De Business

Punem punctul pe știi

Compania ieşeană care croieşte pentru H&M și Zara, afaceri de 23 milioane euro

joi, 27 aprilie 2017, 01:50
1 MIN
 Compania ieşeană care croieşte pentru H&M și Zara, afaceri de 23 milioane euro

Eurotex Company, patronată de omul de afaceri Marius Şandru, a încheiat anul 2016 cu o cifră de afaceri de circa 23 de milioane de euro, în creştere cu 12 procente faţă de nivelul din urmă cu doi ani. Compania, pentru care lucrează 321 de angajaţi, deţine la Iaşi o unitate de producţie şi un departament de creaţie şi colaborează cu branduri mari din modă precum H&M sau Zara. 

„Anul acesta este un an critic, în care afacerile ar putea creşte sau ar putea scădea. Sunt zvonuri că ar mai urma o creştere a salariului minim anul acesta. Dacă avem parte iar de o surpriză peste noapte, nu ştiu cum vom încheia anul“, a declarat Marius Şandru într-un interviu acordat „Ziarului Financiar”. Proprietarul Eurotex Company spune că afacerile din industria textilă au fost afectate de creşterea salariului minim pe economie, dar şi de decizia guvernului prin care a fost scăzută norma de muncă lunară a angajaţilor cu 3,3 ore.

„Companiile din industria textilă au o rată de profitabilitate cuprinsă între 6 şi 8%. În cazul în care se produce doar în lohn, cheltuielile salariale ale unui producător de textile reprezintă între 70% şi 90% din totalul cheltuielilor companiei, iar în aceste condiţii creşterea salariului minim pe economie, de 16% în acest an, depăşeşte marja de profitabilitate. De aceea, cred că jumătate dintre companiile din industria noastră vor fi afectate anul acesta. Niciodată norma de muncă nu a fost atât de mică, de 166 de ore pe lună, de regulă era în jur de 170 de ore pe lună. Acest lucru arată că, de fapt, costurile angajatorilor au crescut cu mai mult de 16%, cât a fost creşterea salariului minim”, a explicat Şandru pentru publicaţia citată anterior.

Comentarii