Date incendiare despre acuzațiile de mită aduse lui Alexe. PNL Iași, lovit în moalele capului

marți, 05 ianuarie 2021, 03:02
5 MIN
 Date incendiare despre acuzațiile de mită aduse lui Alexe. PNL Iași, lovit în moalele capului
Un nou scandal cu acuzaţii de corupţie zguduie Casa Pătrată, dar şi politica ieşeană. Preşedintele proaspăt ales al Consiliului Judeţean, Costel Alexe, este căutat de procurori pentru că ar fi pretins o mită de 22 tone de tablă unui combinat siderurgic. Indiciile arată că ar fi vorba de Liberty Galaţi, fostul Sidex, fostul ministru al Mediului oferind acestuia, potrivit DNA, în schimbul mitei, certificate verzi necesare la producţia de curent electric, produs secundar al combinatului. Oficial, DNA a cerut încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru luare de mită şi instigare la delapidare. Prima reacţie a lui Costel Alexe: „Nu am cerut şi nu am luat în întreaga mea activitate publică foloase necuvenite cu încălcarea legii“. Cum poate influenţa ancheta activitatea de la Consiliul Judeţean? În ce condiţii am putea merge din nou la vot? De ce ar fi divorţat în pripă soţii Alexe, Costel şi Raluca, chiar în preajma Crăciunului? Ce avere au împreună cei doi? Ce firme au ei, alături de fraţi, surori şi cumnaţi?

„Am aflat cu surprindere şi am luat act de comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind propunerea începerii urmăririi penale îndreptată împotriva mea“, afirma aseară Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi. El s-a referit la anunţul exploziv făcut de DNA cu numai câteva ore înainte, ieri la prânz, potrivit căruia procurorul şef DNA „a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referatul cauzei, în vederea sesizării Preşedintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale“.

Comunicatul – care nu precizează numele persoanei vizate, ci doar că e „fost deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcţia de ministru“ – menţionează infracţiunile de luare de mită şi instigare la delapidare. Acuzaţiile din cerere sunt de-a dreptul uluitoare.

Tablă de Sidex Galaţi contra certificate verzi?

„În perioada martie-aprilie 2020, persoana respectivă ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme. Foloasele respective, în cantitate de 22 tone (aprox. 103.000 lei), ar fi fost primite în datele de 23 aprilie 2020 şi 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrată de o rudă de-a sa“, precizează comunicatul DNA.

Certificatele de emisii de gaze cu efect de seră sunt cumpărate de regulă de producătorii de energie electrică pe combustibili fosili, care emit astfel de gaze în atmosferă. Un cost de achiziţie cât mai mic al acestor certificate, emise în număr tot mai restrâns de la an la an, aduce profit pe platformele de tranzacţionare a lor.

Comunicatul nu precizează despre ce combinat ar fi vorba. Însă, nu cu mult timp înaintea primirii primei tranşe din mita de care vorbeşte DNA, ministrul Alexe posta pe pagina sa de Facebook despre vizita sa la Combinatul Liberty Galaţi (fostul Sidex), vândut în 2019 de indienii de la LNM Holdings NV către grupul britanic Liberty, cel mai mare combinat de profil din ţară, şi care produce şi energie electrică. Vizită în cadrul căreia s-a discutat tocmai despre problemele de mediu ale fabricii.

„M-am bucurat să aflu că, la Galaţi, politica de dezvoltare a combinatului se bazează puternic pe principiile economiei circulare şi pe reducerea consumului de materie primă, fie că vorbim de apă, energie electrică sau combustibil. Îmi doresc ca eforturile în această direcţie să continue şi chiar să fie intensificate“, spunea Alexe, la finalul vizitei.

Şeful CJ, la mâna şefului statului

În replică la aceste acuzaţii, preşedintele Alexe a declarat: „Am încredere în actul de justiţie şi îmi doresc cât mai repede finalizarea acestui demers care va statua exact realitatea: nu am cerut şi nu am luat în întreaga mea activitate publică foloase necuvenite cu încălcarea legii“. El a adăugat că va oferi toată cooperarea şi transparenţa sa în faţa organelor judiciare.

În comunicat, DNA menţionează zece volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală. Potrivit Constituţiei, „numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor“ (art. 109). Cum Costel Alexe nu mai este deputat, mandat la care a renunţat cu două luni în urmă, după ce a depus jurământul ca preşedinte ales al CJ Iaşi, doar şeful statului este în măsură să încuviinţeze începerea urmăririi penale. Dacă se va ajunge la proces, competenţa de judecată aparţine curţii supreme, precizează acelaşi articol al legii fundamentale.

Chirica: „În acest moment, nu sunt pregătit să preiau organizaţia judeţeană, dar majoritatea decide“

„Am aflat cu neplăcută suprindere despre dosarul în care este vehiculat numele preşedintelui CJ Iaşi, Costel Alexe. Nu pot comenta acest subiect, dar, aşa cum am spus întotdeauna, instituţiile statului trebuie să-şi facă datoria (…) Dincolo de chestiunea juridică, sper ca domnul Costel Alexe să reuşească să-şi dovedească nevinovăţia şi, în felul acesta, tot acest subiect să se stingă“, a declarat primarul Mihai Chirica. El a adăugat că „în momentul de faţă, nu sunt pregătit să preiau organizaţia judeţeană“, dar că decizia aparţine „celor care o conduc şi a majorităţii care are dreptul a decide“.

A fi sau a nu mai fi preşedintele CJ

Cât priveşte poziţia lui Costel Alexe la şefia CJ Iaşi, legislaţia este clară, a afirmat primarul Iaşului. „Potrivit Codului Administrativ, pe perioada anchetei îşi va urma funcţia nestingherit. Singul lucru care l-ar scoate din cărţi este doar un arest preventiv care nu i-ar mai permite să-şi exercite drepturile“, a mai spus Mihai Chirica.

La rândul lui, Daniel Fenechiu, senator PNL, a explicat că „preşedintele CJ a fost ales de ieşeni şi că o decizie luată pe fondul acuzaţiilor DNA îi aparţine“.

Cât priveşte calitatea de membru PNL – şi implicit funcţia de preşedinte al PNL Iaşi – dacă, în funcţie de evoluţia lucrurilor, se va impune o decizie, aceasta va veni de la forurile partidului, conform Statutului PNL, dacă persoana urmărită penal nu va face nimic în acest sens, a mai spus Fenechiu aseară.

Şeful CJ şi dosarul

Costel Alexe este al treilea preşedinte al CJ pe numele căruia a fost deschis un dosar de urmărire penală din 2015 încoace. Predecesorul lui, Maricel Popa (PSD), a avut timp de doi ani sechestru impus pe avere, până când cercetările pe suspiciunea de abuz în serviciu s-au încheiat, iar dosarul a fost clasat. Înaintea lui, Cristian Adomniţei (PNL) a fost reţinut de procurorii DNA pe 7 mai 2015, sub acuzaţiile de favorizare a făptuitorului şi fals intelectual. Judecătorii au dispus ca ancheta să fie continuată cu preşedintele de atunci al CJ Iaşi în arest la domiciliu, ceea ce l-a determinat pe prefect să îl suspende pe Adomniţei din funcţie câteva zile mai târziu. El nu a mai revenit în fruntea CJ, fiind de altfel condamnat la închisoare, în primă instanţă, în noiembrie anul trecut.

VEDEȚI ȘI:

Informații din culise: divorțul lui Costel Alexe, firmele și averea familiei sale – AICI

Comentarii