EXCLUSIV Zece bolnavi de hepatită C primesc un tratament nou de 8.000 euro pe lună

miercuri, 24 iunie 2015, 01:57
2 MIN
 EXCLUSIV Zece bolnavi de hepatită C primesc un tratament nou de 8.000 euro pe lună

Pentru 3 luni, medicamentele vor costa 1,1 milioane de lei şi reprezintă o donaţie a unei companii farmaceutice.

Câţiva pacienţi ai Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” diagnosticaţi cu hepatită virală C au primit o şansă unică pentru tratarea afecţiunii. Cei zece bolnavi cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani, originari din judeţ, beneficiază gratuit începând de zilele acestea de tratament cu Simeprevir, o moleculă nouă, aprobată în 2014, care garantează în proporţie de 98% vindecarea de hepatita C. Tratarea bolnavilor este posibilă în baza unei donaţii de 1,1 milioane a companiei farmaceutice Janssen.

Acordul dintre Spitalul de Boli Infecţioase şi Janssen a fost încheiat în martie, atunci când compania a asigurat că pune la dispoziţia spitalului medicamentul dacă medicii infecţionişti identifică într-un timp relativ scurt acei bolnavi care au făcut recădere după primele şase luni în care au terminat tratamentul cu interferon şi ribavirină.

„Ne-am organizat repede şi în scurt timp fiecare şef de secţie a găsit câte doi astfel de bolnavi. Acum cei 10 pacienţi pot începe tratamentul sub observaţia medicului curant. Valoarea donaţiei este de 1,1 milioane de lei, cam cât investeşte spitalul în medicamente timp de patru luni”, a explicat dr. Mihnea Hurmuzache, şeful secţiei I a spitalului, manager interimar al unităţii medicale în momentul încheierii colaborării cu compania farmaceutică Janssen.

Potrivit infecţionistului, o singură cutie cu 28 de comprimate pe bază de Simeprevir costă 8.000 de euro şi asigură tratamentul pentru patru săptămâni, bolnavul fiind îndrumat să ia câte o pastilă pe zi. În baza acordului, fiecare pacient va beneficia de tratament timp de trei luni, ceea ce înseamnă că un bolnav va primi gratuit medicaţie în valoare de 24.000 de euro. Până să înceapă acestă cură medicamentoasă, cei zece bolnavi au urmat schema clasică de tratament indicată în infecţia cu virusul hepatitic C, şi anume interferon şi ribavirină.

Odată selectaţi de medicii infecţionişti pentru a beneficia de tratamentul pus la dispoziţie de compania Janssen, bolnavii vor adăugă tratamentului cu interferon şi ribavirină molecula Simeprevir. Hepatita virală C se transmite prin contactul cu sânge sau produse de sânge infectat.

În România, acest mod de transmitere a reprezentat o problemă reală până în 1992 când a fost introdus screeningul pentru anticorpii virusului hepatitic C. În prezent, cea mai frecventă metodă de transmitere a infecţiei este prin consumul de droguri intravenoase. Potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, începând de anul acesta, bolnavii diagnosticaţi cu hepatită C vor beneficia de terapie fără interferon. 

Comentarii