FOTO O ciupercă „extrem de frumoasă”, de doar 1 mm înălţime descoperită în Danemarca

joi, 19 februarie 2015, 09:27
1 MIN

Oamenii de ştiinţă din Danemarca au descoperit o nouă specie minusculă de ciuperci pe care o consideră atât de frumoasă că doar un nume latin i s-ar potrivi, relatează BBC.com.

Hirticlavula elegans a fost găsită în pădurile din nordul Danemarcei, și la doar 1mm înălțime aceasta este extrem de dificil de reperat fără o lupă, a declarat un cercetator pentru site-ul de știri Videnskab. "Este foarte, foarte mică, de aceea nu a fost descoperită înainte", a spus Thomas Laessoe, micolog la Universitatea din Copenhaga.

O privire îndeaproape a ciupercii arată că aceasta este "extrem de frumosă". "De aceea i-am dat denumirea în limba latină elegans – adică elegant", a detaliat micologul.

Experţii spun că se întâmplă foarte rar să se găsească specii necunoscute în Danemarca, și deşi această ciupercă a fost reperată pentru prima dată în 1995, nu a fost suficient material ADN pentru a lucra. Acum a fost descoperită atât în ​​Danemarca, cât și în sudul Norvegiei.

Dacă Hirticlavula elegans este comestibilă încă nu se ştie, dar pare puțin probabil ca noua descoperire să pară atrăgătoare pentru gurmanzi: "Din cauza dimensiunilor sale, este greu de spus dacă poţi afirma că simţi ciurperca în gură sau nu", a afirmat Laessoe. 

Comentarii