VIDEO&FOTO: Primul pasager din pasaj: Gheorghe Nichita într-un autobuz UPDATE

luni, 15 decembrie 2014, 16:25
2 MIN

Pasajul subteran „Mihai Eminescu“ de la Fundaţie a fost deschis circulaţiei astăzi. Slujba de sfinţire a fost ţinută de ÎPS Teofan. În primul autobuz care a trecut prin tunel a urcat primarul Gheorghe Nichita.

UPDATE ORA 16:00

Şoferii sunt de acum dirijaţi de agenţi ai Poliţiei Rutiere spre pasaj. Se poate circula pe acolo fără probleme. Prin tunel trec şi autoturisme mici şi autobuze.

VEZI GALERIA FOTO

Aproximativ 200 de ieşeni au asistat la tăierea panglicii. Unii dintre ei, care protestează de obicei în faţa Primăriei, i-au adresat cuvinte grele edilului. "Nichita, strânge burta că nu încapi în pasaj", "10 milioane euro aruncaţi pe geam", "Ne-aţi adus la sapă de lemn" – acestea au fost câteva dintre mesajele adresate de nemulţumiţi.

UPDATE ORA 09:45

În mijloacele de transport în comun au fost lipite afişe prin care municipalitatea îi invită pe ieşeni să participe la inaugurarea oficială a pasajului. Invitatul de onoare la ceremonie va fi mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan.

Pasajul are o lungime totală de 286 de metri, inclusiv rampele de acces în subteran şi o lăţime de 10 metri, permiţând accesul vehiculelor cu o înălţime maximă de 5 metri. Pasajul face parte din proiectul de modernizare a axei Est-Vest, Păcurari – Piaţa Eminescu – bd. Independenţei – Elena Doamna. Lucrările au presupus refacerea tramei stradale pe o lungime de 6,3 km şi a liniei de tramvai de pe Elena Doamna, pe o lungime de 1,1 km, ca şi reamenajarea spaţiilor verzi pe o suprafaţă de 10.700 mp. Proiectul a avut o valoare totală de 78,4 milioane lei.

Pasajul subteran ar fi trebuit inaugurat încă din vara anului trecut, termenul de finalizare a lucrărilor fiind însă amânat în mai multe rânduri. Prin vocea liderului consilierilor locali, Marius Dangă, liberalii au caracterizat drept un „eşec răsunător“ proiectul pasajului subteran, cerând totodată anularea manifestărilor de inaugurare a acestuia. „În mod normal, darea în uz a pasajului «Mihai Eminescu» nu ar trebui să fie marcată de fast, ci de discreţie. Prin urmare, fac apel la logica pe care pare că o pierdeţi zilnic şi vă solicit să renunţaţi la ideea festivităţilor şi să vă rezumaţi doar la deschiderea traficului“, i s-a adresat Dangă primarului Gheorghe Nichita prin intermediul unui comunicat.

Comentarii