EXCLUSIV: Un exploziv dosar de trafic de influenţă stă la baza dosarului Nichita. De aici s-a ajuns la blondă

marți, 05 mai 2015, 01:55
6 MIN
 EXCLUSIV: Un exploziv dosar de trafic de influenţă stă la baza dosarului Nichita. De aici s-a ajuns la blondă
„Ziarul de Iaşi“ a aflat că primarul face obiectul unui dosar de trafic de influenţă şi favorizarea făptuitorului, aflat pe rolul DNA Bucureşti, dar nu se ştie calitatea sa în această speţ.ă. Surse judiciare au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că acest dosar se află în verificări la DNA, el fiind înregistrat urmare a unei sesizări din oficiu.
Informaţii despre existenţa acestui dosar, cu acuzaţii mult mai grave decât cele din dosarul filajului amantei, se regăsesc şi în referatul de arestare întocmit de procurori împotriva primarului. În acest document, obţinut de „Ziarul de Iaşi“, se arată că dosarul pentru care edilul a fost dus la arestare a fost disjuns din cel de trafic de influenţă.
Surse judiciare mai spun că pe rolul parchetelor din Iaşi a existat, de asemenea, un dosar cu privire la urmărirea Adinei Samson, acesta fiind declinat la DNA. Procurorii de la Bucureşti au aflat despre activităţile de supraveghere instrumentate de Nichita în timp ce investigau traficul de influenţă

Situaţiile inedite în care primarul Iaşului a implicat Poliţia Locală din oraş au fost descoperite de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în timp ce aceştia îl investigau pe primar într-un alt dosar, în care acuzaţiile par a fi mult mai grave. Gheorghe Nichita este cercetat în prezent, de către structura centrală a DNA, într-un dosar deschis în luna septembrie a anului trecut şi în care s-a început urmărirea penală pentru trafic de influenţă şi favorizarea făptuitorului, susţin sursele „Ziarului de Iaşi“.

Existenţa acestui dosar este confirmată şi de DNA în referatul de arestare preventivă emis pe numele lui Gheorghe Nichita, obţinut de reporterii „Ziarului de Iaşi“. Tot în acest document sunt menţionate punctual şi infracţiunile pentru care s-a început urmărirea penală, însă nu sunt oferite informaţii cu privire la situaţia de fapt şi cu privire la alte persoane care ar putea fi implicate.

Cum au ajuns procurorii pe urmele blondei lui Nichita

Pe 23 septembrie 2014, procurorii DNA Bucureşti emiteau ordonanţa 402/P/2014, prin care începeau urmărirea penală cu privire la infracţiunile de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, complicitate la cumpărare de influenţă şi favorizarea făptuitorului. Urmărirea penală era începută după ce, cu o zi înainte, pe 22 septembrie, la sediul DNA se întocmea un proces-verbal de sesizare din oficiu cu privire la aceste infracţiuni.

Printr-o ordonanţă din 29 ianuarie 2015, DNA dispunea disjungerea din acel dosar a unei alte cauze în care urmărirea penală era începută pentru infracţiunile imputate în prezent lui Nichita. Tot atunci s-a format dosarul 57/P/2015, în cadrul căruia anchetatorii au efectuat percheziţiile de la Primăria Iaşi şi în care Gheorghe Nichita, Liviu Hliboceanu şi Ştefan Avîrvarei au fost reţinuţi şi duşi la arest. Surse juridice au confirmat ieri, pentru „Ziarul de Iaşi“, că dosarul de trafic de influenţă în care ar fi vizat Gheorghe Nichita nu a fost încă închis de către procurori, nefiind emisă nicio soluţie în acest sens. „Ziarul de Iaşi“ a solicitat în cursul zilei de ieri informaţii oficiale despre dosar, însă până aseară instituţia nu a remis un răspuns. Un dosar referitor la modul în care primarul Gheorghe Nichita îşi urmărea amanta a existat şi la un parchet local din municipiul nostru. Acest dosar a fost însă declinat la DNA.

De ce e DNA competent să soluţioneze astfel de dosar

După declaraţia premierului Victor Ponta, care a spus, în urmă cu câteva zile, la o emisiunea televizată, că nu ştia că „pentru spionarea unei iubite eşti arestat preventiv“, în spaţiul public au apărut unele critici cu privire la motivele pentru DNA investighează un caz de acest gen. Lăsând la o parte latura tabloidă a cazului, experţii în drept susţin că din punct de vedere procedural nu se pune problema ca DNA să nu fi avut competenţă pentru a cerceta un dosar referitor la filajele lui Nichita.

