Şuţii pun stăpânire pe oraş!

Furturile din poşete sau buzunare s-au înmulţit uluitor. Ştiţi asta, dlor şefi ai IPJ?

luni, 30 ianuarie 2017, 02:50
6 MIN
 Furturile din poşete sau buzunare s-au înmulţit uluitor. Ştiţi asta, dlor şefi ai IPJ?

Un fenomen greu de stăpânit ia amploare tot mai mare, parcă de la lună la lună,  la Iaşi. Dacă în urmă cu câţiva ani era raportat un furt din buzunar sau poşetă, pe stradă sau în mijloacele de transport în comun, chiar şi o dată la 2-3 zile, acum se pleacă de la două pe zi. Reţelele sociale "vuiesc" practic de tot mai multe cazuri care de care mai revoltătoare. S-a ajuns până acolo încât un astfel de şuţ de buzunare să fie prins de Poliţie "la lucru" chiar şi de două ori într-o zi. Mai grav este că majoritatea hoţilor sunt copii sub 14 ani, care nu răspund penal, dar care au în spate escroci cu care nu e indicat să te pui. Poliţia pare să nu mai poată stăpâni acest fenomen grav, sfătuindu-ne doar să fim mai atenţi.

Anul trecut, Poliţia ieşeană a avut sute de dosare în lucru cu furturi din buzunare: 600 de plângeri de furt. Anul acesta pare însă să fi început şi mai „bine“ pentru poliţişti: zilnic se confruntă cu cel puţin două furturi de acest gen. Oamenii legii spun însă că, dintre cele circa 600 de plângeri de furturi de anul trecut, 20% ar fi pierderi, însă proprietarii le-au dat ca fiind furate. De asemenea, mai grav: un număr mare de cazuri de furturi sunt comise de copii sub 14 ani, care nu răspund penal. Anul trecut, un copil a fost prins la furat, de două ori în aceeaşi zi. Joia trecută, două minore au reuşit să fure telefonul şi portofelul unei tinere de 18 ani, în zona aglomerată din complexul Tudor Vladimirescu – Iulius Mall. Copilele au fost trimise de oamenii legii acasă, însă părinţii acestora au fost amendaţi cu câte 500 de lei. dacă vor plăti vreodată aceşti bani. Poliţiştii mai spun că se confruntă cu foarte multe furturi comise şi în Palas, dar şi în zona dintre Palatul Culturii şi Moldova Center.
 
Poliţia: Unii se fură singuri
 
Reţelele de socializare de pe Internet abundă de reclamaţii ale ieşenilor care au rămas fără portofele sau telefoane mobile. Mulţi dintre cei cărora le-au fost furate portofelele vor doar documentele din interior, şi nu se mai gândesc la bani. Potrivit statisticilor, anul trecut au fost reclamate 600 de astfel de furturi la Poliţia Iaşi. O parte dintre acestea au fost comise în tramvaie, autobuze sau pe stradă, în zonele centrale aglomerate. De asemenea, multe furturi au fost comise de către copii, care nu răspund penal pentru fapte. Însă, poliţiştii spun că o parte dintre reclamaţiile de furt sunt de fapt pierderi. „Mai este o categorie de persoane care îşi imaginează că, dacă îşi pierd cartea de identitate, sau permisul, ei cred că sunt amendaţi în momentul în care merg la instituţii să îşi facă altul. Şi vin la poliţie, îl declară ca fiind furat, iar noi îi eliberăm o dovadă că se fac cercetări. Dar acest fapt ne încurcă pe noi, şi ne încarcă munca. Mai sunt o altă categorie de persoane care îşi asigură telefoanele, le declară ca fiind furate, ca să îşi încaseze banii de asigurare. Acest lucru nu reprezintă realitatea. Deci nu sunt 600 de furturi. Dintre cele 600 de furturi reclamate, furturile reale sunt într-un număr mai mic. Cam 20% dintre reclamaţiile de furt nu sunt reale“, au precizat poliţişti de la Biroul de Investigaţii Criminale (BIC) Iaşi.
Poliţiştii mai atrag atenţia că un număr semnificativ de furturi au avut loc în complexul Palas, sau în zona pietonală dintre Palatul Culturii şi Moldova Center. Poliţiştii au adăugat că furturile ar trebui să fie anunţate cât mai repede, altfel, speranţele că hoţul va fi identificat scad considerabil. „Infracţiunile de furt din buzunare sunt foarte greu de probat. Persoana vătămată nu ştie în cele mai multe cazuri că i-au fost furate bunurile decât după o perioadă destul de însemnată de timp de la comiterea furtului. Aşa că victima nu poate furniza nici semnalmente, iar martori nu sunt, că altfel anunţa victima că i-a fost furat ceva. În aceste cazuri, lucrăm «în orb», nu avem nimic de care să ne legăm. Practic, nu sunt lăsate urme“, au mai spus cei de la BIC. Şase hoţi copii prinşi în două zile
 
