Cele mai căutate școli pentru înscrierea copiilor. Colegiul de Artă va avea, în premieră, clasă pregătitoare

marți, 22 martie 2016, 02:57
3 MIN
 Cele mai căutate școli pentru înscrierea copiilor. Colegiul de Artă va avea, în premieră, clasă pregătitoare

În prima etapă, la clasa pregătitoare şi la clasa I, la Iaşi s-au înscris 96,3% dintre copiii care erau aşteptaţi. Care sunt cele mai căutate şcoli din Iaşi  

Înscrierile la clasa pregătitoare şi la clasa I se apropie de final, în condiţiile în care, în prima etapă, s-au înscris 96,3% dintre copiii care erau aşteptaţi. Restul, adică în jur de 1.000, au ocazia să se înscrie în cea de-a doua etapă, care se va prelungi până în august, permiţând astfel fiecărui copil să ajungă pe băncile şcolii.

În prima etapă, s-au depus în judeţul Iaşi 7.450 de cereri pentru cele 7.737 de locuri în cele 445 de clase. În mediul urban există în număr de 129 de clase, cu un număr de 3.163 de locuri, pentru care s-au înregistrat 3. 392 de cereri, adică cererea a depăşit oferta, iar în mediul rural există un număr de 316 clase, cu 4.574 de locuri, pentru care s-a depus deja un număr de 4.058 de cereri. În învăţământul special s-au depus doar 17 cereri pentru cele 64 de locuri din cele opt clase stabilite, iar în învăţământul privat s-a înregistrat un număr de 136 de cereri pe cele 309 locuri din cele 19 clase.

De menţionat că nu toate şcolile private au dorit să participe la centralizarea realizată de ISJ; prin urmare, numărul de cereri este mai mare. Noutatea vine cu introducerea unei clase pregătitoare, în premieră, la Colegiul de Arte „Octav Băncilă“, dar şi cu încă o clasă la Liceul „Waldorf“. „Ministerul a permis înfiinţarea clasei pregătitoare la Liceul de Arte, deoarece copiii cu vocaţie care voiau să se înscrie la această şcoală trebuiau să facă pregătitoarea în altă parte, apoi să se înscrie din clasa I aici, schimbau învăţătorul după un an. La Waldorf mai era nevoie de încă o clasă deoarece în cea pe care o au ei intră de regulă copiii lor de la grădiniţă şi nu mai sunt locuri pentru cei care vor să vină din afară. Acum au un spaţiu nou şi a fost loc pentru încă o clasă. La înscrierile la clasa pregătitoare au rămas ca probleme vizele de flotant care au un efect grav asupra unor şcoli şi unde se înregistrează depăşiri, cum ar fi la Şcoala Maiorescu, unde s-au înregistrat 118 cereri în plus. Rămân problemele de spaţiu, fluctuaţiile posturilor, dezechilibre între şcoli, la unele se va învăţa în două schimburi“, a menţionat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general.

Alte şcoli căutate de părinţi sunt „Otilia Cazimir“, unde s-au înregistrat 73 de ce­reri peste numărul de locuri (150 locuri), Şcoala „Haşdeu“ din Tătăraşi, unde sunt 175 de locuri, pe care s-au înscris 245 de copii, cu o depăşire de 70 de cereri, Şcoala „Carol I“, cu 46 de depăşiri (50 lo­curi), Şcoala „Gh. Asachi“, cu 29 de depăşiri (50 locuri), dar şi şcolile „Alexandru cel Bun“, „Ion Creangă“, „George Coşbuc“, „Ştefan Bârsănescu“, „Mi­ron Costin“, „Waldorf“ şi „Teodo­reanu“. Cele mai multe locuri au rămas libere însă la Şcoala „Ion Simionescu“, unde pe cele 174 de locuri s-au depus 137 de cereri (37 locuri neocupate), Şcoala „Elena Cuza“, unde pe cele 100 de locuri s-au înscris 66 de copii ( 34 locuri neocupate), Şcoala „Alexandru Vlahuţă“, unde sunt 25 de locuri neocupate, „Mihai Codreanu“, „Ion Neculce“ şi încă trei şcoli unde mai sunt încă 14 locuri neocupate, şcolile „Călinescu“, „Brătianu“ şi „Mârzescu“. Tot în această perioadă CJRAE din cadrul ISJ a evaluat 1.266 de copii, din care 1.152 pentru înscrierea la clasa pregătitoare şi 105 pentru grupa mare, dar şi 9 pentru orientare şcolară.

 

Comentarii