De Business

Punem punctul pe știi

Fermierii ieşeni pot cere bani pentru agricultura ecologică

vineri, 17 martie 2017, 02:50
1 MIN
 Fermierii ieşeni pot cere bani pentru agricultura ecologică

Începând de luna aceasta, ieşenii care deţin terenuri agricole situate în zonele eligibile pentru pachetele de agro-mediu şi climă dar şi fermierii care care practică agricultura ecologică pot să solicite la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Iaşi plăţi compensatorii. Alocările acestor măsuri depăşesc 2,9 mld. Euro. 

Noutăţile acestui an, pe măsuri,  sunt majorarea nivelului plăţilor acordate pentru unele din pachetele aplicabile pe pajişti permanente, şi anume, se înregistrează o creştere cu cca. 50 EUR/ha/an faţă de anii precendenţi, majorarea plăţilor cu 5-11 EUR/ha/an în funcţie de tipul de zonă afectată de constrângeri naturale şi eliminarea sau simplificarea unor condiţii. Cererile unice de plată pentru aceste măsuri se pot depune până la jumătatea lunii mai la sediul APIA din Copou.

„Prin aceste măsuri s-a asigurat atât compensarea utilizatorilor de terenuri agricole situate în zone unde activităţile agricole sunt afectate de condiţii naturale nefavorabile, dar şi compensarea pierderilor de venituri şi a cheltuielilor suplimentare înregistrate de fermierii care adoptă în mod voluntar practici agricole extensive, cu impact redus asupra mediului, în scopul menţinerii valorii de mediu ridicate a terenurilor agricole: protecţia biodiversităţii, protecţia apei, protecţia solului, reducerea emisiilor poluante şi adaptarea la efectele schimbărilor climatice”, au precizat reprezentanţii APIA. 

 

 

Comentarii