Elevii ieşeni, invitaţi să doneze fructe şi legume celor nevoiaşi

marți, 18 noiembrie 2014, 02:57
2 MIN
 Elevii ieşeni, invitaţi să doneze fructe şi legume celor nevoiaşi

Campania derulată sub egida Ministerului Educaţiei are loc între 17 şi 21 noiembrie.

În perioada 17-21 noiembrie, în şco­lile din judeţul Iaşi va avea loc o campanie socială de sprijinire a persoanelor aflate în dificultate. „Săptă­mâna legumelor şi fructelor donate“ este cuprinsă în Calendarul Acti­vi­tăţilor Educative Naţionale fiind un demers al Strategiei Naţionale de Ac­ţiune Comunitară (SNAC) în care se implică voluntarii, elevi şi profesori, din fiecare unitate de învăţământ.

Sco­pul acestei campanii este acela de a sensibiliza elevii şi profesorii din şcoli cu privire la situaţia dificilă în care se află cei care nu au bani de alimente. „Prin acest demers se intenţionează consolidarea abilităţilor copiilor de a trăi împreună cu ceilalţi într-o socie­tate unită şi solidară în care contează valenţele umanitare, implicarea, an­ga­jamentul, responsabilitatea. Cam­pa­nia „Săptămâna legumelor şi fruc­telor donate“ implică colectarea de legume şi fructe de către elevii voluntari implicaţi în programul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară la nivelul unităţilor de învăţământ şi donarea lor familiilor aflate în dificultate sau unor instituţii sociale“, a declarat Gabriela Raus, coordonator judeţean SNAC, inspector pentru învăţământ special în cadrul ISJ.

În prima etapă se vor identifica persoanele cu dificultăţi economice, apoi se va prezenta în unităţile şcolare campania şi scopul ei. Va urma colectarea de fructe şi legume şi dirijarea acestora către familii. Acum doi ani, această campanie a avut un impact social deosebit în cele 70 de şcoli şi grădiniţe din judeţ, în care au fost antrenaţi 5.501 elevi şi preşcolari, dar şi un număr de peste 650 de cadre didactice.

De pe urma acestui proiect, au beneficiat atunci 3.658 de persoane defavorizate, iar cantităţile donate au ajuns la 14.500 de kilograme de fructe şi legume. Pe lângă acestea, s-au mai strâns şi 266 kilograme de făină albă, mălai, paste făinoase, 47 litri de ulei, 16 borcane de zacuscă, 13 kilograme de orez, 12 de zahăr, 74 borcane de compot, dulceaţă şi gem dar şi dulciuri şi sume în bani.

Beneficiarii au fost persoane din categorii defavorizate: elevi cu dizabilităţi din şcoli speciale sau din centre de plasament, familii aflate în dificultate din comunităţi apropiate şco­lilor, bătrâni din instituţii de ocrotire socială.

Comentarii