Oraşul cufundat în beznă. Ieşenii vor ca luminile stradale să fie stinse mai târziu

marți, 20 octombrie 2015, 08:41
2 MIN
 Oraşul cufundat în beznă. Ieşenii vor ca luminile stradale să fie stinse mai târziu

Un ieşean ne-a semnalat pe adresa redacţiei o problemă legată de iluminatul stradal. Becurile se sting prea repede dimineaţa şi se aprind prea repede seara. El a spus că la ora 7:00 a plecat pe beznă de acasă. Alţi ieşeni au tras acelaşi semnalde alarmă. Redăm mesajul lui Ionuţ Ieremie:

"Desi s-a mai discutat in trecut aceasta problema, vreau sa v-o readuc in atentie. Azi 20.10.2015 am plecat de acasa la ora 7.00 pe o bezna totala. Pe traseul Pacurari – Arcu – Str Garii – Uzinei – Str Palat – Podu Ros – Bld Socola – Bld Poitiers nu era aprins nici macar un bec de iluminat stradal. In conditii de ploaie si cu traficul aglomerat (specific acestei ore), e foarte dificil sa observi pietonii (si ei foarte multi, mai ales elevi) care traverseaza pe trecerile de pietoni prost semnalizate, prost marcate si, bineinteles, neiluminate.

Am discutat cu colegi care locuiesc in alte zone si am inteles ca tot bezna a fost si pe Copou sau Independentei. Abia pe la 7:40 s-a luminat suficient, deci cam pe la 7:40 ar fi trebuit, de fapt, oprit iluminatul stradal. Situatia de azi nu a fost un accident. La fel s-a intamplat si in diminetile precedente. De asemenea, seara este o problema similara (iluminatul stradal este pornit la aprox 30 de minute dupa lasarea intunericului). In alte perioade (alte saptamani) se poate observa situatia opusa: luminile se sting prea tarziu sau se aprind prea devreme.

Ar fi interesant sa aflam cum se comanda pornirea/oprirea iluminatului stradal

– este o persoana care apasa un buton dupa cum i se pare ei? (cateodata mai uita sa aprinda/stinga lumina?)

– este o persoana care apasa un buton conform orarului primit de la primarie? (cateodata mai uita sa aprinda/stinga lumina?)

– este un program de calculator (sau sistem automat) care comanda aprinderea/stingerea conform orarului primit de la primarie?

– este un program de calculator (sau sistem automat) care comanda aprinderea/stingerea conform datelor primite de la senzori de lumina?

– e altfel?

Dupa parerea mea, aici nu avem de-a face cu "optimizarea" consumului de energie, ci cu incompetenta/indolenta celor care gestioneaza aceasta activitate a iluminatului stradal (primaria in parteneriat cu EON). Daca nu sunt in stare sa implementeze un sistem automat de aprindere/stingere pe baza senzorilor de intensitate luminoasa, macar sa modifice mai des orarul de aprindere/stingere. Ajustarea saptamanala a orarului ar trebui sa rezolve problema (sa nu fie bezna, dar nici sa nu stea becurile aprinse ziua).

Probabil abia saptamana viitoare, dupa trecerea la ora de iarna, cei responsabili vor catadicsi sa modifice orarul iluminatului stradal. Dar dupa vreo 2 saptamani vom ajunge iar in situatia actuala", a transmis Ionuţ Ieremie.

Comentarii