Primar arestat pentru finanţări sportive ilegale

miercuri, 27 aprilie 2016, 01:43
3 MIN
 Primar arestat pentru finanţări sportive ilegale

 DNA l-a ridicat pe edilul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, pentru deturnare de fonduri. El acoperea matrapazlâcurile conducătorilor clubului de handbal HCM Baia Mare, la care se implica personal

 
 
Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost ridicat ieri de procurorii DNA din Cluj, acesta fiind prins în flagrant, au declarat surse judiciare citate de MEDIAFAX. DNA nu a furnizat informaţii privind dosarul în care a fost ridicat Cătălin Cherecheş. Digi 24 anunţă, citând surse din anchetă, că primarul din Baia Mare este suspectat de deturnare de fonduri. Ancheta ar viza aducerea şi instalarea unei nocturne pe stadionul "Viorel Mateianu", la meciul de Cupa României, din 2015, dintre FCM Baia Mare şi Steaua, potrivit unor surse din anchetă citate de Digi 24.  Printr-o hotărâre a Consiliului Local Baia Mare, au fost alocate 130 de mii de lei pentru închirierea instalaţiei de nocturnă.  Cătălin Cherecheş şi-a depus în urmă cu două zile candidatura pentru un nou mandat. El  şi-a început cariera politică în PSD, iar în prezent este membru PNL.
 
 În octombrie 2015, Cătălin Cherecheş a fost pus sub învinuire de procurorii DNA din Cluj pentru pentru abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, toate în formă continuată. În acelaşi dosar este cercetat şi directorul executiv al echipei de handbal feminin HCM Baia Mare, Liviu Bala, acesta fiind acuzat de abuz în serviciu, prin care a prejudiciat clubul cu 650.000 lei  De asemenea, parchetul a început urmărirea penală şi faţă de Florin Sandu Năsăiescu, contabil la clubul HCM Baia Mare, pentru complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi evaziune fiscală, toate în formă continuată, precum şi faţă de Ioachim Nicolae Făt, director al echipei Handbal Club Minaur (echipă masculină din cadrul HCM Baia Mar)e, pentru complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătura privată şi complicitate evaziune fiscală, toate în formă continuată.
 
 Potrivit procurorilor, Cătălin Cherecheş, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, uzând de prerogativele ce-i sunt conferite de funcţia îndeplinită, a promovat şi susţinut proiecte în Consiliul Local în vederea finanţării clubului H.C. Municipal Baia Mare, deşi ar fi avut cunoştinţă de activitatea infracţională desfăşurată de mai multe persoane din conducerea clubului, care şi-au însuşit sume de bani din veniturile clubului sportiv.   Mai mult "Cătălin Cherecheş era cel care conducea întreaga activitate a clubului sportiv H.C. Municipal Baia Mare, respectiv se ocupa, direct sau prin intermediul celorlalte persoane menţionate mai sus, de selectarea jucătorilor şi jucătoarelor de handbal, de încheierea contractelor cu acestea, stabilirea valorii contractelor cu fiecare jucător în parte, de selectarea antrenorilor, echipamentelor, de modul de gestionare a sumelor de bani virate clubului de către Consiliul Local Baia Mare şi Consiliul Judeţean Maramureş, de sumele de banii provenite din sponsorizări, de acoperirea fraudelor produse clubului sportiv, prin facturi şi chitanţe fictive provenind de la PFA-urile jucătorilor, în urmă presiunilor pe care le exercită asupra acestora", potrivit DNA. În plus, Cherecheş a dispus, în mod abuziv, unor entităţi cu capital majoritar de stat şi cu capital privat, acordarea unor sponsorizări în favoarea HCM Baia Mare, iar sumele de bani erau folosite pentru acoperirea de cheltuieli fictive înregistrate la acest club. 
 
 

Comentarii