Judecătorul Cristi Dănileţ, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, ne-a explicat că DNA poate efectua cercetări şi pentru alte infracţiuni decât cele pentru care are competenţă, însă numai în situaţia în care dosarul este deschis pentru o faptă ce atrage competenţa acestui Parchet. „Dacă DNA descoperă în timpul cercetării penale şi alte fapte conexe celor pentru care are competenţă de cercetare, poate continua dosarul şi pentru acele infracţiuni descoperite“, a explicat Dănileţ.

Acesta a mai arătat că procurorii anticorupţie ar trebui să-şi decline competenţa celorlalte parchete doar în cazul în care, în momentul sesizării, constată că faptele de care este suspectată o persoană nu sunt din sfera celor ce pot fi analizate de DNA. Conform statutului, DNA poate efectua cercetări pentru infracţiuni de corupţie (luare de mită, trafic de influenţă etc.) sau asimilate celor de corupţie, cum este instigarea la abuz în serviciu de care este acuzat Gheorghe Nichita.

De altfel, faptul că DNA a fost competentă să cerceteze acest caz reiese şi din aceea că Tribunalul Bucureşti a soluţionat propunerea de arestare, la fiecare solicitare de mandat de arestare judecătorii verificând competenţa parchetului care îl solicită.

Referat Nichita by Ionut Benea

Ce mai conţine referatul de arestare

Primele interceptări din dosarul filajelor primarului Nichita, ataşate la această cauză, datează de pe 30 ianuarie 2015, la o zi după ce procurorii deshiseseră dosarul. Există însă varianta ca telefonul edilului de Iaşi să fi fost interceptat şi mai devreme, în cadrul dosarului de trafic de influenţă menţionat.
În referatul de propunere a arestării preventive, procurorii detaliază modul în care Nichita i-ar fi transformat în executanţi pe şefii de la Poliţia Locală, dar şi pe angajaţii acestei instituţii. În acelaşi document se mai arată că Nichita ar fi dispus şi supravegheri ale unor persoane care se întâlneau cu Adina Samson. Relevante în acest sens sunt şi stenogramele în care edilul spunea că vrea să „ştie tot“ despre un cetăţean englez, Robert Wosley, care s-a întâlnit cu Samson şi despre care Nichita voia să afle dacă „e însurat, nu-i însurat, are soţie aici, nu are aici, are la Londra, unde-o are…“.

Tot în referat mai este descrisă o situaţie din 15 aprilie, atunci când Adina Samson i-a dat un SMS primarului în care a spus că este urmărită de un Seat negru. Era vorba de maşina unui detectiv particular angajat pentru a o urmări pe amanta primarului. Ulterior, Ştefan Avîrvarei îl sună pe detectiv şi îi transmite, codificat, să se retragă: „să plece…nu-i parcat bine, urmează s-o ridice“, a transmis Avîrvarei. „După ce Adina Samson i-a transmis lui Nichita Gheorghe faptul că este urmărită de un autoturism, între cei doi a avut loc un schimb de mesaje în care edilul a încercat să o convingă pe interlocutoarea sa că el nu are nicio legătură cu persoanele despre care aceasta crede că o urmăresc“, se arată în referat.

Tot în document se mai arată că Avîrvarei a comandat unui detectiv particular să o urmărească pe Adina Samson şi când aceasta se afla în concediu, indicându-i detectivului să facă şi fotografii. Detectivul a urmărit-o astfel pe Samson până la Suceava, fiind ajutat de un aparat GPS pe care Adina Samson îl avea montat pe maşină. „În activitatea de verificare sunt implicate mai multe persoane, respectiv funcţionari ai Poliţiei Locale aflaţi în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, fiind folosită inclusiv logistica instituţiei în interesul personal al edilului Nichita Gheorghe“, notează procurorii DNA. Într-o altă zi, de pildă, primarul Gheorghe Nichita i-ar fi spus şefului Poliţiei Locale să trimită o angajată a instituţiei la o sală de sport pentru a vedea dacă amanta sa este acolo.

Pe 22 aprilie, Nichita i-a dat un telefon mobil Adinei Samson, folosindu-se de pretextul că vrea să elimine orice dubiu că aceasta ar avea telefonul ascultat. În realitate, în noul telefon Nichita comandase să fie instalat un soft de tip spy, care intercepta toate comunicaţiile purtate de Adina Samson.
Contestaţia DNA cu privire la eliberarea lui Nichita şi a celor doi şefi din Poliţia Locală se va judeca în cursul zilei de vineri.

Ziua în care Nichita a ajuns după gratii

După 12 ani de linişte la Primărie, Gheorghe Nichita a avut ieri primele probleme serioase cu legea. Sculat din somn de berbecele jandarmilor, primarul a fost ridicat de procurorii DNA şi dus la audieri într-un dosar în care primele informaţii, oferite pe surse, conturează o situaţie îngrijorătoare: Nichita ar fi transformat Poliţia Locală în propria echipă de investigaţii.

 

 

Comentarii