Anul trecut, 60 de cazuri de furturi din buzunare rezolvate de oamenii legii au fost comise de minori sub 14 ani. Numai miercuri şi joi, săptămâna trecută, poliţiştii au dus la cercetări şase minori suspectaţi de furturi din tramvaie sau mijloace de transport în comun. Joi, în zona Tudor Vladimirescu, unei tinere în vârstă de 18 ani i-au fost furate un telefon mobil şi por­tofelul, chiar de către două minore. „Fapta ar fi fost comisă în jurul orei 14, în zona Tudor Vladimirescu, de către două minore. Cele două minore au fost încredinţate părinţilor, care au fost sancţionaţi cu amendă în valoare de 500 de lei fiecare şi a fost deschis un dosar penal pentru furt“, a precizat Anca Vîjiac, din cadrul Poliţiei. Autorii sub 14 ani nu răspund însă penal. Victima furtului de mai sus a fost contactată ulterior de poliţişti, care, până să fie abordată, nici nu realizase că îi dispăruse portofelului din poşetă. Tot joi, după o oră de la furtul din geanta tinerei de 18 ani, călătorii dintr-un tramvai au sunat la Poliţie şi au reclamat că un grup de patru copii au încercat să-i sustragă unui călător un telefon mobil. „La data de 26 ianuarie, în jurul orei 15, poliţiştii locali din cadrul Serviciului Siguranţa Circulaţiei au fost sesizaţi cu privire la faptul că mai mulţi minori care se aflau într-un mijloc de transport în comun care circula în zona Piaţa Unirii au încercat să sustragă un telefon mobil din buzunarul unei persoane. Poliţiştii au ajuns operativ la mijlocul de transport în comun, ocazie cu care au reţinut patru minori cu vârste cuprinse între 14 şi 15 ani, domiciliaţi în municipiul Iaşi. Persoanele au fost conduse la Poliţia Municipiului Iaşi, pentru continuarea cercetărilor“, se arată în comunicatul celor de la Poliţia Locală.
 
Prefectul cere „plan de acţiune“
 
Acestea sunt însă cazuri fericite. Cele mai multe astfel de furturi rămân cu paguba definitivă a victimelor. Înmulţirea furturilor a trezit însă îngrijorări chiar şi la nivelul Prefecturii. Săptămâna trecută, şeful in­stituţiei a cerut oficial Poliţiei luarea de măsuri împotriva hoţilor de buzunare. Pre­fectul Marian Grigoraş a solicitat reprezentanţilor IPJ întocmirea unui plan concret de combatere a acestor furturi. „Senzaţia mea este că, în ultima vreme, furturile din buzunare s-au înmulţit. Astfel de cazuri se întâlnesc în special în mijloacele de transport în comun şi în locurile publice aglomerate. Reprezentanţii IPJ mi-au transmis că aveau în atenţie această problemă şi că intenţionează să intensifice colaborarea cu Poliţia Locală, cu Inspectoratul de Jan­darmi, pentru a combate ceea ce pare a deveni un fenomen“, declara presei prefectul. Planul de măsuri privind combaterea furturilor din buzunare se referă însă doar la informarea populaţiei şi la recomandări pentru prevenirea.
 
Poliţia ne cere atenţie mai mare
 

Conform reprezentanţilor IPJ, principala modalitate de combatere a furturilor din buzunare este atenţia. „Chiar miercuri am avut o şedinţă la inspectorat exact pe această temă. Problema este că hoţii sunt de regulă minori care nu răspund penal, iar părinţii, care ar trebui să-i supravegheze, sunt în fapt principalii beneficiari ai furturilor“, spune comisarul şef Costel Gîtlan, adjunctul şefului IPJ. Ca urmare, lucrurile par clare: să fim atenţi, că altfel nimeni nu ne poate ajuta prea mult.  

 

 

Comentarii