De Business

Punem punctul pe știi

Hotelurile Astoria și Traian, scoase la vânzare. Firma care le administrează, în faliment

vineri, 21 octombrie 2016, 15:43
3 MIN
 Hotelurile Astoria și Traian, scoase la vânzare. Firma care le administrează, în faliment

Firma care administrează hotelul Astoria şi Traian din Iaşi a intrat în faliment. Hotărârea este definitvă. In acest context, sunt şanse foarte mari ca activele firmei să fie executate silit. Acţionarii firmei consideră că prin intrarea în faliment şansele de rambursare a datoriilor se vor reduce destul de mult. 

 

Hotelurile deţinute de omul de afaceri Dănuţ Prisecariu în Iaşi şi Botoşani vor fi scoase la vânzare, după ce Curtea de Apel a decis definitiv ca societatea Turism Moldova să intre în faliment. Decizia a fost luată pe 19 octombrie de judecătorii ieşeni ca urmare a recursului declarat de principalul creditor, Banca Comercială Română, împotriva sentinţei prin care a fost aprobat planul de reorganizare a societăţii. „Nu cunosc motivele care au stat la baza acestei soluţii. Aştept motivarea instanţei”, a spun Prisecariu.

Conform ultimului raport, Turism Moldova şi-a respectat graficul de plăţi impus prin planul de reorganizare, dar firma luxemburgheză Tonescu Finance, care a preluat creanţa de la BCR, a insistat pe faliment în acest proces. „Admite apelul formulat de creditorul Banca Comercială Română SA şi continuat de cesionarul în drepturi Tonescu Finance SARL, împotriva sentinţei civile nr 1435 din 29.09.2015, pronunţată de Tribunalul Iaşi – Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal, sentinţă pe care o schimbă în tot. Respinge cererea de confirmare a Planului de Reorganizare propus de debitorul S.C. Turism Moldova S.A. Trimite cauza judecătorului sindic, în vederea deschiderii de îndată a procedurii falimentului, in condiţiile art 140 alin 5, coroborat cu art 145 din legea 85/2014. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astazi, 19.10.2016”, conform soluţiei pe scurt publicată pe portalul instanţelor de judecată. 

Din ce se compune averea societăţii
 
Prin societatea Turism Moldova, Dănuţ Prisecariu operează hotelurile Grand Hotel Traian (68 de camere) şi Astoria (57 de camere) din Piaţa Unirii din Iaşi şi hotelul Rapsodia (150 de camere) din Botoşani. Pe fondul problemelor financiare, Turism Moldova, ce provine din privatizarea unei fostei întreprinderi de stat în 1991, a intrat în insolvenţă la propria cerere pe data de 23 septembrie 2014, cu dorinţa de a implementa un plan de reorganizare prin care să achite eşalonat principalele creanţe.
 
După definitivarea tabelului creditorilor, administratorul special Dănuţ Prisecariu, ajutat de administratorul judiciar Corneliu Mititelu, a propus planul care a fost validat de judecătorul sindic pe 29 septembrie 2015. Ultimul raport, aferent trimestrului IV din primul an de reorganizare (29 iunie-29 septembrie 2016), arată că planul este unul viabil, veniturile obţinute de societate fiind suficiente atât pentru plata cheltuielilor curente, cât şi pentru respectarea graficului de plăţi. Astfel, în ultimele şase luni, a fost achitat peste un milion lei pentru creditorii garantaţi Tonescu Finance (cesionar BCR), OTP Bank şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice.
 
Şanse mai mici de recuperare a datoriilor 

Conform tabelului definitiv de creanţe, Turism Moldova avea de plătit creanţe născute anterior intrării în insolvenţă în cuantum de 41 milioane lei, însă în prezent, ca urmare a cesiunii de creanţă a BCR şi a plăţilor efectuate conform graficului mai sunt de plată 38,8 milioane lei către creditori. În planul de reorganizare, Prisecariu a menţionat că „vânzarea în acest moment a patrimoniului ar reduce şansele de recuperare a creanţelor şi ar duce la înstrăinarea acestuia la o valoarea inferioară faţă de valoarea sa reală”. „Continuând activitatea, creşte considerabil gradul de vandabilitate al bunurilor unei societăţi «active», faţă de situaţia valorificării patrimoniului unei societăţi «moarte», nefuncţionale”, conform planului.

Cu alte cuvinte, programul de plăţi prevedea acoperirea unei sume de 24,1 milioane lei din pasiv, în timp ce prin vânzarea forţată (în procedură de lichidare) se preconizează primirea unei sume de 22,56 milioane lei. În prezent, rapoartele de evaluare realizate în cadrul procedurii sunt contestate de BCR, astfel că nu se ştie exact suma la care vor fi scoase la vânzare cele trei hoteluri.  

Comentarii