Cum să-ţi faci timp pentru toate

joi, 30 iunie 2016, 11:31
5 MIN
 Cum să-ţi faci timp pentru toate

De când mă ştiu, femeile se luptă să fie egale cu bărbaţii. Şi s-au luptat așa de bine și cu atâta eficienţă, încât au ajuns mai mult decât egale.

Cariera s-a bifat, partener de viaţă s-a bifat, mamă de copil s-a bifat, femeie de lume, nu mai discutăm. Ei bine, când să le faci pe toate cum se cuvine, când ziua n-are decât 24 de ore din care trebuie să dormi măcar vreo 6-7? Sacrifici de multe ori viaţa de familie, câteodată viaţa socială şi din ce în ce mai rar cariera. Dar vine un timp când îţi dai seama că bărbatul e mai mult asociat la plata facturilor, iar copilul a ajuns adolescent fără să-ţi dai seama când s-a întâmplat asta. Sau, dimpotrivă, având grijă de ai tăi, ai tăiat de pe listă idealurile din tinereţe. Cum să faci să le împaci pe toate, ca 40 de ani să n-ai mai multe regrete decât satisfacţii?

Stabilirea priorităţilor

În primul rând, acum, cât mai ai timp, ar trebui să stabileşti clar priorităţile. Se spune că, din sarcinile zilnice pe care le are o femeie, 20% sunt importante şi urgente. Celelalte pot fi amânate, delegate, chiar uitate. De pildă, dimineaţa lucrurile trebuie să meargă strună, să nu vă călcaţi în picioare nici la baie, nici în faţa micului dejun. De aceea, ar fi bine să vă treziţi pe rând. Să aibă fiecare minutele lui de intrare în ritmul noii zile. La serviciu, nu te arunca să faci tu totul, chiar dacă le ştii pe toate și ai senzaţia că tu rezolvi treburile mai bine ori doar vrei să arăţi cât de eficientă eşti! La început de săptămână, fă o listă cu ţinte potrivite pentru fiecare zi. Dacă până joi ai reuşit să le împlineşti, poţi face şi treburi în plus. Dacă nu, nu! Nu sta peste program dacă nu e necesar, fiindcă la un moment dat randamentul tău va fi minim. Crede-mă, ai nevoie să te limpezeşti! Bunăoară, se spune că unele dintre cele mai bune idei vin în somn.

Asocierea… familială

Familia este foarte importantă. Iar aici mă refer la faptul că dragostea, de bărbat şi de copil, împlineşte orice femeie. Chiar şi Regina Fecioară, cum a fost supranumită Elisabeta I a Angliei, a iubit şi a fost iubită, cu toate că nu s-a căsătorit niciodată. Aşa scrie în genele noastre, ale femeilor, că trebuie să propăşim umanitatea: să avem copii, casă şi bărbat – pe scurt, cămin. Cât de importantă ar fi cariera, dacă la 40 de ani aduni, tragi linie şi-ţi dă aproape zero la capitolul viaţă familială, te simţi frustrată, neîmplinită. Ce-i de făcut? Întotdeauna te vei ocupa de copil și vei fi alături de bărbat. Curăţenia poate fi făcută de o menajeră, iar mâncarea o pregătiți împreună, ca un concurs de Master Chef sau chiar ca o joacă erotică, mai ales că bărbaţilor chiar le place să gătească. Astfel, vă rămâne mai mult timp de petrecut împreună. Copilul poate fi implicat în treburile şi socotelile casei: se va simţi important și veţi petrece mai mult timp împreună.

Delegarea unor sarcini

La serviciu şi acasă deopotrivă. La serviciu, poţi delega sarcinile urgente şi mai puţin importante. Aşa e în firea lucrurilor, nimeni nu-ţi va reproşa nimic. Mai mult, învăţăceii, cei cărora li se dau astfel de sarcini, vor fi mulţumiţi că-şi pot dovedi râvna. Acasă, lucrurile stau cam tot aşa. Nu este nicio ruşine (şi nicio cheltuială majoră) să-ţi iei un ajutor pentru curăţenie. Dacă ţi se pare prea costisitor, apelează la soţ pentru spălatul vaselor şi la copil pentru datul cu aspirator. Rufele se spală, de regulă, singure, iar pentru lucrurile mai complicate şi curăţeniile generale, poţi apela la menajera pomenită. Altfel, vei pierde vremea doar gândindu-te de unde să începi, iar în final, toată lumea va fi nemulţumită. Rămân viaţa socială şi familia. Ei bine, astea merg mână-n mână. Cum ţi-a rămas mult timp, e numai bine să ieşiți împreună ori să stați acasă împreună. Dar e musai ca, măcar o dată pe lună, să-ţi rezervi câteva ore numai pentru tine: un pic de piguleală, o bârfă cu cea mai bună prietenă în oraş, o plimbare de una singură prin parc sau cine ştie ce altceva te relaxează. Câteva ore pe lună nu înseamnă mult, dar sunt numai ale tale!

Când să nu spui nu

Ei bine, ca să nu fii nevoită să tratezi cu universul să mărească ziua la 30 de ore, e recomandat să înveţi să spui nu din când în când. Nu-i prea complicat, e suficient să ştii cum să stabileşti priorităţile. E mai complicat însă să înveţi să nu spui nu când:

– eşti invitată în oraş, într-un loc sau la un eveniment unde-ţi face cu adevărat plăcere să mergi şi ai tendinţa să refuzi ca să-ţi faci timp pentru cine ştie ce alte îndatoriri (spălat, gătit, o lucrare suplimentară acasă);

– iubitul îţi propune o aventură de genul „învoieşte-te două ore de la serviciu, stăm acasă ca doi porumbei“; încearcă măcar o dată să-l asculţi, vei vedea ce bine-ţi va fi;

– copilul te roagă să faceţi ceva împreună şi-l tot amâni, în ideea că vei avea la un moment dat mai mult timp să stai cu el.

Femeia.ro

Comentarii