere cu 3,5% comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut.

„Potrivit datelor companiei de cercetare de piaţă Cegedim, în primul semestru al acestui an, Antibiotice a urcat o poziţie comparativ cu anul 2015 şi ocupă locul 12 în topul celor peste 300 de companii farmaceutice ce desfăşoară operaţiuni în România. În acest context, la finalul primului semestru al anului 2016, Antibiotice face parte din elita celor cinci companii din top 20 al căror portofoliu înregistrează creşteri comparativ cu perioada similară din 2015”, se mai arată în raportul întocmit de conducerea societăţii.  

 

 

Comentarii